Class 9 English NCERT Solutions 

 

CBSE Class 9 English Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama Question Answers from Moments Book

 

Weathering the Storm in Ersama Question Answers: Here is the CBSE Class 9 English NCERT Solutions of Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama Question Answers from Moments Beehive Book. Students can Practice these Questions and prepare well for the Exam. Also, to take a Free Online Test for Class 9 Click Here


 

 

 

Weathering the Storm in Ersama Multiple Choice Questions (MCQs)

 

Q1. The lesson talks about the death of Prashant’s _________?

  1. a) father
  2. b) mother
  3. c) grandmother
  4. d) friend

Ans : (b)

 

Q2. Which of the following is the most suitable meaning of “incessant”?

  1. a) heavy
  2. b) blessing
  3. c) continuous
  4. d) Hard working

Ans : (c)

 

Q3. “The only thought that flashed through his mind….” What does the phrase flash through his mind mean?

  1. a) His mind was electrocuted
  2. b) Came into his mind
  3. c) He was playing a virtual reality game
  4. d) All of these

Ans : (b)

 

Q4. What did Prashant use to travel through the flood?

  1. a) boat
  2. b) Rubber tube
  3. c) stick
  4. d) raft

Ans : (c)

 

Q5. Select the word which is NOT a synonym of “Macabre”?

  1. a) gruesome
  2. b) joyful
  3. c) morbid
  4. d) ghastly

Ans : (b)

 

Q6. Which catastrophe does the story talk about?

  1. a) Prashant
  2. b) cyclone
  3. c) Ersama
  4. d) All of these

Ans : (b)

 

Q7. Weak with hunger, she rushed to him, her hands outstretched, her eyes brimming. What does brimming mean here?

  1. a) Full of tears
  2. b) Full of water
  3. c) Devoid of tears
  4. d) Cant say

Ans : (a)

 

Q8. Why did the children lie in the sand with utensils on their stomachs?

  1. a) As a punishment
  2. b) As exercise
  3. c) As a signal 
  4. d) They were playing

Ans : (c)

 

Q9. How many people were there in the shelter?

  1. a) 2000
  2. b) 1000
  3. c) 500
  4. d) 2500

Ans : (d)

 

Q10. Select facts and Opinions-

  1. Prashant lost his mother in the cyclone.
  2. Prashant lived in coastal village of Odisha.
  3. The cyclone was triggered by a Tsunami.
  4. The wind’s velocity was 350km/hr.

 

  1. a) F – All
  2. b) F – 1, 2, 4. O – 3
  3. c) F – None, All are opinions
  4. d) F – 1, 2. O – 3, 4

Ans : (b)
 

 

 

NCERT Solutions of Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama Subjective Questions

 

Q1. What did Prashant see on the way while coming back from his friend’s house?

 

Important Points-

Background – cyclone caused crazed destruction when Prashant was visiting a friend.

Started return after two days – 18 km, took a stick to help him through the flood.

 At places it was waist deep,

and progress was slow. At several points, he lost the road and had to swim. After some distance, he was relieved to find two friends of his uncle who were also returning to their village. They decided to move ahead together

They had to push away many human bodies — men, women, children — and carcasses of dogs, goats and cattle that the current swept against them as they moved ahead. In every village that they passed, they could barely see a house standing.

Where their home once stood, there were only remnants of its roof. Some of their belongings were caught, mangled and twisted in the branches of trees just visible above the dark waters.

 

Q2. What havoc had the super cyclone wrecked in the life of the people of Orissa?

 

Important Points

Devastating storm – washed away house, destroyed villages. People killed, trees uprooted. Dead bodies floated. Orphaned children, widowed women. Grim situation.

 

Q3. How did Prashant manage food for the village people?

 

Important Points-

Prashant and group of volunteers pressurized the local merchant. Got rice.

Branches were gathered and rice was cooked for the survivors.

Children made to lie in sand with empty utensils on the stomach to signal the passing helicopters that they needed food.

 

Q4. What happened when Prashant went to meet his friend in Ersama?

 

Important Points-

In the evening, a dark and

menacing storm quickly gathered. 

Winds beat against the houses

with a speed and fury that Prashant had never witnessed before.

Heavy and incessant rain filled the darkness, ancient trees were uprooted and crashed to the earth. Screams rent the air as people and houses were swiftly washed away. The angry waters swirled

into his friend’s house, neck deep. 

 

Q5. Why do Prashant and the volunteers resist the plan to set up institutions for orphans and widows? What alternatives do they consider?

 

Important Points-

They resisted because -in such institutions, children would grow up without love, and widows would suffer from stigma and loneliness. 

Prashant’s group believed orphans should be resettled in their own community itself, possibly in new foster families made up of childless widows and children without adult care

 

Q6. Prashant acted as a hero and proved himself as a natural leader. Explain.

 

Important Points-

Helped the people of Kalikuda village.

Helped them to rise from the devastating cyclone.

puts aside his own grief and suffering, in trying to find relief and help for the other survivors.

Formed volunteer groups- to remove the debris, rebuild structures, and ensure that the people get something to eat.

Created foster families – orphans and widows

Kept the children engaged with sports – cricket matches.

Helped the widows  to start working in the food-forwork programme started by an NGO

 

Q7. Prashant did not help his family members, but he helped the whole community during the cyclone. What is your opinion on this matter?

Important Points-

Found the village devastated, took initiative to rehabilitate.

made a team of young volunteers and cleaned urine, filth, vomit and floating carcasses.

His leadership quality comes to the forth because he bothered about all 2500 people in the shelter and kept his grief aside.

 

Q8. Do you think adversity or crises bring people closer? How? Explain with reference to the lesson ‘Weathering the Storm in Ersama’.

Important Points-

Man is a social animal.

In any adversity, we come forward to help each other.

Prashant is an example of this

All victims of the cyclone in the shelter helped one another. Women cooked, took care of the orphaned children. The youth cleaned the shelter. Children were kept busy with sports and they were used a ssignal for passing helicopters.
 

 

 

English Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama Extra Question Answers

 
 

1. What havoc has the super cyclone wreaked in the life of the people of Orissa?

Ans: The super cyclone led to mass destruction. People lost their homes. Many people lost their lives too. Children lost their parents, women became widows and were rendered homeless. The people were left with nothing.

 

2. How has Prashant, a teenager, been able to help the people of his village?

Ans: Prashant helped the people in the following ways –

  1. He formed a group of volunteers and got rice for the people.
  2. They cleaned the shelter and tended to the injured.
  3. They sent messages to the passing helicopters demanding food and other necessities.
  4. Prashant guided the widows to work in the food for work NGO.
  5. He arranged sports events for the orphan children.
  6. Prashant and the volunteers set up foster families for them.

 

3. How have the people of the community helped one another? What role do the women of Kalikuda play during these days?

Ans: Under the leadership of Prashant, the people of the community came together and decided to help each other. They went to the local merchant and got his stock of rice. They cooked the rice on a fire burned with the branches from the trees and ate a meal after four days.
They signalled the military helicopters for food and help. The widowed women looked after the orphaned children and the men arranged food and other necessities.

 

4. Why do Prashant and other volunteers resist the plan to set up institutions for orphans and widows? What alternatives do they consider?

Ans: Prashant and other volunteers resisted the plan to set up institutions for orphans and widows because they felt that isolation would increase their grief. They wanted to settle them in foster families of their own community where they would love and support each other.

 

5. Do you think Prashant is a good leader? Do you think young people can get together to help people during natural calamities?

Ans: Yes, Prashant is a good leader. He overcame his grief and took charge of the situation. Young people can get together to help others during any calamity. They can use their strength and energy to help others in times of need.