MCQs for Chapter 3 “Discovering Tut: the Saga Continues” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Chapter 3 “Discovering Tut: the Saga Continues” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Chapter 3 – Discovering Tut: the Saga Continues. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

1. Who was Tutankhamun?
A. A Geologist
B. A Scientist
C. An Egyptian king
D. A historian

 

2. When did Tut die?
A. When he was a teenager
B. When he was old
C. When he was in middle age
D. When he was a child

 

3. Who discovered Tut’s tomb and when?
A. Adam Cooper in 1901
B. Howard Carter in 1922
C. Howard Carter in 1930
D. Sam Shaw in 1890

 

4. When was Tut’s body taken for CT scan after being found?
A. After 1 year
B. After 80 years
C. After 50 years
D. After 30 years

 

5. For how many years did Amenhotep III rule Egypt?
A. 5 years
B. 20 years
C. 10 years
D. 40 years

 

6. Who promoted the worship of Aten (the sun disk) ?
A. Tutankhamun
B. Amenhotep III
C. Amenhotep IV
D. None of the above

 

7. What name did Amenhotep IV change to?
A. Amarna
B. Atul
C. Akhenaten
D. Amenhotep III

 

8. For how many years did Tutankhamun rule Egypt?
A. Nine
B. Eleven
C. Two
D. Five

 

9. What was found with Tutankhamun’s body?
A. Gold
B. Egyptian Gold Coin
C. Nothing as such
D. gold, wealth, bronze razor, games, clothes, cases of food and wine

 

10. How would you describe Tut’s tomb?
A. gold-plated
B. rock-cut
C. wall paintings with gold-plate
D. rock-cut, 26 feet underground, which had wall paintings

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. What was in the first coffin?
A. garlands of olives, lotus petals, and cornflowers
B. flowers and coins
C. gold, wealth, bronze razor, games, clothes, cases of food and wine
D. It was empty

 

12. Why did the third coffin put Carter in trouble?
A. It was empty
B. The resins used to cement Tut to the bottom of the solid gold coffin which was hardened enough
C. The material found inside was already looted
D. None of the above

 

13. How did Carter remove the resins?
A. with the help of chisel and hammer
B. with the help of chemicals
C. with the help of machinery
D. with the help of man power

 

14. How did Carter cut the body of Tut?
A. First head and then every limb
B. first leg and then head
C. first legs, head and then limbs
D. limb, hand only

 

15. What did Carter and his men do after cutting down his body?
A. they sent it for X-Ray
B. they examined them carefully
C. they placed it on the layer of sand in a wooden box
D. they clicked photographs

 

16. When was the mummy examined in X-Ray by the anatomy professor?
A. In 1945
B. In 1986
C. In 1968
D. Never

 

17. What facts were revealed when the mummy was X-Rayed in 1968?
A. his several possessions were missing
B. his hip bone was missing
C. his breast bone and front ribs were missing
D. his feet bone was missing

 

18. When was Tut’s body taken for CT Scan in the 21st century?
A. January 05 2005
B. January 10, 2007
C. June 09, 2001
D. February 12, 2009

 

19. What does CT scan stand for?
A. Computed Telegraphy
B. Computed Tomography Scan
C. Car Topology
D. Computer Technology

 

20. How did the workmen lift the body for the scan?
A. through the stairs
B. on a hydraulic trailer
C. through sliding
D. through lift

 

21. Why did the procedure stop in between?
A. As spare fan stopped working
B. as the light went off
C. As the lift broken
D. none of the above

 

22. When was Tut’s body taken back in his tomb after CT scan?
A. After a day
B. After 3 hours
C. After 12 hours
D. After 5 hours

 

23. What is the Cemetery of Tut called?
A. Valley of the Kings
B. Tut’s Resting Place
C. Resting Peace
D. Valley of Flowers

 

24. How did Tut die?
A. It is a mystery
B. Due to heart attack
C. Due to Cancer
D. During a war

 

25. Who said “The mummy is in very bad condition because of what Carter did in the 1920s”? A. Carter
B. Zahi Hawass
C. an anatomy professor
D. A Egypt Historian

 

26. "Tut was laid to rest, laden with ………."
A. platinum
B. aluminium
C. gold
D. silver

 

27. When did Tut die?
A. 22000 years ago
B. more than 33000 years ago
C. 10000 years ago
D. 16000 years ago

 

28. What was Tut lavished with?
A. gold, silver, flowers
B. lots of jewels
C. "glittering goods: precious collars, inlaid necklaces and bracelets,
rings, amulets, a ceremonial apron, sandals, sheaths for his fingers
and toes all of pure gold"
D. expensive clothing

 

29. How has archeology changed through the decades ?
A. focusses more on treasure
B. focusses more on physical findings
C. focusses on time factors more
D. focusing less on treasure and more on the fascinating details of life and mysteries of death

 

30. Who is Osiris?
A. god of nature
B. god of afterlife
C. god of seasons
D. god of universe

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Chapter 3 – Discovering Tut: the Saga Continues

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

C

11

A

21

A

2

A

12

B

22

B

3

B

13

A

23

A

4

B

14

A

24

A

5

D

15

C

25

B

6

C

16

C

26

C

7

C

17

C

27

B

8

A

18

A

28

C

9

D

19

B

29

D

10

D

20

B

30

B

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation