MCQs for Poem 1 “A Photograph” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Poem 1 “A Photograph” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Poem 1 – A Photograph. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of A Photograph

 

1. Who is the poet/poetess of the poem ‘A Photograph’?
A. Shirley Toulson
B. Rudyard Kipling
C. Elizabeth Jennings
D. Markus Natten

 

2. What is the poem ‘A Photograph’ about?
A. About poet’s childhood memories
B. tribute to the poet’s mother
C. Poet’s photograph
D. Poet’s father

 

3. What was the age of the poet’s mother when the photograph was taken?
A. eleven years old
B. thirteen years old
C. twelve years old
D. fourteen year old

 

4. When did her mother die ?
A. two years ago
B. five years ago
C. thirteen years ago
D. twelve years ago

 

5. How many people were in the photograph?
A. two girls
B. three girls
C. two girls and one boy
D. only her mother

 

6. Which material was the frame of the photograph made of?
A. Cardboard
B. Wood
C. Steel
D. Plastic

 

7. Who are on both sides of her mother?
A. Cousins, Betty and Dolly
B. Parents
C. Cousins, Dolly and Adam
D. Friends

 

8. What are the three of them doing in the photograph?
A. playing
B. standing beside house
C. holding hands
D. holding hands and went for paddling

 

9. Who took the photograph of her mother with her cousin?
A. Her grandfather
B. Her uncle
C. Her mother’s friend
D. Her grandmother

 

10. What does ‘Terribly Transient Feet’ mean in the poem?
A. her feet represent the mother, who changed with time while the sea remained the same
B. temporary situation
C. age is temporary
D. None of the above

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. After how many years did her mother laugh on seeing the photograph?
A. twenty-one
B. twenty-three
C. twelve
D. twenty-five

 

12. What was the favourite memory of her mother?
A. beach holidays
B. school memories
C. vacations
D. None of the above

 

13. What was the favourite memory of the poet?
A. her mother’s memories
B. her mother’s laughter
C. her own vacation memories
D. her childhood memories

 

14. What would the mother show to her daughter while showing her the photograph?
A. how her parents dressed her for the beach
B. her cousins
C. her own childhood photograph
D. the background

 

15. What is the meaning of the word ‘wry’?
A. ironic
B. cry
C. sad
D. None of the above

 

16. What Oxymoron literary device was used in the poem?
A. Terribly transient
B. Through their
C. Both wry
D. Laboured ease

 

17. What Epithet literary device was used in the poem?
A. Terribly transient
B. Through their
C. Both wry
D. Laboured ease

 

18. How many phases were depicted in the poem by the poet?
A. one
B. two
C. three
D. four

 

19. What was the last phase in the poem?
A. after her mother died
B. after she grown up
C. after her mother grown up
D. None of the above

 

20. What does she feel in the last phase?
A. pain and grief
B. happy and nostalgic
C. sad and nostalgic
D. pain and nostalgic

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 1 – A Photograph

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

B

2

B

12

A

3

C

13

B

4

D

14

A

5

B

15

A

6

A

16

D

7

A

17

A

8

D

18

C

9

B

19

A

10

A

20

A

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation