Class 12 English Flamingo book Poem 3 Keeping Quiet MCQs

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net


MCQs of Class 12 English Poem 3 Keeping Quiet by Pablo Neruda have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Poem 3 Keeping Quiet from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Keeping Quiet.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

 

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Keeping Quiet from Flamingo book.

Click here for notes, summary of Keeping Quiet

Click here for MCQ video of Keeping Quiet

Watch the video explanation of Keeping Quiet here

 

Flamingo book Poem 3 Keeping Quiet

Q1- What does the title of the poem suggest?

A) Inactivity
B) noise
C) unhappiness
D) Maintenance of silence

 

Q2- What does the poem speak about?

A) the necessity to be happy
B) the necessity to introspect , understand and have feelings of brotherhood
C) the necessity to work quietly
D) none

 

Q3- What does counting upto 12 signify and how will it help?

A) hours of the day
B) months of a year
C) it will help to create peace and harmony
D) all

 

Q4- What is poet’s pen name?

A) Neruda
B) Pable
C) Pablo
D) Pablo Neruda

 

Q5- What does the style of the poem symbolise, that the poet used to write with?

A) desires
B) happiness
C) hope
D) desire and hope

 

Q6- What is the original language of the poem ?

A) English
B) French
C) Pali
D) Spanish

 

Q7- What is the essence or message of the poem ?

A) introspection and retrospection to be more peaceful and be in harmony
B) to prosper
C) to be happier
D) to reach out more people

 

Q8- What does the poet feel is needed to be at peace?

A) meeting with people
B) talking with people
C) interaction with the people
D) Soul searching

 

Q9- According to the poet what creates barriers?

A) interactions
B) reactions
C) fighting
D) languages

 

Q10- Why does the poet ask people not to speak?

A) because it creates noise
B) he doesn’t like noise
C) it makes things unpleasant
D) because it creates barriers or obstacles in the form of misunderstanding amongst people

 

Q11- What is the rhyming scheme used in the poem?

A) enclosed rhyme
B) Monorhyme
C) sonnet
D) Free verse

 

Q12- How is keeping quiet related to life and can change attitude?

A) it helps to think and search soul
B) helps to scratch one’s soul
C) helps to develop new thinking process
D) All these

 

Q13- How will keeping quiet protect our environment?

A) by creating peace and brotherhood feelings
B) no noise will be there
C) people will not fight
D) none

 

Q14- What is destroying the environment?

A) unthoughtful actions
B) violent actions
C) speaking without thinking
D) All

 

Q15- What does number 12 represent?

A) hours of the day and months of a year
B) earth
C) clock
D) cricket players

 

Q16- What does the poem Keeping Quiet teach us?

A) how to maintain silence
B) not to make noise
C) speaking creates noise
D) To be peaceful , thoughtful and have feelings of brotherhood

 

Q17- Not move our arms’ what does this expression refer to?

A) sit quietly
B) stand quietly
C) to be inactive
D) sitting still without any movement

 

Q18- Why is silence treated as a big issue?

A) it helps to search our soul
B) helps us to analyze our actions
C) helps us to be thoughtful and find our true self
D) All these

 

Q19- What should not be confused with total inactivity or death?

A) no movement
B) a statue
C) talking people
D) Stillness and silence

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What can be a cure or an antidote to violent actions?

A) speaking practice
B) wise words
C) polished language
D) Practice of silence

 

Q21- What is the sadness in the poem that the poet speaks about ?

A) violence because of unthoughtfulness of the people
B) unnecessary movements
C) speaking aloud
D) fighting

 

Q22- What does the earth symbolise?

A) perseverence and new beginning from seemingly stillness
B) stillness
C) greenery
D) prosperity

 

Q23- What is always alive even when everything seems to be dead or still?

A) mountains
B) rivers
C) Sun
D) Earth and nature are always alive

 

Q24- Why does the poet request people to keep quiet?

A) to maintain silence
B) to avoid noise
C) to be friendly
D) in the hope of becoming more thoughtful and peaceful

 

Q25- What does the poet want people to do for one second?

A) to sing
B) to close eyes
C) to stand quietly
D) to be silent and motionless

 

Q26- How can the moments of no activity help people?

A) they will be healthy
B) they will be happy
C) they will work easily
D) to relax and be more thoughtful

 

Q27- What will happen if there are no engines and no crowd?

A) noise will be lessened
B) no crowd on roads
C) no traffic rush
D) it will create a perfect, happy moment

 

Q28- Why is the moment of silence called Exotic?

A) because of the beautiful scenery around
B) because of the gathering
C) because of large gathering
D) because of perfect peace and harmony

 

Q29- What would everyone feel at that exotic moment?

A) happy
B) content
C) dancing
D) strange blissful oneness

 

Q30- How long is the poet expecting everyone to stay still?

A) for 10 minutes
B) for 12 minutes
C) for 15 minutes
D) for 1 second till we count 12

 

Q31- Why is the poet asking everyone not to speak any language?

A) to avoid noise
B) to avoid loud voices
C) to avoid people
D) to avoid conflicts and misunderstandings

 

Q32- What is the poet expecting from fishermen?

A) to find more fish
B) to go deeper into the sea
C) to think and stop harming the fish
D) none

 

Q33- While gathering salt, what will happen to the man if he keep silent for a moment?

A) he will stop dropping it
B) he will look at the ground
C) he will walk carefully
D) he will think of the harm the salt is doing to his hands

 

Q34- What does hurt hand refer to ?

A) Growing needs of the man
B) growing greed of man
C) unfulfilled desires
D) growing insensitivity of man to pain

 

Q35- How will silence benefit the man and nature?

A) both will be friends
B) man will know nature better
C) man will be healthy
D) man will stop hurting nature and both will heal themselves

 

Q36- Which images in the poem show that the poet condemns or hate violence?

A) fishemen not harming whales
B) wars leaving behind no survivors to celebrate
C) poet’s refusal to deal with death
D) All these

 

Q37- What symbol from nature the poet uses to prove that keeping quiet is not total inactivity?

A) Sun
B) Soil
C) earth
D) Nature and earth

 

Q38- What are the different kinds of wars mentioned in the poem?

A) War against humanity
B) War against nature
C) War with gases and fire
D) All these

 

Q39- What can human beings learn from nature?

A) beauty
B) keeping quiet
C) to be happy
D) working with silence

 

Q40- How does the poet perceive life?

A) as stillness
B) as silence
C) a noisy place
D) a continuous evolution of nature

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

D

21

A

31

D

2

B

12

D

22

A

32

C

3

D

13

A

23

D

33

D

4

D

14

D

24

D

34

D

5

D

15

A

25

D

35

D

6

D

16

D

26

D

36

D

7

A

17

D

27

D

37

D

8

D

18

D

28

D

38

D

9

D

19

D

29

D

39

D

10

D

20

D

30

D

40

D

 

Class 12 Important Videos Links

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net