MCQs for Chapter 1 “The Summer of the Beautiful White Horse” Class 11 English Snapshots book

CBSE Class 11 English Snapshots book Chapter 1 “The Summer of the Beautiful White Horse” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Snapshots book Chapter 1– The Summer of the Beautiful White Horse. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference

Q1. Who is the author of “The Summer of the Beautiful White Horse”?
A. AJ Cronin
B. William Wordsworth
C. William Shakespeare
D. William Saroyan

Q2. What were the hallmarks of the Garoghlanian tribe?
A. Trust
B. Honesty
C. Both (A) and (B)
D. None of the above

Q3. “The Summer of the Beautiful White Horse” is a story of two _________ boys.
A. Armenian
B. Arabian
C. Assyrian
D. African


Q4. Mourad enjoyed being _______ more than anybody else.
A. crazy
B. alive
C. funny
D. None of the above

 

Q5. What according to Aram, was his first longing?
A. To own a horse
B. To become rich
C. To ride a horse
D. To visit a vineyard

 

Q6. Why couldn’t Aram believe when he saw Mourad with the horse?
A. Because Mourad was crazy
B. Because they were poor to afford a horse
C. Because he was sleepy
D. Because he was dreaming

 

Q7. Where did Aram live?
A. In the centre of the town
B. In the country
C. Olive Avenue
D. At the edge of town on Walnut Avenue

 

Q8. How does Aram describe the horse?
A. Magnificent & lovely
B. Beautiful white horse
C. Both (A) and (B)
D. None of the above

 

Q9. No member of the Garoghlanian family could be _______.
A. poor
B. rich
C. a thief
D. crazy

 

Q10. Mourad was considered the natural descendant of his _________.
A. father
B. uncle
C. grandfather
D. great-grandfather

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

Q11. How would you describe uncle Khosrove?
A. Hot tempered
B. Irritable
C. Impatient
D. All of the above

 

Q12. What did uncle Khosrove do to stop anyone from talking?
A. By beating them
B. By walking away
C. By shouting at them
D. By ignoring them

 

Q13. What was uncle Khosrove’s customary line?
A. Ignore it; pay no attention.
B. Forget it.
C. It is harmless; ignore it.
D. It is no harm; pay no attention to it.

 

Q14. When Aram rode the horse alone, it ran down the road to the _________.
A. vineyard
B. irrigation ditch
C. field
D. countryside

 

Q15. Mourad had been hiding the horse _________.
A. in a stable
B. in a barn of a vineyard
C. at a secret place of his house
D. None of the above

 

Q16. What was the behaviour of the horse initially?
A. It wanted to be trained
B. It wanted to rest
C. It wanted to run wild
D. All of the above

 

Q17. What sort of an understanding did Mourad mention with the horse?
A. Mature
B. Simple and honest
C. Complicated
D. Difficult

 

Q18. John Byro learned to speak Armenian out of ________.
A. necessity
B. fun
C. eagerness
D. loneliness

 

Q19. Who was the true knower of the horse?
A. John Byro
B. Fetvajian
C. Dikran Halabian
D. Zorab

 

Q20. For how long did Mourad have the horse before Aram got to know about it?
A. One day
B. One year
C. One month
A. One week

 

Q21. At what time did Aram and Mourad ride the horse?
A. Late night
B. Early morning
C. Evening
D. Afternoon hours

 

Q22. “I have a way with farmers.” Who says it to whom?
A. Aram to Mourad
B. Mourad to John Byro
C. Aram to John Byro
D. Mourad to Aram

 

Q23. John Byro said, “A suspicious man would believe his eyes instead of his heart.” What does it tell about him?
A. He believed in the honesty of Garoghlanian family
B. He was impractical
C. He was foolish
D. None of the above

 

Q24. Why did the horse’s owner refuse to believe that the boys had stolen his horse?
A. Because he didn’t examine the horse carefully
B. Because their family was known for honesty
C. Because he had found his horse elsewhere
D. Because his horse had a twin

 

Q25. When did the boys return the horse?
A. After Aram learned to ride it
B. After an year
C. After six months
D. After they ran into John Byro

 

Q26. Why did the boys return the white horse to its owner?
A. Because they were conscience stricken
B. Because they were afraid
C. Because they found it difficult to hide the horse
D. Because they were accused of theft

 

Q27. After the horse was stolen and returned, it became ______.
A. rougher
A. sick & ill
B. stronger & better-tempered
C. Both (A) and (C)

 

Q28. “Quiet, man, quiet. Your horse has been returned.” Who said this?
A. Mourad
B. Aram
C. Uncle Khosrove
D. Not mentioned in the story

 

Q29. Who is the narrator of the story “The Summer of a Beautiful White Horse”?
A. William Saroyan
B. Aram
C. John Byro
D. Mourad

 

Q30. What idea/theme does “The Summer of a Beautiful White Horse” entails?
A. Honesty
B. Honour
C. Trust
D. All of the above

 

Answer key for Class 11 English Snapshots Book Chapter 1 – The Summer of the Beautiful White Horse

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

D

11

D

21

B

2

C

12

C

22

D

3

A

13

D

23

A

4

B

14

A

24

B

5

C

15

B

25

D

6

B

16

C

26

A

7

D

17

B

27

C

8

C

18

D

28

C

9

C

19

A

29

B

10

B

20

C

30

D

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation