A Thing of Beauty Important Question Answers | CBSE Class 12 English Flamingo

 

Flamingo Book Poem 4 - A Thing of Beauty Important Question Answers

 

H2 – NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo A Thing of Beauty Important Question Answers Poem 4

Class 12 English A Thing of Beauty Question Answers

Looking for A Thing of Beauty question answers (NCERT solutions) for CBSE Class 12 English Flamingo Book Poem 4? Look no further! Our comprehensive compilation of important questions will help you brush up on your subject knowledge. Practising Class 12 English question answers can significantly improve your performance in the board exam. Oursolutions provide a clear idea of how to write the answers effectively. Improve your chances of scoring high marks by exploring Poem 4: A Thing of Beauty question answers now. The questions listed below are based on the latest CBSE exam pattern, wherein we have given NCERT solutions to the chapter’s extract based questions, multiple choice questions, short answer questions, and long answer questions

 Also, practising with different kinds of questions can help students learn new ways to solve problems that they may not have seen before. This can ultimately lead to a deeper understanding of the subject matter and better performance on exams. 

class 12 english score full marks

A Thing of Beauty Important Question Answers

 

 

Class 12 English A Thing of Beauty Question Answers Poem 4 – Extract Based Questions

Extract-based questions are of the multiple-choice variety, and students must select the correct option for each question by carefully reading the passage.

 

A. Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the earth,
Spite of despondence, of the inhuman dearth
Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o’er darkened ways
Made for our searching: yes, in spite of all,
Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits. (CBSE QB, 2021)

 

  1. In which of the following options can the underlined words be replaced with ‘despondence’? 

A) The man paced about the room showing
B) A chat with a close friend can take away our
C) I was in jitters, seeing the boy trapped in the trench.
D) Being dogged is what led him to negotiate the challenges.

Ans. B) A chat with a close friend can take away our blues.

 

2. Pick the option that is NOT an example of ‘unhealthy and o’er darkened ways.’
A) A person who is egoistic and looks down upon others.
B) A person who seeks God’s help for all his problems.
C) A person who uses evil ways to deceive others.
D) A person who is corrupt and manipulative. 

Ans. B) A person who seeks God’s help for all his problems.

 

3. Pick the option that enumerates what ‘noble natures’ would include.

1. selflessness
2. insensitivity
3. enthusiasm
4. aggression
5. meticulousness
6. judiciousness 

A) 1, 4 and 5
B) 2, 3 and 6
C) 2, 4 and 5
D) 1, 3 and 6 

Ans. D) 1, 3 and 6

 

  1. Based on the poem, choose the correct option with reference to the two statements given below.

Statement 1: The earth without the beautiful things is a place full of despair and unpleasantness.
Statement 2: The ornate band created by human beings; ushers hope in their lives.

A) Statement 1 is true but Statement 2 is false.
B) Statement 1 is false but Statement 2 is true.
C) Both Statement 1 and Statement 2 can be inferred.
D) Both Statement 1 and Statement 2 cannot be inferred. 

Ans. C) Both Statement 1 and Statement 2 can be inferred.

 
 

Class 12 A Thing of Beauty Important Question Answers Video

 

Top

B. Rich with a sprinkling of fair musk-rose blooms;
And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink. (CBSE QB, 2021)

 

  1. Pick the quote that matches best with— ‘And such too is the grandeur of the dooms we have imagined for the mighty dead.

A) In the night of death, hope sees a star, and listening love can hear the rustle of a wing.
B) When a great man dies, for years the light he leaves behind him, lies on the paths of men.
C) Endings are not always bad, most times they’re just beginnings in disguise.
D) Cowards die many times before their death; the valiant never taste of death but once.
Ans. B) When a great man dies, for years the light he leaves behind him, lies on the paths of men.

2. Pick the option that refers to what ‘an endless fountain of immortal drink’ suggests.

  1. inspirational deeds of great men 
  2. a ceaseless series of dreams 
  3. an infinite source of weakness
  4. an elixir of life for upliftment of the soul 
  5. an eternal source of delight 
  6. a boundless gift of love

A) 1, 4 and 5
B) 2, 3 and 5
C) 1, 2 and 6
D) 2, 4 and 6
Ans. A) 1, 4 and 5

3. Pick the option that pairs the TRUE statements based on the extract, from the list below.

class 12 english score full marks

 

  1. The bushes with fragrant flowers lift the human spirit and bring joy. 
  2. Death is inevitable and everyone faces it no matter how powerful. 
  3. Immortality is achieved by man when he drinks the nectar of joy. 
  4. Legendary heroes and their heroic deeds instill inspiration in us.A) 1 and 2
    B) 2 and 4
    C) 1 and 4
    D) 2 and 3
    Ans. C) 1 and 4

4. Pick the option that uses the same literary device as the ‘mighty dead’.

A) sleepless nights
B) deafening silence
C) glaring lights
D) time is a thief
Ans. B) deafening silence

C. And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from heaven’s brink (Foreign 2009, Delhi 2014)

  1. Who are the ‘mighty dead’? How do we know about them?

Ans. The mighty dead are our forefathers, who were great in their own right, and the dead emperors. We learn about them by reading or hearing heroic stories about their numerous sacrifices. They are a source of inspiration for everyone who goes reads them.

  1. What images does the poet use to convey that beauty is everlasting?

Ans. ‘Endless fountain’ of joy is the image that has been used to convey that beauty is everlasting. Things of beauty are an eternal source of motivation, a precious gift from heaven which gives us infinite pleasure and delight.

  1. What is the effect of the immortal drink?

Ans. The immortal drink that nature’s endless fountain pours on us gives us immense joy and pleasure.

  1. Write the words from the extract which mean
  2. stories
  3. magnificence

Ans. 1) tales, 2) grandeur

 

D.Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits,”

  1. How does beauty help us when we are burdened with grief?

Ans. Whenever we look at a beautiful object, we are filled with comfort and joy. When we are burdened with grief, a thing of beauty comes as a ray of hope, and makes us forget our sorrow and suffering at least for some time.

  1. Explain; “Some shape of beauty.”

Ans. Beauty is an abstract idea and has no specific shape. The poet here means beauty in some form or some beautiful object which pleases us.

  1. Identify the figure of speech in the above lines.

Ans. The above lines present an example of metaphor. Our souls are steeped in sadness and disappointment which are compared to a pall or shroud covering the dead.

  1. Why are our spirits referred to as ‘dark’?

Ans. Our spirits are dejected due to extreme sadness and disappointment which may be the result of our own evil actions. So, the poet refers to them as dark, because of the hopelessness we feel.

 

E A thing of beauty is a joy forever Its loveliness increases, 
it will never Pass into nothingness;
but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.
Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the earth (CBSE Sample Paper 2022) 

 

1 Choose the option that displays the same poetic device as used in the first line of the extract. 

A. I’m as happy as I can be.
B. Life is a roller coaster ride.
C. Nature is God’s gift to us.
D. The dazzling divas enchanted all.
Ans. B. Life is a roller coaster ride.

2 What does the phrase ‘a bower quiet’ indicate?
A. serenity
B. morality
C. superiority
D. diversity
Ans. A. serenity

3 The benefits of a thing of beauty for humans include .
(i) healthy body
(ii) calm mind
(iii) struggle-free life
(iv) better relationships
(v) hope to carry on
Choose the most appropriate option.
A. Only (v)
B. (i), (ii) and (v)
C. (i), (iii) and (iv)
D. (ii) and (iv)
Ans. B. (i), (ii) and (v)

4 Answer in ONE word. When the poet says that ‘a thing of beauty’ will never pass into nothingness, he means that it is __________.
Ans. eternal

 

5 On the basis of the extract, choose the correct option with reference to the two statements given below.
(1) We are surrounded by beautiful things.
(2) Beautiful things provide us joy.

A. (1) can be inferred from the extract but (2) cannot.
B. (2) can be inferred from the extract but (1) cannot.
C. Both (1) and (2) can be inferred from the extract.
D. (2) is the reason for (1) and can be inferred from the extract.
Ans. B. (2) can be inferred from the extract but (1) cannot.

6 Which of the following is an apt title for the extract?
A. Full to the Brim with Joy
B. Beauty Galore
C. Live Life King Size
D. Hope Floats
Ans. D. Hope Floats

 

F. ‘Gainst the hot season; the mid forest brake,
Rich with a sprinkling of fair musk-rose blooms;
And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink. (CBSE Sample Ppaer 2022)

class 12 english score full marks

 

1  Based on the extract, complete the following analogy: 

have heard: alliteration :: ……………………………..: oxymoron 

Ans. mighty dead

2 Which of these best indicates the phrase ‘mid forest brake’?

A. hidden pond
B. mass of shrubs
C. canopy of trees
D. sparkling stream
Ans. B. mass of shrubs

3 According to the extract, which of these bring joy to human life? 

(i) shady trees
(ii) delightful drinks
(iii) fragrant flowers
(iv) changing seasons
(v) enchanting stories

A. (i) and (iii)
B. (iii) and (v)
C. (i), (iv) and (v)
D. (ii), (iii) and (iv)
Ans. B. (iii) and (v)

4 Complete the given sentence appropriately. When the poet mentions ‘an endless fountain of immortal drink’, he refers to __________. 

Ans. the eternal joy that beautiful things give.

5  Based on the extract, choose the correct option with reference to the two statements given below. 

(1) Beautiful things are blessings from the divine.
(2) Beauty is an outcome of imagination.

A. Only (1) can be inferred from the extract.
B. Only (2) can be inferred from the extract.
C. Both (1) and (2) can be inferred from the extract.
D. Neither (1) nor (2) can be inferred from the extract.
Ans. A. Only (1) can be inferred from the extract.

6 Which of these best describes the tone of the poet in the given extract?

A. nostalgic
B. generous
C. passionate
D. contemplative
Ans. D. contemplative

Top

Class 12 English Flamingo A Thing of Beauty Poem 4 Multiple Choice Questions

Multiple Choice Questions (MCQs) are a type of objective assessment in which a person is asked to choose one or more correct answers from a list of available options. An MCQ presents a question along with several possible answers.


Q1. Which phrase from the poem means ‘it is immortal’

A) it will never fade
B) it will never pass into nothingness
C) it will never cease
D) it will keep giving happiness for a longer time
Ans. B) it will never pass into nothingness

Q2. What is a bower?
A) a river
B) a stream
C) a big tree
D) a shady tree
Ans. D) a shady tree

Q3. What is ‘mighty dead’ in the poem?
A) dead people
B) dead relatives
C) dead plants
D) great respect worthy ancestors specially dead emperors
Ans. D) great respect worthy ancestors specially dead emperors

 

Q4. What is the endless fountain of immortal drink?
A) rivers
C) flowing streams
D) Sunlight
D) All the things of beauty
Ans. D) All the things of beauty

 

Q5. What does ‘brink’ mean?
A) roof top
B) a rocky space
C) mountain top
D) an edge at the top
Ans. D) an edge at the top

Q6. What does immortal mean?
A) ever flowing
B) evergreen
C) forever beautiful
D) never ending or endless
Ans. D) never ending or endless

Q7. What image does the poet use to convey that beauty is everlasting?
A) a bower quiet for us
B) Some shape of beauty
C) endless fountain of joy
D) sprouting a shady boon
Ans. C) endless fountain of joy

Q8. What is the effect of immortal drink?
A) no one is thirsty
B) everyone is happy
C) immense joy and happiness
D) beauty never moves away
Ans. C) immense joy and happiness

Q9. Pick the words from the poem which mean: stories, magnificence.
A) tales and grandeur
B) old, and young
C) green world and clear rills
D) sweet dreams and health
Ans. A) tales and grandeur

Q10. What removes “pall” from our life?
A) dark spirits
B) Trees old, and young
C) all the unhealthy things
D) Nature’s beauty
Ans. D) Nature’s beauty

Q11. What is the rhyme scheme of the poem ‘ A Thing Of Beauty’?
A) aabb
B) abab
C) abca
D) none of the above
Ans. A) aabb

Q12. How does beauty help us when we are grief stricken?
A) By giving a ray of hope
B) sprouting a shady boon
C) by giving daffodils
D) none
Ans. A) By giving a ray of hope

Q13. What does a poet mean by Some shape of beauty?
A) beauty has no shape
B) beauty is abstract
C) beautiful object that gives happiness
D) All of the above
Ans. C) beautiful object that gives happiness

Q14. Which figure of speech is used in the words-Some shape of beauty?
A) Alliteration
B) simile
C) metaphor
D) all
Ans. C) metaphor

Q15. Why are our spirits referred to as dark?
A) because of dark clouds
B) because of spirits around
C) because of shady trees
D) because of sadness and disappointments
Ans. D) because of sadness and disappointments

Q16. What circumstances make a man unhappy?
A) chilly cold waves on mountains
B) moisture of flowing rivers
C) crowded places
D) tendency of hopelessness
Ans. D) tendency of hopelessness

Q17. On the basis of the extract, pick the opinion that is NOT TRUE about the theme of the poem. (CBSE QB, 2021)

theme of the poem

A) Option 1
B) Option 2
C) Option 3
D) Option 4
Ans. B) Option 2

Q18. Pick the statement that contradicts the idea of beauty as expressed by the poet. (CBSE QB, 2021)
A) People are beautiful not in looks but just in what they are.
B) Beautiful people have known suffering, struggle and loss.
C) We must think of all the beauty that is left around us and be happy.
D) We must dwell on the beauty in life and be inspired by it.
Ans. B) Beautiful people have known suffering, struggle and loss.

Q19. Pick the option that matches the words / phrases with the literary device.(CBSE QB, 2021)

Word/ phrase
Literary device 
1. simple sheep
A. imagery 
2. gloomy days 
B. metaphor
3. bower quiet
C. symbolism
D. transferred epithet

 

A) 1-C, 2-D, 3-B
B) 1-B, 2-A, 3-D
C) 1-D, 2-B, 3-C
D) 1-C, 2-A, 3-B
Ans. A) 1-C, 2-D, 3-B

Top

Class 12 English A Thing of Beauty Question Answers (including questions from Previous Years Question Papers)

In this post we are also providing important short answer questions from the poem A Thing of Beauty for CBSE Class 12 Boards in the coming session. These questions have been taken from previous years class 12 Board exams and the year is mentioned in the bracket along with the question.

 

Q1. Which objects of nature does Keats mention as sources of joy in his poem, ‘A Thing of Beauty’? (All India 2015)

Answer: Nature is a thing of beauty and pleasure in and of itself. The sun, the moon, old and young trees, daffodil flowers, small streams with clear water, fern masses, and the blooming of musk-roses are among them. All of them are works of art. They are constant sources of happiness and pleasure.


Q2.
What are the things that cause miseries, sorrows and sufferings to man? (All India 2015)

Answer: All of man’s ills are the result of his own actions. We are plagued by malice and distress because we lack human qualities, which renders us inhuman. Our lives become bleak. We foster unhealthy and evil behaviors. All of these things bring man misery, sorrow, and suffering.


Q3.
How do we bind ourselves to the earth every morning?

class 12 english score full marks

Answer: The relationship between man and nature is emphasized by all romantic poets. Keats believes that man has an unbreakable bond with nature and the earth. Man is captivated by the earth’s splendors. Every natural object is a source of beauty and happiness. Every day, we weave a flowery wreath. This flowery band ties us to the earth’s beauty.


Q4.
How does a thing of beauty provide us shelter and comfort? (CBSE 2013)

Answer: John Keats was a master of sensuous imagery, which he describes in the poem by explaining how a thing of beauty provides us with shelter and comfort. Nature provides us with rare and beautiful things. It keeps the bower peaceful for us. A bower is a relaxing spot in the shade under a tree. A beautiful thing also gives us peace and security. We enjoy a good night’s sleep that is full of sweet dreams, good health, and peaceful breathing.


Q5.
What rich bounty has heaven given us?

Answer: Heaven has blessed us with unending beauty in nature, which encircles and beautifies our lives forever whenever we think of it. Beauty, like an eternal fountain from the edge of heaven, showers us with joy in perpetuity.


Q6.
What spreads the pall of despondence over our dark spirits? How is it removed? (All India 2013)

Answer: According to the poet, man is the source of his problems. His own personality and actions make his life a living hell. He experiences misery and pain. His dark spirits are shrouded in gloom. A thing of beauty gives man a ray of hope. Among these sorrows and sufferings, some shape of beauty works wonders. It is a thing of beauty that lifts the gloom from our dark spirits.


Q7. Why and how is ‘grandeur’ associated with the ‘mighty dead’? (Delhi 2011)

Answer: “The mighty dead” are people who have done brave and noble things. They live on in the stories and legends, which have now become a source of beauty for us. They will be rewarded with “grandeur” on doomsday or judgment day because of the noble life they have led.


Q8. How does Keats show his unhappiness with his fellow human beings?

Answer: Keats expresses his discontent by stating that there are only a few people of noble character who rise above minor differences by being magnanimous and generous. As man is selfish and self-centered, there is a scarcity of such noble souls on our planet. Life’s trials and tribulations cast a pall of despondency over our dark spirits. We can remove it by making life worthwhile by enjoying the beautiful things that nature has bestowed upon us, but we are eager to destroy them.


Q9. How is a thing of beauty lovelier than all the lovely tales we have heard and read?

Answer: Nature’s beautiful things are a boon to humanity. The magnificence and beauty of natural objects outweigh the grandeur of dooms imagined for our mighty dead forefathers. Therefore, It is more beautiful than all the lovely stories we have heard or read.


Q10. List the things that cause suffering and pain.

Answer: Many things cause us to suffer and be in pain. “The greatest source of our suffering” is malice and disappointment. Another is the absence of noble qualities. Our unhealthy and evil ways also give rise to a plethora of problems and sufferings. They lower our spirits. They act as a pall of sadness in our lives.


Q11.Rationalize why Keats uses the metaphor ‘an endless fountain of immortal drink’ in his poem, A Thing of Beauty. (CBSE Sample Paper 2021)

Ans. Keats employs a metaphor, an endless fountain of immortal drink because things of beauty are like the immortal drink of the gods, which never runs dry. Just as the endless fountain of God’s love is an elixir of life, so are things of beauty.They constantly provide humans with everlasting joy, motivation and bliss.

Top

Class 12 A Thing of Beauty Long Answer Questions Poem 4

 

Q1. ‘A Thing of beauty is a joy forever.’ This is what John Keats says in the poem. Do you think in the present times of acute stress and violence, proximity to beautiful things can lead man to everlasting happiness? Discuss. 

Answer: The message is that a thing of beauty is a joy forever. It exists outside of time. It will never be forgotten. Beauty has the ability to dispel darkness and negativity, and it can help us survive when there is a “lack of noble nature” or when we are surrounded by evil. It is beneficial to one’s health. It promotes restful sleep. Furthermore, it emphasizes the fact that beauty is not only physical but also spiritual, and it appears to flow down from heaven as an ‘immortal drink’ made for man.

In these times of extreme stress and violence, the objects of beauty take on even more significance. When our minds are anxious and troubled, the sight of beautiful things can provide us with temporary comfort and happiness. Appreciating beautiful things is synonymous with appreciating God.

The presence of beautiful things draws us closer to the creator, who possesses the ultimate power to provide us with relief from all anxieties and troubles. As a result, it is certain to bring everlasting happiness at all times.


Q2.
Write in brief the central theme of the poem.

Answer: ‘A Thing of Beauty’ is a passage from John Keats’ poem ‘Endymion: A Poetic Romance,’ which is based on a Greek legend. In this poem, John Keats, a romantic poet, discusses love, beauty, and youth. The poem, in fact, reflects his attitude towards beauty. The poet believes that beauty is permanent and provides us with the same pleasure over and over. It brings us eternal happiness and never fades away. Beauty is very important in our lives because it helps us to stay happy and joyful in this sad, mundane world.

A thing of beauty is a constant source of joy. There is beauty everywhere. It has the potential to change people’s lives. It also emphasizes the therapeutic quality of beauty, i.e. its ability to remove negativity. It can be any object, nature, stories, or even our forefathers’ noble deeds.


Q3. ‘Beauty is best left undefined’. Support your position on this statement with your rationale, coupled with ideas in the poem. (CBSE QB, 2021)

Answer: The poem, ‘A Thing of Beauty,’ by John Keats, conveys the message that beauty is best left undefined, that beauty is everywhere, and that beauty is also found upon examination. The theme of this work is primarily concerned with nature. Keats describes the effects that beauty can have on a person. This beauty, according to Keats, never fades and its impact is felt long after it is gone. Keats emphasizes that beauty is “Made for our seeking,” implying that some people will find beauty in places where others will not. 

I do believe that beauty should be best left undefined. Since, the definition and the form of beauty differs from person to person, i.e. It is subjective in nature, making standards or norms for beauty would tarnish its real value and thus, undermine its effects. 

The theme of this poem is that beauty can be found anywhere and, when appreciated, can be used to lift one’s spirits during difficult times.


Q4.
How do things of beauty enrich us? (Delhi 2015)

Answer. Our desire to live on this planet is greatly influenced by the presence of beautiful things that provide us with a constant source of joy. The earth is depressing and sad without beauty. There is cruelty, selfishness, and mean behavior everywhere, as well as a lack of good-natured people. This beauty, a creation of God, cleanses our minds and souls of sadness and darkness. We have a reason to live longer when we are wrapped up in the beautiful flowery band or this strong connection with nature. The sun, the moon, and old and young trees are all sources of joy for us. The trees sprout and spread their branches to provide shade for the sheeps. 

Daffodils bloom in the green environment in which they grow. The clear and small streams of water provide a cooling refuge from the hot season. With their lovely musk roses, the dense mass of ferns looks magnificent. All of these things enrich our lives to such an extent that we cannot live without them.


Q5.
How does Keats’ poem, A Thing of Beauty appeal richly to the senses, stimulating the reader’s inner sight as well as the sense of touch and smell?(CBSE Sample Paper 2021)

Answer: In his poem ‘A thing of Beauty,’ John Keats has made extensive use of imagery to help the reader connect with the poem. His descriptions delight us by appealing to all of our senses.

The bower’s cooling comfort, the beautiful daffodils dancing in the wind in its green surroundings, the refreshing stream that babbles as it falls, and the musk rose blooms among the mid forest brake all evoke our imagination, sense of hearing, touch, and smell.

The Sun, Moon, and both old and young trees provide a serene atmosphere. The endless fountain of immortal joy is described as beautiful.

All the above things in the poem appeal richly to the senses, stimulating the reader’s inner sight as well as the sense of touch and smell, much to the want of Keats. 


Q6. Artists, singers and musicians have a different perception of beauty as compared to people who are in other professions. Comment. (CBSE QB, 2021)

Answer: Beauty is perceived and responded to by artists, singers, and musicians. It could be awe and amazement, wonder and joy, or something else. It could be compared to a “peak experience” or an epiphany. It could happen while watching a sunset or admiring the view from a mountaintop—the list is endless. It is a type of experience, an aesthetic response to the representational qualities of the thing, whether manmade or natural. Artists, singers, and musicians value the core beauty because they understand the effort and time required to become one of these skilled performers.

Other professions, on the other hand, have a visual appeal for beauty; they value outward beauty.


Q7.
Analyse the myth of Endymion in the context of the poem.

Answer: The poem is an excerpt from John Keats’ first epic poem, ‘Endymion,’ which was published in 1818. The title of this poem is inspired by the first lines of Endymion. Endymion was a handsome young shepherd who lived on Mount Latmos in Asia Minor, according to Greek mythology. He had feelings for the moon goddess Selene, also known as Cynthia.

In his admiration, the enchanted shepherd resolved to seek her out. This poem echoes the shepherd’s pleasure as he wanders through the forests, taking in the beautiful sights of nature. The poem expresses how beauty can instill joy in the soul that lasts forever.

Nature with its beauty, the sun, the moon and daffodils give life a new meaning and significance.


Q8. We have often heard the phrase: ‘Beauty is skin deep’. In spite of that, we often see people idolizing actors and celebrities who are good looking and attractive. You have a conversation regarding this with your friend who believes that physical beauty defines a person. Write down that conversation. (CBSE QB, 2021)

Answer:

F 1: Some people find the phrases “beauty is only skin deep” and “beauty is in the eye of the beholder” to be highly divisive. Those quotes are all based on how others perceive them. 

F 2: There are people who express themselves through darker clothing, and then there are those who always wear trendy and in-style clothing.

F 1: You have to like yourself first for anyone else to like you. Relating to ‘Beauty is only skin deep’ means that people only look at what’s inside that counts. 

 F 2: People judge people. You look around and think by the clothes or hairstyle this girl wears that she can either not afford them or chooses to be that way. So you think she is poor. Doesn’t she deserve your attention too? I think that beauty is overrated. 

 F 1: People need to look at your mind, your intelligence. Being pretty is not all it’s cracked up to be. Since being pretty has got me a lot of compliments, it also brings in the bad sides of beauty. 

F 2: Beauty is all about what is on the inside of a person. Inside beauty consists of a person’s love for themselves, love for others, and personality. These characteristics contribute to the development of a beautiful person. Being beautiful entails being aware of your own beauty. 

 F 1: Another way to show beauty is to be able to love others. Giving to others, even those who mistreat you, is a beautiful thing. It takes courage and sometimes strength to show love to others when the person is not treating you as you should be treated. 


Q9.
Analyse the poetic devices used in the poem.

Answer: The poem is full of images and employs a variety of poetic devices. There is alliteration in the phrase “simple sheep,” which refers to humanity. Metaphor has been used. In Moves the pall,’ our souls steeped in sadness and hopelessness are compared to dead bodies wrapped in a shroud.

In the metaphor of the ‘immortal drink,’ a feeling of immense joy is compared to a drink that flows down from heaven’s rim like an endless fountain. The words ‘noble natures,’ ‘simple sheep,’ and ‘cooling convert’ all contain alliteration. The poem is filled with imagery, such as ‘flowery bands,’ ‘daffodils with the green world they live in,’ ‘clear rills,’ and ‘endless fountain.’


Q10. You are a blogger who loves to record travel stories. You recently visited a picturesque location and you were enamored by its beauty. Pen down the post for your blog giving vivid descriptions of the natural beauty of this place. Supplement your writing with Keats’ ideas about beauty. (CBSE QB, 2021)

Answer: Every location has its own distinct characteristics. Some places are known for their scenic beauty, while others are known for their architectural marvels.

I’ve been to a lot of historical and tourist attractions. It is said to be the closest thing to heaven on Earth. It has the accolade of being “The Switzerland of India”. Kashmir is one of the most beautiful places on the planet, with snow-capped mountains and lush green plains and valleys. It has been a popular tourist destination both within the country and abroad.

Kashmir is well-known for its diverse flora and fauna. The location is very important for tourists who want to visit religious sites. It is the home of the gods and goddesses. Its serpentine rivers, huge calm lakes, mighty waterfalls, and long lines of cypress trees are among the delightful tourist attractions.

The scene of Dal Lake with houseboats and their reflections in the still waters of the lake is breathtaking. The cave of Amarnath, where Lord Shiva’s temple is located, is a wonderful place for religious tourists. It is crowded during the months of September and October because it is located at a height of 15,000 feet. 

Kashmir is abundantly endowed with some of India’s best hill stations.

The emotion still lingers on me as if it were yesterday. Perhaps John Keats was correct when he said, “A thing of beauty is a joy for all time.”

Top
Also See: 

 

class 12 english score full marks