Class 12 English Flamingo book Chapter 7 – The Interview MCQs

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net


MCQs of Class 12 English Chapter 7, The Interview part 1 by Christopher Silvester and part 2 – An Interview with Umberto Eco have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 7 – The Interview from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of The Interview.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 12 The Interview from Flamingo book.

Click here for notes, summary of The Interview

 

Flamingo book Chapter 7 The Interview

Q1- Who is the author of the lesson ‘The Interview’?

A) Christopher Priest
B) Christopher Silvester (1959)
C) J.B. Priestley
D) Alfred John Churchley

 

Q2- What does V.S. Naipaul feel about interviews?

A) horror
B) happy
C) wounded
D) none

 

Q3- What does Naipaul present in his travel books?

A) his feelings
B) his feelings about interviews
C) impression of the country of his ancestors that is India
D) none

 

Q4- The excerpt -The Interview has been taken from which book?

A) Christopher’s introduction to The Penguin Book of Interviews
B) Features for Vanity Fair
C) The name of the Rose
D) none

 

Q5- What did he present in this book?

A) varied opinions of politicians
B) varied opinions of civilians
C) varied opinions of armymen
D) varied opinions of celebrities regarding an interview

 

Q6- According to an old saying what happens when perceptions are made about a person?

A) Person feels happy
B) person becomes popular
C) Person feels irritated
D) The original identity of his soul is lost

 

Q7- How does Umberto Eco find so much time to write so much?

A) using early morning time
B) using his office time
C) using his family time
D) using using empty spaces (free times) like waiting for someone, break time

 

Q8- What was distinctive (special) about Eco’s academic writing style?

A) His realistic narrative style with trial and errors
B) his interrogative style
C) his monotonous unrealistic style
D) fictitious imaginative style

 

Q9- What is the reason for huge success of the novel The Name of The Rose?

A) mystic
B) metaphysics and medieval history period used
C) detective style and theology
D) All these

 

Q10- What are some of the positive traits of of interviews?

A) brings out the truth and gives vivid impression of contemporaries
B) helps finding hidden talents
C) useful medium of communication
D) All these

 

Q11- Why do most celebrity writers despisse being interviewed?

A) they don’t like journalists
B) unwarranted intrusion in their life
C) their privacy is hurt
D) none

 

Q12- At what age was Eco’s book published?

A) at the age of 20
B) at the age of 25
C) at the age of 22
D) at the age of 26

 

Q13- At what age did he start writing novels?

A) at the age of 55
B) at the age of 52
C) at the age of 57
D) at the age of 50

 

Q14- What days did he used to write novels?

A) Saturday night
B) Friday night
C) every evening
D) Sundays

 

Q15- Why do the celebrities feel embarassed most often?

A) because of question attacks during interviews
B) because of interviewer’s gestures
C) because of interviewer’s appearance
D) none

 

Q16- What is the primitive view about being photographed?

A) person’s soul is stolen
B) part of personality is lost
C) person can be commanded
D) All these

 

Q17- What do you understand by the expression ‘Thumbprints on his windpipes"?

A) creating excessive pressure on throat
B) creating excessive pressure on vical chords
C) creating excessive pressure and tension for someone
D) none

 

Q18- What in today’s world our main source of information?

A) social media
B) newspapers
C) short screens
D) Interviews and interactions

 

Q19- What satisfied Umberto’s taste for narration?

A) stories
B) children’s works
C) interviews
D) Novels

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What does writing novels on Sundays signify?

A) writing novels- his passion
B) writing novels- his need
C) writing novels- his casual job
D) writing novels- his interest

 

Q21- Enumerate ‘An Interview is a supremely serviceable medium of communication?

A) a medium to gossip
B) a medium to be the talk of the town
C) a medium to prosper
D) a noble medium of interaction and introspection

 

Q22- What is an interview?

A) a medium of talking to the people
B) a medium to spread rumours
C) a medium to be the talk of the town
D) a medium of interaction and introspection

 

Q23- Explain ‘Denis Brain’s statement "Almost everything of moment reaches us through one man
asking questions of others.’

A) The interviewer has the power
B) The interviewer has status
C) The interviewer can elicit the truth and has the power to influence
D) All these

 

Q24- What impression is formed of Umberto after reading the lesson- The Interview?

A) A person of substance
B) a person of character
C) a person of words
D) A person of vision and firm convictions

 

Q25- What do his works for children speak about ?

A) his passion for children
B) children are nuisance
C) children love to be happy
D) non-violence and peace

 

Q26- While interview being interviewed by Mukand,Umberto speaks about his philosophy and
novel,What does he point out at ?

A) he loves writing
B) he loves to be in spotlight
C) at the universe and its workings
D) at empty spaces in the universe- Interstices

 

Q27- How many novels has Umberto written?

A) 10
B) 8
C) 15
D) 5

 

Q28- How many scholarly works are to his credit?

A) more than 5
B) more than10
C) more than 20
D) more than 40

 

Q29- What facts are being showcased in the interview held between Eco and Padamnabhan?

A) he takes pride in being an academician, a university Professor first
B) Being a novelist is a secondary thing for him
C) uses his free time for writing novels
D) All these

 

Q30- What ideas do you form of Umberto’s personality after his interview with Mukand?

A) a very rigid person
B) a boastful and arrogant
C) an illusionary vision
D) an academician with philosophical and ethical interest

 

Q31- Why did Umberto start writing novels?

A) to avail an opportunity
B) to be in limelight
C) to share his views
D) to make best use of empty spaces means free time

 

Q32- According to Umberto what will happen to the world if we eliminate empty spaces from the universe?

A) The world will becaome beautiful
B) The world will be completely ours
C) The world will shrink and will become as big as a fish.
D) The world will be round

 

Q33- Which period of history do Umberto’s novels deal with?

A) Renaissance
B) dark age
C) modern era
D) Medieval period

 

Q34- Why does Eco call the success of his book a mystery?

A) because of its success
B) because of its popularity
C) because of many factors
D) because of many factors and many other books were written on the same medieval period

 

Q35- What was Lewis Caroll’s opinion of interviews and autographs?

A) wonder
B) terror
C) horror
D) none

 

Q36- Who has written Alice in Wonderland?

A) Christopher
B) Mukand
C) Rudyard Kripling
D) Lewis Caroll

 

Q37- Why were the journalists and publishers puzzled by the success of The Name of the Rose?

A) because readers like trash and it was a serious novel
B) because it was becoming popular
C) because of its highrated success
D) none

 

Q38- In what way interviews have become a commom place of journalism?

A) because of its power, influence and medium of communication
B) because of its pomp
C) because of its glory
D) because of its rapport

 

Q39- What do Rudyard Kipling and his wife express about interviews?

A) immoral
B) not good
C) very bad
D) immoral and offensive crime against a person

 

Q40- What kind of a novel was The Name of The Rose?

A) hilarious
B) fiction
C) non-fiction
D) a serious one

 

 

ANSWER KEY

1

B

11

B

21

D

31

D

2

C

12

C

22

D

32

C

3

C

13

D

23

D

33

D

4

A

14

D

24

D

34

D

5

D

15

A

25

D

35

C

6

D

16

D

26

D

36

D

7

D

17

C

27

D

37

A

8

A

18

D

28

D

38

A

9

D

19

D

29

D

39

D

10

D

20

C

30

D

40

D

 

Class 12 Important Videos Links

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net