Class 12 English Flamingo book Chapter 8 Going Places MCQs



MCQs of Class 12 English Chapter 8, Going Places by A.R. Barton have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 8- Going Places from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of Going Places.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.


For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of Class 12 Going Places from Flamingo book.

Click here for notes, summary of Going Places

Watch the video explanation of Going Places here

 

Flamingo book Chapter 8 Going Places

Q1- Who is A. R. Barton?

A) A modern writer
B) author of Going Places
C) lives in Zurich and writes in English
D) All these

 

Q2- What theme does Barton explore in this story?

A) theme of children’s happiness
B) theme of adolescent fantasising and hero worship
C) theme of elderly people’s happiness
D) theme of individual happiness

 

Q3- What is the sub theme of the story?

A) Relationships- family and friends
B) friends
C) family members
D) adolescents

 

Q4- What is the significance of the subject discussed in the lesson?

A) it tells how to deal with friends
B) it tells how to behave smartly
C) immediate relevance to the life of school leavers
D) it tells how to behave with elderly

 

Q5- What are the literary devices used in the lesson?

A) metaphorical expressions and slangs
B) similes
C) irony
D) none

 

Q6- what is the meaning of the word “chuffed”?

A) meaning delighted or very pleased
B) meaning not happy
C) meaning frustated
D) none

 

Q7- what is the meaning of the words :“nosey”, “gawky”?

A) “nosey”, meaning inquisitive and “gawky”, meaning awkward, ungainly.
B) noisy and beautiful
C) noisy and useful
D) noisy and gainful

 

Q8- The story Going Places revolve around whom?

A) a fat boy
B) an old couple
C) a teenage girl Sophie, her family and friends
D) none

 

Q9- What kind of girl is Sophie ?

A) a happy go lucky kind
B) a realistic
C) Day dreamer
D) a naughty child

 

Q10- What is Sophie in reality?

A) a dreamer
B) a fighter
C) a worker at Biscuit factory
D) none

 

Q11- What does Sophie dream about?

A) Becoming an actor
B) becoming a manager
C) a sophisticated person
D) becoming rich and sophisticated

 

Q12- What is the turning point in the story?

A) when she fights with her brother.
B) when her father gets angry.
C) when her brorher reveals her story.
D) when she thinks of meeting Danny Casey- a famous football player

 

Q13- What story she make up in front of her brother?

A) She will become an actress
B) she will become a manager
C) she will be a famous beautician
D) Casey will come to meet her.

 

Q14 Who are Sophie and Jansie?

A) teenagers who are friends and classmates
B) neighbourers
C) colleagues
D) actors

 

Q15- Explain – Words had to be prized out of him like stones out of a ground.

A) ii was difficult to speak to him
B) it was difficult to locate him in a shop
C) it was difficult to locate him in factory
D) it was difficult to get information out of him

 

Q16- Where is Sophie lost?

A) in her imagination
B) in her dreams
C) in her words
D) in her imagination and dream of owning a boutique shop to become a famous fashion designer

 

Q17 What does Jansie tell Sophie?

A) talk unrealistic
B) be wise
C) be practical
D) be sensible and not to dream big

 

Q18- Why does Jansie discourage Sophie to dream big?

A) because it requires a lot of money
B) because it is not practical
C) because it is unrealistic
D) all these

 

Q19- What was Sophie’s reply to Jansie?

A) That she will go door to door to collect money
B) She will open a boutique
C) she will open an office
D) she will become an actress or a manager to realize her dream.

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- Why does she want to be an actress?

A) to earn money
B) to be famous
C) to be a fashiondesigner
D) to earn a lot of money and open a boutique to be famous fashion designer.

 

Q21- Why is Jansie not able to support Sophie’s view?

A) because he is a happy go lucky man
B) because his imagination is poor
C) because he is unable to believe
D) because he is a realistic and believes in practicality

 

Q22- Why does Sophie feel choked in the house?

A) because of stove’s steam and dirtydishes
B) because of foul smell
C) because of smoke
D) because of no air

 

Q23- Who is Sophie’s elder brother?

A) Geoffe – a trainee mechanic
B) Jansie
C) Dany Casey
D) none

 

Q24- Explain- On Saturday they made their weekly pilgrimage to the United

A) repairing stove
B) repairing a car
C) repairing a cooler
D) went to the United dutifully with a lot of devotion

 

Q25- What secret did Sophie share with her brother?

A) She met Mary Quaint a famous fashion designer
B) She met Prime Minister
C) She met Christopher
D) She met Danny Casy a famous footballer

 

Q26- When does Sophie and her family go to watch the football match?

A) Sunday morning
B) Sunday evening
C) Sunday afternoon
D) Saturday

 

Q27- Which game are Sophie and her family fans of ?

A) cricket
B) Badminton
C) volleyball
D) football

 

Q28- Why did their favourite team win the match?

A) Because they played well
B) they were united
C) they planned well
D) because of the goal made by Casey

 

Q29- Who is Sophie’s younger brother?

A) Geoffe – a trainee mechanic
B) Casey
C) Frank
D) Derek

 

Q30- What does Jansie ask Sophie?

A) about Danny Casey
B) about Mary Quaint
C) about her dream
D) the reality behind her meeting with Danny Casey

 

Q31- Why does Sophie get angry with her brother?

A) Because he revealed her secret to Jansie’s brother
B) he doesn’t speak to her
C) because of his silence
D) none

Correct Answer: A

 

Q32- Where does Sophie visit to meet Casey in her imagination?

A) a football ground
B) in the match
C) in a hotel
D) a secret place near canal

 

Q33- Sophie’s dreams and disappointments are all in her mind?

A) they all represent her imagination and nothing in reality
B) they represent her nature
C) they explain her personality
D) they tell us her future

 

Q34- What are the advantages and disadvantages of fantasising?

A) helps in dreaming big
B) helps in achieving big
C) develops creative imagination and disadvantage is that it makes people self obsessed.
D) none of these

 

Q35- What kind of person is Sophie’s father ?

A) a kind hearted
B) a loving and caring
C) a hard core realistic
D) carefree

 

Q36- Why did Sophie like her brother Geoff more than anyone else?

A) he keeps silent
B) because he keeps her secret
C) because she can confide in him
D) all these

 

Q37- What does Geoff’s silence symbolise in Sophie’s view?

A) distant places
B) his vague personality
C) his jovial nature
D) wandering of his mind to distant places

 

Q38- Which country did Danny play for?

A) Netherland
B) Newzealand
C) Switzerland
D) Ireland

 

Q39- Why does Sophie feel jealous of her brother?

A) because he keeps silent
B) because he is a mechanic
C) because he reveals his secret
D) because of inability to reach unknown areas of his mind

 

Q40- Why is Sophie attracted to Danny and does she meet him in reality?

A) Because he is a heroic footballer and she meets him in imagination only
B) because he earns well
C) because he plays football
D) because he is smart

 

ANSWER KEY

1

D

11

D

21

D

31

A

2

B

12

D

22

A

32

D

3

A

13

D

23

A

33

A

4

C

14

A

24

D

34

C

5

A

15

D

25

D

35

C

6

A

16

D

26

D

36

D

7

A

17

D

27

D

37

D

8

C

18

D

28

D

38

D

9

C

19

D

29

D

39

D

10

C

20

D

30

D

40

A

 

Class 12 Important Videos Links