MCQs for Chapter 1 “The Portrait of a Lady” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Chapter 1 "The Portrait of a Lady" Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Chapter 1– The Portrait of a Lady. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

1. Who is the author of ‘The Portrait of a Lady’?
A. Ruskin Bond
B. Kushwant Singh
C. Naipaul
D. Vikram Bhatt

 

2. Who is the main character of the chapter ‘The Portrait of a Lady’?
A. Mother
B. Sister
C. Grandmother
D. Daughter

 

3. How did the grandfather in the portrait hung on the wall look like?
A. Old, long white beard, worn big turban
B. Old, skinny, wrinkly
C. Young, Handsome, Well-Built
D. Old, Well-Built

 

4. How did the grandmother look?
A. Old, Fat, Long
B. Long, Fat, Slightly Bent
C. Old, Short, Slightly Bent, Fat
D. Slightly Bent, Fat

 

5. When did the author’s parents leave him with his grandmother?
A. When he was a kid
B. When he was an infant
C. When he became a teenager
D. When he failed and became a teenager

 

6. Which animal did the grandmother used to feed in the village?
A .Dogs
B. Cows
C. Sparrows
D. Cats

 

7. What did the author eat for breakfast?
A. thick and stale chapatis with a little butter and sugar spread in it
B. thick bread with butter
C. upma
D. rice and curd

 

8. Why would grandmother accompany the author to his school?
A. to keep an eye on him
B. to wait for him to take him back to home
C. because of the temple attached to school
D. she wanted to meet villagers

 

9. Where were the parents of the author?
A. Abroad
B. City
C. Other Village
D. Other state

 

10. What would the grandmother do in the temple on a daily basis?
A. Meditation
B. Read Scriptures
C. Sing religious prayers
D. teach other kids religious prayers

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. What was the turning point of the friendship between grandmother and author?
A. When he became an adult
B. When his parents called them both to the city
C. When he left her to live in the city with his parents
D. When they stopped talking

 

12. Where did the author go to study in the city?
A. English School in motor bus
B. by walking down to nearby school
C. Hindi School
D. Nowhere

 

13. What made the grandmother unhappy about the author’s new English School?
A. the fact that she could no longer help him with the lessons
B. Because they were in city
C. Because she didn’t understand English
D. Because she didn’t understand English and could no longer help him with the lessons

 

14. Why didn’t the grandmother like music?
A. It was the monopoly of harlots and beggars and not meant for gentlefolk
B. She liked only religious prayers
C. She liked the traditional folk music
D. She thought it would distract him from studies

 

15. How did the grandmother spend her time in the city?
A. feedings dogs
B. reading scriptures
C. spinning the wheel
D. talking to neighbours

 

16. How did the grandmother spend her afternoon everyday?
A. by feeding hundred of sparrows
B. by taking a nap
C. by talking to author’s mother
D. by going to temple

 

17. What happened when the author moved abroad to study for five years?
A. grandmother bid goodbye by silently kissing his forehead
B. No one came to see him
C. Grandmother moved back to village
D. Parents moved with him

 

18. What change came in the grandmother’s evening schedule?
A. She collected the women of the neighbourhood
B. She would go for a walk
C. She would sleep early
D. She would talk to his parents

 

19. What happened when the grandmother didn’t pray for the first time?
A. She fell ill the next day
B. She made this her routine
C. She took a break and went to the village
D. None of the above

 

20. How did the grandmother react to her illness?
A. She said her end was near
B. She ignored her health
C. She took care of her
D. She was admitted to the hospital

 

21. What did the grandmother do in her final hours?
A. Talked to everyone in the house
B. worried about everyone
C. Silently praying and telling her beads
D. Went to temple

 

22. How did the grandmother die?
A. during telling beads laying on the bed
B. In the hospital
C. While sleeping
D. None of the above

 

23. How did the sparrows express their sorrow at the death of their grandmother?
A. They didn’t come that day
B. they came and sat silently in the verandah
C.They ate the bread crumbs
D. they chirruped a lot

 

24. What happened when they took the grandmother’s corpse away?
A. Neighbours visited them to pay condolences
B. they mourned her death in her room
C. birds flew away quietly
D. Nothing happened

 

25. How do you feel about the character of the grandmother in the chapter?
A. Emotional
B. Strong
C. Selfless
D. Loving

 

26. Where was the author’s grandfather’s portrait placed?
A. on a shelf
B. hung above the mantelpiece
C. put on the mantelpiece
D. on a table

 

27. Did the author bother to learn the morning prayers that his grandmother recited?
A. yes
B. he listened but did not bother to learn
C. he could not learn
D. no

 

28. When was their common link of friendship snapped?
A. when he went to college
B. When he went to the university, they were given seperate rooms
C. when he started working
D. When he went abroad

 

29. What was grandmother’s reaction when the author was going abroad?
A. Happy
B. sad
C. not even sentimental
D. Sentimental

 

30. What was her reaction when he came back after 5 years?
A. Overwhelmed
B. clasped the author in her arms and said prayers
C. happy
D. sentimental

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Chapter 1 – The Portrait of a Lady

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

B

11

B

21

C

2

C

12

A

22

A

3

A

13

D

23

B

4

C

14

A

24

C

5

A

15

C

25

B

6

A

16

A

26

B

7

A

17

A

27

B

8

C

18

A

28

B

9

B

19

A

29

C

10

B

20

A

30

B

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation

 

Also See :