Class 12 English Flamingo book Poem 1 My mother at sixty six MCQs



MCQs of Class 12 English Poem 1, My Mother at Sixty Six by Kamala Das have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Poem 1, My Mother at Sixty Six from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of My Mother at Sixty Six.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 12 My Mother at sixty six from Flamingo book.

Click here for notes, summary of My Mother at sixty six

Click here for MCQ video of My Mother at sixty six

Watch the video explanation of My Mother at sixty six here

 

Flamingo book Poem 1 My Mother at Sixty Six

Q1- Who is the poet of this poem?

A) John Keats
B) Rudyard Kipling
C) William Wordsworth
D) Kamala Das

 

Q2- What is her work known for?

A) for its originality, versatility and flavour of the soil
B) for its popularity
C) for its style
D) for the expressions used

 

Q3- What is the kind of pain and ache that the poet feels?

A) Losing her mother
B) heart attack
C) headache
D) children screaming at her

 

Q4- In which languages has Kamla Das written stories and novels?

A) English and Tamil
B) English and Hindi
C) English and Urdu
D) English and Malayalam

 

Q5- Name the poetic devices used in the poem.

A) metaphor
B) similie
C) alliteration
D) all of these

 

Q6- What is the significance of the title My Mother at Sixty Six?

A) Poet’s fear of losing her old mother
B) Poet’s fear of moving fast
C) Poet’s inability to express her feelings
D) All of these

 

Q7- Which poetic device is used in “Trees sprinting-” ?

A) metaphor
B) simile
C) alliteration
D) Personification

 

Q8- What is the distinctive feature of the poem?

A) its metaphors
B) simile used
C) alliteration used
D) narrative style using a single sentence in a set of 14 lines

 

Q9- What does this narrative style of the poem signify?

A) differing thoughts
B) many thoughts
C) contrasting thoughts
D) a single thread of thought mixed with harsh realities

 

Q10- What is the main idea of the poem?

A) Painful old age
B) discolouration of skin
C) carelessness of a daughter
D) lack of strength

 

Q11- What did the poet realize with pain?

A) her mother’s appearance like a corpse
B) she is inconsiderate
C) old age is pleasant
D) she has duties

 

Q12- What is the familiar ache?

A) her childhood fear of losing her mother
B) her mother’s weak health
C) her duties
D) her helplessness

 

Q13- What do the running trees signify?
A) fast moving appearance
B) speed of the moving car
C) fast moving change in human life from childhood to old age
D) none

 

Q14- Who lives at Cochin?
A) Poet
B) Her parents
C) Both A and B
D) None of them

 

Q15- What does ‘ashen face ‘ signify?
A) colour of face
B) face is covered with ash
C) Pale and lifeless face of poet’s mother
D) to show ugly face

 

Q16- What does the poet notice outside the car ?
A) sprinting trees and running children
B) schools and roads
C) other vehicles
D) many people on the road

 

Q17- What do the parting words "See you soon Amma" signify?
A) her carelessness
B) Her optimistic farewell full of cheerfulness
C) she bids goodbye like this
D) she is in a hurry

 

Q18- What does the poet’s smile signify in the poem?
A) Her assurance to mother and helplessness inside
B) she has a responsibility
C) she has to do her duty first
D) she is a loving daughter

 

 

Q19- What is the universality of the theme of the poem?
A) death is a truth
B) Life is a reality
C) everyone is happy
D) to show old age

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What worried the poet when she looked at her mother?

A) her face
B) her broken arm
C) her loving words
D) her declining age

 

Q21- Why did the poet look at her mother again?

A) because she was busy
B) because she was going away
C) because she wanted to stay back
D) because of fear and insecurity

 

Q22- Why has the poet used the imagery of merry children spilling out of their homes?

A) to show hope
B) to show happiness
C) to show youthfulness of her age
D) to show hope and happiness in children

 

Q23- Which Rhyming scheme is used in the poem?
A) coupled rhyme
B) monorhyme
C) Alternate rhyme
D) free verse

 

Q24- Quote an example of a simile used in the poem.

A) familiar ache
B) like that of a corpse
C) wan and pale
D) the merry children

 

Q25- Quote an example of a metaphor used in the poem.

A) as a late winter’s moon
B) ‘Trees sprinting, the merry children spilling out of their homes’
C) Driving from my parent’s home
D) None

 

Q26- Quote an example of alliteration used in the poem.

A) like ashen
B) smile, smile and smile
C) Friday morning
D) None of these

 

Q27- Quote an example of personification used in the poem.

A) sprinting trees
B) home to cochin
C) airport’s security check
D) All of these

 

Q28- Why does the poet feel scared?

A) Because of her duties and commitments
B) Because of her job
C) Bcause of her children
D) Because of her mother’s deteriorating health

 

Q29- Why does the poet feel parted, upset and sad?

A) because of her fears
B) because she was getting late
C) fear of missing her flight
D) because of her duty towards mother and her own needs

 

Q30- What is the tone of the poem towards the end?

A) sad
B) hopeless
C) cheerful
D) resignation with acceptance

 

Q31- What does the narrative single sentence style of the poem highlight?

A) Poet’s feelings
B) Poet’s insecurities
C) poet’s thoughts
D) poet’s intertwining thoughts

 

Q32- What does the poem revolve around?

A) poet’s fears
B) poet’s love for her mother
C) Theme of old age
D) All of these

 

Q33- What question arises from the complexity of the situation in the poem?

A) what to do in old age
B) how to take care of one’s skin
C) how to drive
D) How to strike a balance between duties and responsibilities

 

Q34- How is the imagery of ‘young trees and merry children’ a contrast to the mother?

A) mother is old in comparison to the trees and children
B) mother is like ash while the trees are green and children are happy
C) like spring and autumn season
D) Mother’s health-hopelessness and trees and merry children- youthfulness and hope

 

Q35- What does the expression smile, smile and smile signify?

A) poet was going home and was elated
B) poet was happy
C) poet was hopeless
D) poet’s desperate efforts to hide her fears

 

Q36- What was the expression of the poet’s face while parting from her mother?

A) satirical
B) funny
C) sad
D) smiling

 

Q37- Whose house the poet was leaving?

A) her friend’s house
B) in-law’s house
C) her husband’s house
D) her parents’ house

Q38- What was the poet’s childhood fear?

A) Parting from her husband
B) Parting from her friends
C) Parting from her siblings
D) losing her mother

 

Q39- What were the words she used while parting from her mother?

A) See you soon Ba
B) See you soon beeji
C) See you soon mata ji
D) See you soon, amma

 

Q40- What pangs did she feel when she looked at her mother?

A) Pangs of headache
B) Pangs of stomachache
C) Pangs of knee pain
D) Pangs of heartache

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

A

21

D

31

D

2

A

12

A

22

D

32

D

3

A

13

C

23

D

33

D

4

D

14

A

24

B

34

D

5

D

15

C

25

B

35

D

6

A

16

A

26

D

36

D

7

D

17

B

27

A

37

D

8

D

18

A

28

D

38

D

9

D

19

A

29

D

39

D

10

A

20

D

30

C

40

D

 

Class 12 Important Videos Links