Class 12 English Vistas book chapter 8 Memories of childhood MCQs



memories of childhood

MCQs of Class 12 English Chapter 8, Memories of Childhood by Zitkala Sa and Bama have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 8- Memories of Childhood from NCERT Vistas book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Memories of Childhood. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Memories of Childhood from Vistas book.

Click here for notes, summary of Memories of Childhood.

Watch the video explanation of Memories of Childhood here

 

Vistas book chapter 8 – Memories of childhood

Q1- Who is the author of the lesson Memories of childhood?

A) Zitkala-Sa and Bama
B) Emily Brontë
C) Charles Dickens
D) None

 

Q2- What does the story present?

A) An autobiography of the author
B) An autobiography of a man
C) An autobiographical episode from the lives of two women
D) None

 

Q3- What are the names of the two women?

A) Zitkala Sa a Native American and Bama Tamilian Dalit
B) Zitkala and Sa
C) Ba and Ma
D) Annan and Bama

 

Q4- What advice did Annan give to Bama?

A) to go away from the place
B) to leave the house
C) to study hard and progress to rise above all shackels of indignity
D) All

 

Q5- Who was Zitkala Sa?

A) A tamilian
B) A protester
C) A native American
D) None

 

Q6- What did Zitkala Sa find?

A) discrimination against native American culture and women
B) her dignity was in danger
C) women were in danger
D) all these

Q7- What did the cutting of long hair of Zitkala Sa symbolise in the lesson?

A) subjection to the rulers
B) her wish to dominate
C) her wish to get justice
D) her wish to look modern

 

Q8- Who is Bama’s brother?

A) A boy
B) A young boy
C) Annan
D) None

 

Q9- How much time did Bama take to reach home?

A) 2 hours
B) 3hours
C) 4hours
D) 1 hour

 

Q10- What is the meaning of childhood memories?

A) memories with a child
B) memories of the times spent with a child
C) memories of olden times
D) memories formed during childhood period

 

Q11- Why did Bama reach home in one hour in place of 10 minutes?

A) she was watching shows on the road
B) she was stopping at every shop
C) she was enjoying all fun on the roads
D) all these

 

Q12- What did Zitkala Sa feel when her long hair was cut?

A) oppression and victimization
B) happy and delidhted
C) relaxed
D) None

 

Q13- What was Bama victim of?

A) gender prejudice
B) violence
C) child abuse
D) caste system

 

Q14- What did Annan tell Bama?

A) Education is the only way to break the chains of caste system
B) running away is the only way out to solve the problem
C) keeping quiet is the only way to solve the issue
D) none

 

Q15- What did Zitkala mean by Eating By Formula?

A) Set pattern of sitting
B) set pattern of standing in lines
C) set pattern of rules
D) set pattern of eating decorum

 

Q16- Why did Zitkala not like her hair cut?

A) because her mother told her that mourners and cowards keep such hair.
B) she liked long hair
C) she wanted different style
D) she didn’t like anyone to touch her hair

 

Q17- Who told Bama that untouchability is a crime?

A) her mother
B) Zitkala and Sa
C) her sister
D) Her brother Annan

 

Q18- What comic incident did Bama mention to her brother?

A) a man bringing vadas for his landlord by holding the vada packet by a string.
B) a man bringing vadas in a basket
C) a man bringing vadas in a tiffin
D) all these

 

Q19- Which community does Bama belong to?

A) rich
B) Brahmins
C) Untouchable low caste
D) None

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What is the meaning of untouchability?

A) segregating a minority from the mainstream social group
B) not to touch anyone
C) keep distance from
D) none

 

Q21- Why did Zitkala find Eating by formula a hard trial?

A) because of her inability to follow the bell taps
B) because of too many rules
C) because of restrictions
D) none

 

Q22- What attracted Bama in the street?

A) monkeys
B) the cyclist
C) Pongal offerings
D) all these

 

Q23- Why did Zitkala feel oppressed in her new establishment?

A) because of indignities shown to her
B) because she didn’t like the place
C) she wanted to be with her mother
D) none

 

Q24- When did Bama first come to know of social discrimination?

A) in class 1
B) when she was in class 3
C) when she was in class 2
D) when she was in class 4

 

Q25- Why did the Landlord’s man ask Bama’s brother on which street did they live?

A) to know his class
B) to know his background
C) to know his work
D) to know his caste

 

Q26- "I felt like sinking to the floors" why did Zitkala feel so?

A) because her blanket was stripped off from her shoulders and she felt uncomfortable
B) because she didn’t like her short hair
C) because she didn’t like her dress
D) because she felt cold

Q27- What did Judewin tell Zitkala?

A) A new dress is comimng
B) she will meet her mother
C) she will go to a new place
D) her hair would be cut

 

Q28- How did Bama earn respect of the people of higher class?

A) by shopping
B) by spending money
C) by studying hard and earning first position in her class
D) all these

 

Q29- What sort of shows attracted Bama?

A) shows by jugglers
B) shows by monkeys
C) shows by shopkeepers
D) shows by political people

 

Q30- Why was Zitkala in tears on her first day in the land of apples?

A) because of new environment
B) cultural differences
C) eating by formula and cutting of her hair
D) all these

 

Q31- What was common between Bama and Zitkala?

A) belonged to minority
B) victims of cultural differences
C) were struggling because of class
D) all these

 

Q32- Why did Zitkala start crying at the dining table ?

A) she didn’t like the food
B) she was a stranger
C) because of eating by formula
D) all these

 

Q33- Why did Zitkala hide herself?

A) to save herself
B) to save herself from a woman
C) to save herself from other chidren
D) to stop people from cutting her hair

 

Q34- How did the scene in the market change Bama’s life?

A) because of that she decided to study hard and stand against discrimination
B) she became fearful
C) she became stubborn
D) she was irritated

 

Q35- What was the author’s original name?

A) Zitkala
B) Zitkala sa
C) Zitkala Bama
D) Gertrude Simmons Bonnin

 

Q36- What did the story showcase?

A) Discrimination on the basis of casteism specially with Indians in western culture
B) difference of Indian and Western culture
C) views of minorities
D) none

 

Q37- What was the name of the school where Zitkala studied?

A) Carlisle Indian school
B) Carlisle Western school
C) Carlisle Indonesian school
D) Carlisle American school

Q38- What is Belfry?

A) part of a bell tower
B) part of a tower
C) part of a music tower
D) part of a silver tower

 

Q39- Which family did Bama belog to?

A) A jewish family
B) a rich family
C) a poor catholic family
D) all

 

Q40- What had hurt Bama in the society?

A) Political plays
B) class students
C) Road shows
D) Practice of untouchability

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

D

21

A

31

D

2

C

12

A

22

D

32

C

3

A

13

D

23

A

33

D

4

C

14

A

24

B

34

A

5

C

15

D

25

D

35

D

6

A

16

A

26

A

36

A

7

A

17

D

27

D

37

A

8

C

18

A

28

C

38

A

9

D

19

C

29

D

39

C

10

D

20

A

30

D

40

D

 

Class 12 Important Videos Links