Class 12 English Vistas book chapter 3 – Journey to the end of the Earth MCQs

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net


journey to the end of the earth

MCQs of Class 12 English Chapter 3, Journey to the End of the Earth by Tishani Doshi have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 3- Journey to the End of the Earth from NCERT Vistas book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Journey to the End of the Earth.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Journey to the End of the Earth from Vistas book.

Click here for notes, summary of Journey to the End of the Earth.

 

Vistas book chapter 3 Journey to the end of the Earth

Q1- Who is the author of the lesson?

A) Tishani Doshi
B) Kamla Das
C) Jane Austen
D) Chitra Das

 

Q2- What does the lesson revolve around?

A) It revolves around the world
B) tourism
C) children and their tour
D) the world’s most preserved place, Antarctica

 

Q3- What is the purpose of The Journey to the world’s most preserved place, Antarctica?

A) to tour the world
B) to see the beauty of the earth
C) to know the geography more closely
D) to sensitize the young minds towards climatic change

 

Q4- How will the geographical phenomena help us to know the history of mankind?

A) by telling the age of existence of human beings on the earth
B) by showing the global warming
C) by showing the imapcts of global warming
D) none

 

Q5- Why is a visit to Antartica important to understand the effect of global warming?

A) because here one can see quickly melting glaciers and collapsing ice-shelves
B) because it is filled with snow
C) because it is away from urban rush
D) None

 

Q6- What is there in Antarctica?

A) man’s history
B) snow’s history
C) geographical history
D) Geological history

 

Q7- Which programme aimed to take high school students to the end of the world?

A) The author’s delight
B) Teachers delight
C) School program
D) Geoff Green’s ‘Students on Ice’ programme

 

Q8- Why did Geoff decide to take high school students on the journey?

A) to make them tour the world
B) to make them enjoy
C) to make them feel relaxed
D) to make them understand their planet and respect it.

 

Q9- Why is the Antarctica the right place to understand the past, present and future?

A) because half million-year-old carbon records are trapped in its layers of ice.
B) because of layers of ice
C) because of cold
D) none

 

Q10- Why did the author visit Antarctica?

A) to have a better understanding of the planet
B) to see the white expanse
C) to enjoy the cold weather
D) none

 

Q11- Why has the author called her journey as Journey to the End of the Earth’?

A) because it was too far
B) because no human race or plants exist
C) crosses nine time zones, six checkpoints, three water bodies and many ecospheres to reach there. The
D) All these

 

Q12- Why is Antarctica a restricted place?

A) because it’s too cold
B) because of no life
C) because of snow
D) to protect the environment

 

Q13- Who was Geoff Green?

A) Geoff was a Fellow of the Royal Canadian Geographical Society and The Explorers Club.
B) A scientist
C) A traveller
D) A tourist guide

 

Q14- What was the name of the Russian research vessel?

A) Shokalskiy
B) Akademik Shokalskiy
C) Academic research
D) Akademik Scholar

 

Q15- What was Gondwana?

A) An ancient tourist place
B) an ancient city in Antarctica
C) An ancient super continent
D) None

 

Q16- What wondered Tishani Doshi?

A) Beauty of the place
B) white expanse
C) Beauty of balance on the earth
D) None

 

Q17- What was the objective of the Students on the Ice program?

A) to make them travel
B) to make them see snow
C) to make them see white expanse in the form of ice
D) to enable them to think differently to save the planet

 

Q18- What are the important indications of the future of human kind?

A) melting glaciers
B) depleting ozone layer
C) increasing global warming
D) All these

 

Q19- Why was Tishani Doshi filled with relief and wonder when she first set his foot on the continent?

A) to see its white expanse
B) to see its vastness and immense white expanse
C) to see the isolation from the rest of the world
D) All these

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What were the writer’s feelings on reaching the continent?

A) of relief and amazement
B) tired and fatigued
C) sad
D) none

 

Q21- What disturbed the silence of the continent?

A) The birds
B) the animals
C) the humans
D) Avalanches

 

Q22- Why was the programme ‘Students on Ice ‘ a great success?

A) because of its arrangements
B) good travel facilities
C) good food arrangements
D) because of the life changing exposure to the youngsters

 

Q23- How has the man created ruckus on the earth?

A) by travelling
B) by encroaching the earth
C) by visiting the iceland
D) none

 

Q24- What is phytoplankton?

A) Oceas
B) Southern oceans
C) Microscopic grasses
D) None

 

Q25- How were the Himalayas formed?

A) by a collapse in the Gondwana supercontinent
B) by evolution
C) by deforestation
D) All these

 

Q26- What does the author compare the running and stretching of crabs to?

A) to melting glaciers
B) to avalanches
C) to stray dogs
D) None

 

Q27- What was the center of the Gondwana Supercontinent?

A) Asia
B) Pacific
C) Antarctica
D) All these

 

Q28- What are the reasons of increasing global tempratures?

A) cutting of trees
B) human activities
C) increasing pollution
D) All these

 

Q29- What kind of atmosphere does Antarctica have?

A) coldest
B) driest
C) windiest
D) All these

 

Q30- How old are the records trapped in the layers of ice on Antarctica?

A) 1 million year old
B) 2 million years old
C) half million-year-old carbon records
D) All these

 

Q31- What used to flourished on Antarctica years back?

A) Animals
B) Tigers
C) Humans
D) Fauna and flora

 

Q32- Where does 90% of earth’s total ice exist?

A) Pacific region
B) Southern oceans
C) Northern pole
D) Antarctica Continent

 

Q33- Why is Antarctica completely pure?

A) Because of ice
B) because of avalanches
C) because of melting glaciers
D) because of non-existence of humans

 

Q34- Where is the world’s geological history trapped?

A) on southern pole
B) On Northern Pole
C) on Asia Continent
D) On Antarctica Continent

 

Q35- Which program was the author a part of?

A) Tour Program
B) Research Program
C) Students on Ice Program
D) None

 

Q36- Which program was a life changing program?

A) Tour and Travels
B) Know Antarctica
C) Know your earth
D) Students on Ice

 

Q37- What gives us an insight into the world’s geological history?

A) Study of Northern Pole
B) Study of Southern Pole
C) Study of Antarctica Continent
D) None

 

Q38- How does the geographical phenomena help us?

A) how small changes cause big things to happen
B) it makes us study
C) it helps us to watch everything closely
D) none

 

Q39- What was the name of the Southern Super continent?

A) Asia
B) Asia Pacific
C) Northern pole
D) Gondwana

 

Q40- If we want to know our earth ,the human race and its past,present,and future where should we go?

A) Northern Pole
B) Southern Pole
C) Gondwana
D) Antarctica Continent

 

 

ANSWER KEY

1

A

11

C

21

D

31

D

2

D

12

D

22

D

32

D

3

D

13

A

23

B

33

D

4

A

14

B

24

C

34

D

5

A

15

C

25

A

35

C

6

D

16

C

26

C

36

D

7

D

17

D

27

C

37

C

8

D

18

D

28

D

38

A

9

B

19

D

29

D

39

D

10

A

20

A

30

C

40

D

 

Class 12 Important Videos Links

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net