MCQs for Chapter 8 “Silk Road” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Chapter 8 “Silk Road” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Chapter 8 – Silk Road. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Silk Road

 

1. What is Kora?
A. Yoga Aasan
B. Medication
C. name of a small town
D. meditation performed by Buddhist believers

 

2. Where was the protagonist heading towards in the beginning of the chapter?
A. Mount Kailash
B. Himalayas
C. Uttarakhand
D. Delhi

 

3. What was the sky looking like due to the sun rays spreading on the mountain tops?
A. yellow blush
B. rose – tinted blush
C. beautiful and fresh
D. None of the above

 

4. What did Lhamo give to the protagonist as a farewell gift?
A. long sleeved sheepskined coat
B. Flowers
C. leather coat
D. shoes

 

5. Who are Drokbas?
A. Hill Tribe
B. sheeps
C. local people
D. cuisine

 

6. Why did the driver take a short cut to Changtang?
A. he wanted to avoid traffic
B. he knew the shortest route towards Mount Kailash
C. he had to pick up another passenger
D. he didn’t wanted to go to that town

 

7. What is the meaning of ‘Kyang’?
A. flower petals
B. sun rays
C. huge pile of dust
D. huge pile of grass

 

8. Where did the protagonist encounter the great herd of wild ass?
A. at Mount Kailash
B. at Changtang
C. at a small town
D. where the plains became more stony

 

9. What did the protagonist notice in front of nomads tent?
A. Big black Tibetan dogs
B. sheeps
C. grass
D. raw material

 

10. What did the big Tibetan dogs do after they saw the approaching car?
A. they ran behind it as a bullet fired from a gun
B. they ignored it
C. they barked towards the car
D. they never saw it

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. How were the Tibetan Mastiffs famous in China’s royal court?
A. As hunting dogs
B. As big animal
C. As wild animals
D. None of the above

 

12. When did the protagonist feel pressure on his ears?
A. when they reached Mount Kailash
B. when he was feeling sick in the car
C. when they entered a valley along icy river
D. when they were passing nomads tents

 

13. Why did the driver stop the car at a sharp turn?
A. he was tired and wanted to rest
B. protagonist was feeling sick
C. car’s tyre got punctured
D. long track of snow was in front of them

 

14. What were the protagonist, Daniel and Tsetan doing when they saw the snow?
A. trying to enjoy the snow
B. sat at a rock to take rest
C. trying to move smoothly over snowy surface
D. they were trying to find a guest house

 

15. At what sea level were the three of them when they saw the snow on the road?
A. 5210 meters
B. 6000 meters
C. 1000 meters
D. 5300 meters

 

16. When did the protagonist’s head start to feel pulsated again?
A. when he reached his guest house
B. when he was climbing the mountain
C. when he was still in the car
D. when he fainted

 

17. Where did they stop to have lunch at two o’clock?
A. at a long canvas tent beside the dry salt lake
B. at a fancy restaurant
C. at roadside
D. Never

 

18. What was an old route from Lhasa to Kashmir?
A. east-west highway
B. Hor town
C. west-south highway
D. south-west highway

 

19. Why was Hor an ugly and miserable place?
A. it had no modern markets
B. it had no vegetation
C. it didnt had any proper medical facilities
D. it had no place to live

 

20. What are the names of four rivers that Lake Mansarovar consists of?
A. the Ganges, the Yamuna and the Sutlej
B. the Yamuna, the Ganga and the Indus
C. the Indus, the Ganges, the Sutlej, and the Brahmaputra
D. the Indus, the Ganges and the Yamuna

 

21. At which place did the protagonist wait for Tsetan while he was gone to fix the punctured tyres?
A. at roadside near lake
B. at car tyre’s shop
C. inside the car
D. Hor’s cafe

 

22. What happened when they reached Darchen at night to stay in the guest
House?
A. protagonist slept well
B. Tsetan went missing
C. protagonist was sad
D. protagonist wasn’t able to breathe properly

 

23. Where did Tsetan take the protagonist to seek medical help?
A. Darchen Medical College
B. Tibetan Ayurvedic Doctor
C. to Lhasa
D. to Ravu again

 

24. What did the Tibetan doctor give him?
A. a five day course medicine in a brown envelope
B. Ayurvedic medicine
C. Homeopathic medicine
D. Allopathic medicines

 

25. Where did the men play a game of pool in Darchen every afternoon?
A. near general store in open air
B. in the park
C. near lake
D. None of the above

 

26. Why was the protagonist facing communication problems in Darchen?
A. as he never wanted to talk to locals
B. as he was always busy in his meditation
C. as no one knew English
D. None of the above

 

27. Where did the protagonist meet Norbu?
A. at cafe
B. at Kora
C. at nomad’s tents
D. at guest house

 

28. Where did Norbu work?
A. in Britain
B. Beijing at the Chinese Academy of Social Sciences
C. in India at IIT Delhi
D. in USA

 

29. Why did Norbu want to do Kora?
A. because he wanted to become a monk
B. because he wanted peace
C. as he was practising meditation from so long
D. because he was writing an academic paper on Kailash Kora

 

30. Did the two of them – the protagonist and Norbu go to do Kora together?
A. Yes
B. No
C. Maybe
D. None of the above

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Chapter 8 – Silk Road

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

D

11

A

21

D

2

A

12

C

22

D

3

B

13

D

23

A

4

A

14

C

24

A

5

A

15

A

25

A

6

B

16

B

26

C

7

C

17

A

27

A

8

D

18

A

28

B

9

A

19

B

29

D

10

A

20

C

30

B

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation