MCQ Question Answers Class 12 English Chapter 7 “Evans Tries an O Level “



evans tries an 0 level

CBSE Class 12 English Chapter 7 Evans Tries an O Level Summary, Explanation with Video, Question Answers from Vistas Book

 

Evans Tries an O Level MCQs – CBSE Class 12 English Chapter 7 Evans Tries an O-Level MCQs by Colin Dexter have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 7 – Evans Tries an O-Level from NCERT Vistas book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Evans Tries an O-Level. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

 


 

For Correct Answers, see the end of the post. (below)

Click Here for Evans Tries an O Level MCQs Video

Click Here for Evans Tries an O Level Part 1 Video Explanation

Click Here for Evans Tries an O Level Part 2 Video Explanation

Click Here for Evans Tries an O Level Part 3 Video Explanation

 

 

 

Q1-Name the author of the lesson.

A) William Blake
B) Sir Johnson
C) H.L.Hegde
D) Norman Colin Dexter

 

Q2- Why did Evan decide to take the O level exam?

A) to keep his hat on his head
B) to study
C) to add to his academics
D) to plan an escape from the prison

 

Q3- What kind of a person was Evans?

A) Kleptomaniac
B) pleasing personality and a tendency to mislead
C) stealing habit
D) All these

 

Q4- Why was Evans called ‘Evans the break?

A) because of his pleasing personality
B) because he keeps hat on his head
C) for escaping from prison thrice
D) All these

 

Q5- Why did Evans drape a blanket around his shoulder?

A) to conceal his efforts of changing dress to look like MCleery
B) bcause he was feeling cold
C) to hide himself from the police
D) All these

 

Q6- What two purposes did the correction slip serve?

A) to give correct name of hotel to Evans and exact date and time of exam to Evans
B) to help Evan escape
C) to inform Evan Gang his plan of escape
D) All these

 

Q7- How did Evan escape from the jail?

A) by jumping the wall
B) by befooling the watchman
C) his friend Prison officer released him
D) all

 

Q8- What is Norman Colin Dexter known for?

A) for his writings
B) for his poems
C) for his plays
D) for his Inspector Morse series of novels

 

Q9- When was for his Inspector Morse series of novels written?

A) between 1975 -1999
B) between 1975 -1998
C) between 1975 -1997
D) between 1975 -1994

 

Q10- Who ordered Evans to take off his hat?

A) Jackson
B) Stephens
C) The Governor
D) None

 

Q11- Why was the Governor not ready to take risk?

A) to bring a good name
B) to stop Evan from taking exam
C) to avoid any bad name
D) none

 

Q12- Who checked the cell thoroughly?

A) The police
B) The Governor
C) Jackson and Stephens
D) Stephens

 

Q13- Why did Evans request not to take off his hat?

A) he was feeling cold
B) to give a smart look
C) he loved to wear
D) Evans considered it lucky for himself

 

Q14- Why couldn’t Stephens identify Evans’ trick?

A) because he was not trained
B) he was a new recruit
C) he was not experienced
D) none

 

Q15- How could Evans’ plan of escape become a success?

A) because of his wits
B) because he keeps his hat on his head
C) because he was cunning
D) all

 

Q16- Who was Carter?

A) a policeman
B) watchman
C) Detective Superintendent
D) None

 

Q17- Who arrived first on the scene after Stephen found Mcleery?

A) Jackson
B) Stephens
C) Detective Superintenden Carter
D) None

 

Q18- Whom did Stephen actually catch?

A) Mcleerey
B) Evans
C) a thief
D) All

 

Q19- Who was Mc Leery?

A) Evan’s friend
B) policeman
C) inspector
D) the invigilator who had been appointed by the Governor to invigilate

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- How did Evan outwit the Governor?

A) by taking exam
B) by putting his hat
C) by keeping a letter
D) by escaping again

 

Q21- How was the governor able to locate Evans?

A) by putting together 6 figures
B) by decoding
C) with the help of Ordnance survey map of oxfordshire
D) All these

 

Q22- Where was Evan located?

A) in the middle east
B) in Japan
C) in the middle of chipping Norton
D) none

 

Q23- From where did they find the name of the hotel where Evan was staying?

A) from the police
B) from the people
C) secret agent
D) from the correction slip

 

Q24- What was the name of the hotel where Evans was staying?

A) Palampura
B) The Golden Palms
C) The Golden Era
D) The Golden Lion

 

Q25- What aided Evan’s arrest?

A) his friends
B) his gang
C) secret agents
D) The clues Evan left

 

Q26- Where were the clues left?

A) on the table
B) in the cell
C) on the mobile
D) on the question paper

 

Q27- Why did Evans clip his hair short?

A) to aid his escape plan and to pass off as Mc Leery later
B) he was feeling hot
C) to give modern look
D) to give a young look

 

Q28- What was the purpose of the second call?

A) to take away Stephen so that Evan could give final touches to his makeup
B) to give time to Evan to run
C) to befool Stephen and Jack
D) none

 

Q29- From whom did the governor receive the first call?

A) Assisstant Secretary
B) Joint Secretary
C) Assisstant commissioner
D) All

 

Q30- How did the first call mislead the governor?

A) by demanding prison van for a remand case where as it was needed for Evan’s escape
B) by giving wrong information
C) by calling him to CM office
D) none

 

Q31- What did the Governor want Carter to do?

A) he wanted him to check Evan
B) he wanted him to go with Evan
C) he wanted him to accompany him
D) he wanted him to accompany injured Mcleery

 

Q32- What was there in the small brown suitcase that Mcleery carried?

A) sealed question papers
B) yellow invigilation form
C) special authentication card
D) All these

 

Q33- What information did the governor receive from the detective Superintendent?

A) Mcleery had spotted Evan
B) Ean was seen near Elsfield way
C) chased Evan but lost him
D) All these

 

Q34- What did the Governor tell the Secretary of the examination Board?

A) Evan is a pleasing person
B) can imitate stars and was star of Christmas concert
C) was a kleptomaniac
D) All these

 

Q35- How can we say that Evan could not get through the O Level German examination?

A) he is unable to understand even simple expression like Gutten Gluck
B) he didn’t study
C) didn’t attend any class
D) was behind the bars

 

Q36- Why was Evan keeping the hat on his head?

A) to cheat
B) to avoid cold
C) to give a smart look
D) to avoid being detected as he had clipped his hair short to look like Mcleery

 

Q37- What precautions did the authorities take to conduct the examination smoothly?

A) The Governor personally supervised security
B) Evan’s cell was checked thoroughly
C) All belongings were taken away from Evan, The invigilator was frisked and a police officer was posted to keep a vigil
D) All these

 

Q38- Why was the invigilator frisked?

A) to ensure that he had no objectionable material with him
B) to check his true identity
C) to check if he was a real man
D) none

 

Q39- What made Evan have his last laugh?

A) his friend a prison officer opened his handcuffs and helped him to escape
B) Evan was locked up
C) Evan was released
D) None

 

Q40- What should be the Governor’s plan to bring Evan back to prison from the hotel?

A) He should have sent him by air
B) He should have sent him with more people
C) He himself should have travelled along
D) None

 

 

ANSWER KEY

1 D 11 C 21 D 31 D
2 D 12 C 22 C 32 D
3 D 13 D 23 D 33 D
4 C 14 B 24 D 34 D
5 A 15 A 25 D 35 A
6 A 16 C 26 D 36 D
7 C 17 C 27 A 37 D
8 D 18 A 28 A 38 A
9 A 19 D 29 A 39 A
10 A 20 D 30 A 40 C

 

 

Class 12 English MCQs

The Third Level Chapter 1 MCQs The Tiger King Chapter 2 MCQs Journey to the End of the Earth Chapter 3 MCQs
The Enemy Chapter 4 MCQs Should Wizard Hit Mommy Chapter 5 MCQs On the Face of it Chapter 6 MCQs
Evan Tries an O-Level Chapter 7 MCQs Memories of Childhood Chapter 8 MCQs