MCQs for Chapter 4 “Landscape of the Soul” Class 11 English Hornbill book

CBSE Class 11 English Hornbill book Chapter 4 “Landscape of the Soul” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 11 English Hornbill book Chapter 4 – Landscape of the Soul. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Landscape of the Soul

 

1. What two forms of art did the author contrast in this chapter?
A. Indian Ancient Art and Chinese Art
B. Chinese art and European art
C. American Art ad European Art
D. European Art and Greek Art

 

2. Who did the Tang emperor Xuanzong commission to decorate a wall in the palace?
A. Axi Xiami
B. Viu Quizi
C. Wu Daozi
D. Wu Shawmi

 

3. Who was the Chinese Emperor during the Eighth Century?
A. Tang Emperor Xuanzong
B. Yongle Emperor Zhu Di
C. Jianwen Emperor Zhu Yunwen
D. Tiacheng Emperor Zhu Changluo

 

4. Where did the painter draw the attention in the painting?
A. Sun
B. Palace
C. Birds
D. a cave at the foot of the mountain

 

5. What happened when the painter entered the cave?
A. the entrance closed behind him
B. the painting vanished
C. Nothing happened
D. It was only a dream

 

6. What happened when the painter clapped his hands?
A. the painting on the wall was gone and so was the painter
B. the emperor entered the cave
C. painter falls
D. the wall collapsed

 

7. Why didn’t the painter want to draw an eye of a dragon?
A. he feared that the painting would not look good
B. he feared that the dragon would fly out of the painting
C. he feared that dragon will seem real
D. because he didn’t wanted to work

 

8. What do the books of Confucius and Zhuangzi teach?
A. to guide his disciple in the right direction
B. to not fear the superiors
C. to not to suppress your thoughts
D. None of the above

 

9. What was the name of the blacksmith in the fifteenth century Antwerp?
A. Adam Mulch
B. Sadern Metsys
C. Lori Adam
D. Quinten Metsys

 

10. Why didn’t the father approve of the love of his daughter and the blacksmith?
A. due to his profession
B. due to his caste
C. due to his appearance
D. None of the above

 

Class 11 Important Links

Class 11th English Hornbill and Snapshots Lessons Explanation, Question Answers

Class 11 English Hornbill Book Poems

Class 11 English Snapshots Book Lessons Explanation

Class 11th English Hornbill and Snapshots Book MCQs

Take Free MCQ Test English

 

 

11. What did Quinten do to get into apprenticeship into his master’s studio?
A. asked him to admit him too
B. drew a fly on his latest panel that looked real
C. gave an interview
D. drew a dragon

 

12. What did the two forms of art depict?
A. a perfect, illusionistic likeness in Europe, the essence of inner life and spirit in Asia
B. a perfect, illusionistic likeness in Asia, the essence of inner life and spirit in Euorpe
C. perfect art form in Asia and realness in Europe
D. It depicted nothing

 

13. What does the word ‘Dao’ mean?
A. perfection
B. both the path or the method, and the mysterious works of the Universe
C. mystery
D. royal

 

14. What does the Chinese Landscape depict?
A. They are not real and one can enter from any viewpoint
B. they produce an actual viewpoint
C. they are not imaginery
D. None of the above

 

15. What does ‘Leisurely movement’ mean?
A. relaxed movement
B. hurried action
C. pleasure action
D. None of the above

 

16. What did the Chinese Painter want the viewer to do?
A. he wants the viewer to enter his mind
B. he wants the viewers to admire his painting
C. he wants them to imagine the scene
D. he wants them to feel like they are inside of the scene

 

17. What does the concept of ‘Shanshui’ represent?
A. Imaginery place
B. worship
C. ‘mountainwater’ which when used together represents the word ‘landscape’
D. None of the above

 

18. What does Yin mean?
A. water; horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool
B. Mountain; vertically towards Heaven, stable, warm, and dry in the sun
C. Neutral action
D. None of the above

 

19. What does Yang mean?
A. Mountain; vertically towards Heaven, stable, warm, and dry in the sun
B. water; horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool
C. Neutral action
D. receptive, feminine aspect of universal energy

 

20. What is the role of man in between Heaven and Earth?
A. He is in a path
B. He is a sinner
C. He is meeant to do actions
D. he becomes the conduit of communication

 

21. What was Francois Cheng’s expression?
A. the center of the landscape
B. the eye of the landscape
C. the center of the universe
D. the left side of the yang

 

22. Where had the Master hidden the masterpiece for the Emperor to see?
A. In a room
B. behind a screen
C. underground place behind
D. a cupboard

 

23. What does the European Figurative painting mean to the viewer?
A. Illusion
B. Imagination
C. exactly as he sees it from a specific angle
D. view of the painter

 

24. What is the essential third element ?
A. Left Void
B. Middle Void
C. Yang
D. Yin

 

25. What is the third element compared with?
A. prayer
B. travel
C. yogic practice of pranayama
D. nirvana

 

26. "Antwerp, a master blacksmith called Quinten Metsys fell in love with a …………… daughter"
A. emperor’s
B. painter’s
C. minister’s
D. master’s

 

27. What according to the painter dwells in the cave?
A. a spirit
B. magic
C. mystery
D. dragon

 

28. How did the cave open?
A. painter said a prayer
B. with a magic spell
C. " painter clapped his hands"
D. with a command

 

29. What path does the Chinese painter’s art create?
A. horizontal
B. vertical
C. " a path for your eyes to travel up and down, then back again, in a leisurely movement"
D. stillness

30. Chinese art requires ………… participation of the viewer
A. passive
B. emotional
C. active
D. methodological

 

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Chapter 4 – Landscape of the Soul

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

B

11

B

21

B

2

C

12

A

22

B

3

A

13

B

23

C

4

D

14

A

24

B

5

A

15

A

25

C

6

A

16

A

26

B

7

B

17

C

27

A

8

A

18

A

28

C

9

D

19

A

29

C

10

A

20

D

30

C

 

Important Videos Links

Class 11 Important Questions Videos

Class 11 English Hornbill and Snapshots Book MCQs Video

Class 11 Snapshots Book Chapter wise Explanation

Class 11 Hornbill Book Chapter wise Explanation

 

Also See :