Poets and Pancakes MCQs with Answers NCERT Class 12 English Lesson 6

Poets and Pancakes MCQs of Class 12 English Chapter 6, by Asokamitran have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Chapter 6 Poets and Pancakes from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the Poets and Pancakes MCQ Question Answers Quiz. These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Related:

class 12 english score full marks

 

Class 12 English Flamingo Poets and Pancakes Chapter 6 Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers.

 

1. Who is the author of Poets and Pancakes?
A) Asokamitran (1931), a Tamil writer
B) Charu Nivedita
C) Jayakanthan
D) Balakumaran

2. What does his book “My Years with Boss” talk of?
A) his job
B) explain the nature of his boss
C) explains his environment
D) impact of movies on every aspect of life in India.

3. When was Gemini studio set up?
A) 1920
B) 1930
C) 1910
D) 1940

4. What was the brand name of the make-up material that Gemini studio bought?
A) Pancake
B) Mancake
C) Fancake
D) latincake

5. Who was Greta Garbo?
A) A Swedish actress- an Oscar winner
B) A german actress
C) AFrench actress
D) A bengali actress

6. What was Asokamitran’s job in the studio?
A) to arrange pancakes
B) to arrange make up kits
C) to serve water
D) cut out newspaper clippings on a wide variety of subjects and store them in files.

7. What has Asokamitran brought up through this write up?
A) topics of film industry
B) topics of make up industry
C) topics of gossip
D) topics of heroines

8. What does he bring to the notice of readers through this write up?
A) movies and different roles
B) heroines and their tantrums
C) heroines and make up
D) Independent India and its infancy

9. Who was the founder of Gemini studio?
A) Mr. S.S Vasan
B) English man
C) a Tamil boy
D) a director

10. What has been the make-up room compared to?
A) make up company
B) a Parlour
C) a jewellery shop
D) hair-cutting salon

11. For whom was Gemini studio making films?
A) for English people
B) for illiterate
C) for elderly peole
D) for simple Tamilians who have no interest in English poetry

12. Why is the Englishman’s visit referred as unexplained mystery?
A) because of his appearance
B) because of his dress
C) because of his hairstyle
D) because of his unfamiliarity and baffled looks

13. Who was the Englishman?
A) Salman Rushdie
B) D.H Lawrence
C) George Orwell
D) Stephen Spender- Editor of a British Periodical The Encounter

14. Why did he visit the studio?
A) to deliver a speech
B) to gossip with the workers
C) to check the workers
D) to know the film making

15. What was MRA?
A) British Army
B) The Moral Rearmament Army- a counter movement to International Communism
C) a wing of Indian Army
D) A drama company

16. Why was MRA invited to Gemini studio?
A) To show their play
B) Because of political affiliations
C) because of political infuence
D) none

17. Why did everybody in the studio think of giving some work to the author?
A) because of the idle appearance of his work
B) because he was an office boy
C) because he was a helper
D) none

18. Why did the office boy in the make up room come to the author?
A) because he was unemployed
B) because of his interest in literary arts and film making
C) to earn money
D) to do make up

class 12 english score full marks

19. Why was the author praying for crowd shooting at all times?
A) to attract the crowd
B) to avoid people
C) to avoid epical narrations
D) none

20. Who was Subbu’s enemy?
A) no one
B) the author
C) actors
D) The boy in the makeup room

21. The boy in the make up room was jealous of whom?
A) actors
B) author
C) the visitor
D) Subbu’s success and his closeness to the boss

22. What qualities was Subbu admired for ?
A) acting, writing filmmaking skills and the management skills
B) acting and writing
C) flattery
D) gossips

23. Why was Subbu considered number 2 at Gemini studio?
A) because of his flattery
B) because of his abilities
C) because of creative skills
D) none

24. Which plays were presented by MRA in Madras?
A) Macbeth
B) Othello
C) A doll’s house
D) Jetham Valley and The Forgotten Factors

25. Who imitated the scenes of Sunset and Sunrise of Jotham Valley?
A) Police
B) Scouts of Madras
C) Social Workers
D) All Tamil Plays

26. How was the Gemini studio influenced by the plays staged by MRA?
A) They imitated their styles
B) They imitated their dialogues
C) They imitated their story
D) They imitated their sets and costumes

27. What is the example of National Integration in Poets and Pancakes?
A) Make up department of Gemini
B) rehersal room
C) office of Gemini studio
D) none

28. Why was author’s work appeared nothing at Gemini?
A) Because of no direct relation to filmmaking
B) because of cutting- pasting
C) because he sits idle
D) because he does nothing

29. How does the author come to know that English author was Stephen Spender?
A) From a painting
B) From the newspaper
C) from a television show
D) from a book- The God that failed

30. Why was the office boy disappointed with his job in Gemini studios?
A) because of his behavior
B) because of his boss
C) because of his intimacy with boss
D) because of his inability to be a star

31. How was Kothamanglam Subbu treated in the Gemini studio?
A) with hatred
B) rudely
C) disrespectfully
D) with high respect

32. Why was Subbu termed as ‘many sided genius’?
A) his flattery
B) gossip style
C) interaction with others
D) ability to create and manage things

33. In this lesson, what is the purpose of humor and satire used by the author?
A) to highlight human abilities
B) to show capabilities
C) to show varied capacities
D) to show and highlight human infancies and flaws

34. How many people were there in MRA group?
A) 150
B) 180
C) 140
D) 200 people from 20 nationalities

35. When did MRA visit Madras?
A) 1942
B) 1922
C) 1932
D) 1952

36. What things attracted the audience in the plays staged by MRA?
A) their jewellery
B) their make up
C) their dialogues
D) their sets and costumes

37. Why was Subbu a trouble shooter?
A) because of his gossip style
B) because of his flattery
C) ability to mix up with everyone
D) because of his problem resolving quality

38. What does the expression ‘ fiery misery’ mean?
A) the glow of lights
B) the bright lights
C) the bright colorful dresses of heroines
D) discomfort to the actors in the makeup room

39. Who was heading the make-up department?
A) a Madrasi
B) A tamilian
C) A bengali
D) A Bengali and later was succeeded by a Maharashtrian

40. What does the expression ‘made to look ugly’ refer to?
A) make up done to look presentable before camera
B) faces made by actors
C) faces made by office boy
D) arrangements in the make-up room

class 12 english score full marks

41. Why was getting makeup miserable for the actors?
A) it was expensive
B) the skin got damaged
C) the lights heated them
D) all of these

42. In any case, there was this man in the make-up department who would wish the dirtiest things for Subbu’. Here ‘direst things’ refers to something that is (CBSE QB, 2021)
A) urgent.
B) desperate.
C) disastrous.
D) dreadful

43. Pick the quote which best describes Subbu’s role in Gemini Studios based on the story.
1. Life’s too short to hang out with people who aren’t resourceful.
2. The more a person limits himself, the more resourceful he becomes.
3. Success is not about your resources. It’s about how resourceful you are with what you have. 4. Resourcefulness: Seeing where you want to go and taking the first step. (CBSE QB, 2021)
A) Option 1
B) Option 2
C) Option 3
D) Option 4

44. ‘An extremely talented actress, who was also extremely temperamental, once blew over on the sets’. (CBSE QB, 2021)
Pick the idiom that matches best with ‘blew over’.
A) At one’s wits end
B) Get bent out of shape
C) Have the blues
D) Experience pins and needles

45. ‘Often he looked alone and helpless- a man of cold logic in a crowd of dreamers…’. It can be inferred that the man
A) rationalized every thought before it was spoken.
B) failed to consider human emotions and social dynamics.
C) was critical of what others did around him.
D) was egoistic and always thought others lacked reason.

 

Click here to take a free test of Class 12 Poets and Pancakes MCQs from Flamingo book.

ANSWER KEY

1
A
26
D
2
D
27
A
3
D
28
A
4
A
29
D
5
A
30
D
6
D
31
D
7
A
32
D
8
D
33
D
9
A
34
D
10
D
35
D
11
D
36
D
12
D
37
D
13
D
38
D
14
A
39
D
15
B
40
A
16
B
41
C
17
A
42
D
18
B
43
C
19
C
44
B
20
D
45
B
21
D
 
22
A
 
23
C
 
24
D
 
25
D
 

 

Class 12 English MCQs

 

 

Class 12 Important Videos Links

Class 12 English Important Questions Videos
Class 12 English Flamingo and Vistas book MCQs Videos
Class 12 Flamingo Book Chapter wise Video Explanation

 

Also See:

class 12 english score full marks