Class 12 English Flamingo book Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum MCQs

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net


MCQs of Class 12 English Poem 2, An Elementary School Classroom in a Slum by Stephen Spender have been compiled for students to practice. Students of Class 12 can prepare the MCQs of Poem 2- An Elementary School Classroom in a Slum from NCERT Flamingo book. Each question has four options followed by the correct answer. Students can also take a free test of the MCQs of An Elementary School Classroom in a Slum.These MCQ Questions have been selected based on the latest exam pattern as announced by CBSE.

For Correct Answers, see end of post. (below)

Click here to take a free test of MCQs of An Elementary School Classroom in a Slum from Flamingo book.

Click here for notes, summary of An Elementary School Classroom in a Slum

Click here for MCQ video of An Elementary School Classroom in a Slum

Watch the video explanation of An Elementary School Classroom in a Slum here

 

Flamingo book Poem 2 An Elementary School Classroom in a Slum

Q1- Who has written the poem Elementary School Classroom in a Slum?

A) Kipling
B) Wordsworth
C) Kamlanath
D) Stephen Spender

 

Q2- What theme did the poet concentrate on in the poem?

A) themes of social injustice and class inequalities.
B) theme of children and their happiness
C) theme of insecurities
D) none

 

Q3- What does the poet portray in the poem?

A) young minds
B) playfulness of the children
C) questions of children
D) the plight of young children in the slums

 

Q4- What does the poet compare in the poem?

A) the young and old
B) generation gaps
C) old age and childhood
D) rich (haves) and poor children (have nots)

 

Q5- What kind of life do the children living in slums have?

A) full of love
B) full of care and warmth
C) Hopeless and full of struggle
D) all of these

 

Q6- What does the poet compare the colour of walls with?

A) rotten fruits
B) stale chapatis
C) rotten vegetables
D) sour cream

 

Q7- What are the poetic devices used in the poem?

A) alliteration and simile
B) metaphor and imagery
C) synecdoche, and irony
D) All of these

 

Q8- What do the words “Their future is painted with fog” convey?

A) no love and care
B) no warmth
C) no hard work
D) no hope of improvement

 

Q9- What do the faces of children in the slum areas reflect?

A) happiness
B) their aspirations
C) their energy
D) sadness and lack of enthusiasm

 

Q10- What is ironical about the wall hangings and donations in the classroom?

A) set up in very clean environment
B) completely opposite to the needs of the children in the classroom
C) set up in happy environment
D) set up in gloomy set up

 

Q11- What does paper-seeming boy mean?

A) had a paper in his hand
B) was as thin as a sheet of paper
C) was white in colour like a sheet of paper
D) All of these

 

Q12- What is the Tree Room in the poem?

A) A tree – shaped room
B) A room on a tree where squirrels play
C) A room on a tree where rats play
D) A room on a tree where pigeons play

 

Q13- What do Catacombs signify?

A) relevance of the map hanging on the wall of the classroom
B) confinement to the slums, the maps being irrelevant
C) importance of the school
D) death

 

Q14- Why are the pictures and maps meaningless?

A) they are fake and show a false thing
B) they are old and have faded away
C) they show vastness which is opposite to the world and needs of the children in the classroom
D) All of these

 

Q15- How can powerful people help the poor children?

A) by fighting with the government
B) by fighting with the powerful
C) by bridging gaps of inequalities and injustice
D) by fighting with the rich

 

Q16- What does the poem describe?

A) A classroom in a slum area
B) social setup of India
C) different mindsets
D) beauty of the surroundings

 

Q17- What does the poet wish for the children of the slums?

A) He wishes them to be happy and healthy
B) He wishes a good change for them
C) he wants them to enjoy the bounties of nature
D) All of these

 

Q18- “Far far from gusty waves these children’s faces.
Like rootless weeds, the hair torn round their pallor”: what do these words express?

A) poor state of the classroom
B) poor plight of children’s homes
C) poor plight of teachers
D) poor plight of the slum children

 

Q19- Why is the head of the tall girl ‘weighed down’?

A)by the burden of studies
B) by the burden of work
C) by the burden of her world
D) All of these

 

 

Class 12 English Important Links

 

Q20- What is the meaning of ‘The paper seeming boy, with rat eyes’?

A) rich people
B) rich children
C) powerful people and their influence
D) weak and malnutritioned boy

 

Q21- What kind of look do the faces and hair of the children give?

A) rich and beautiful faces
B) bright, neat faces
C) healthy appearances
D) pale faces, scattered and undone hair

 

Q22- His eyes live in a dream- what is the dream?

A) watching a movie
B) going abroad
C) eating ice cream
D) dream of better times with games and open spaces

 

Q23- Who was sitting at the back of the dim class?

A) a girl
B) an old man
C) a teacher
D) a young boy

 

Q24- Who is the unlucky heir and what has he inherited?

A) a fat boy, has inherited obesity from his mother
B) a short, thin boy, has inherited stunted growth from his family
C) an intelligent boy, has inherited intelligence
D) thin boy with rat’s eyes, has inherited a deformed body from his father

 

Q25- What is the stunted boy reciting?

A) a happy song from his seat
B) a religious song in a group
C) a sad song from the front of the class
D) a lesson from his desk

 

Q26- What does the color of the classroom walls point out?

A) happy and poor state
B) happy and rich state
C) poor condition of the slum
D) none of these

 

Q27- What does the expression ‘Open handed map " show?

A) power of the poor
B) the poor can not access the world
C) the poor are powerless
D) maps are open to all, they reveal everything

 

Q28- ‘Awarding the world its world’ what do these words express?

A) the world is ours
B) the world is yours
C) the world belong to the poor
D) the world belongs to the rich

 

Q29- In what sense are the slum children different?

A) their IQ
B) their wisdom
C) their dresses
D) because of no access to hope and openness of the world

 

Q30- What kind of future do the slum children have?

A) very hopeful
B) bright
C) clear like water
D) hopeless and uncertain

 

Q31- What attracts the slum children?

A)The animals
B) The movies
C) icecream
D) All beautiful things like ship, Sun

 

Q32- What do the words ‘From fog to endless night ‘ mean?

A) bright light outside
B) bright future
C) hopelessness
D) Dark and uncertain future of slum children from birth to death

 

Q33- Mention any two images used to explain the plight of the slum children.

A) open handed map
B) from his desk
C) belled,flowery
D) foggy slums and bottle bits on stones

 

Q34- What blots the maps of the slum children?
A) garbage
B) blockage
C) stones in the streets
D) Dirty slums

 

Q35- What does the poet show through expressions ‘so blot their maps with slums as big as doom’?

A) his clot the street
B) enjoy the maps
C) big maps
D) the slums spell doom for the poor

 

Q36- What do the ‘governor’, inspector, visitor’ in the poem depict?

A) higher officials
B) Government officials
C) Political people
D) Powerful and influential people

 

Q37- What have the windows done to the children’s lives in the poem?

A) shut the doors
B) blocked the passage
C) clocked the Sunlight
D) have shut the children inside and blocked their growth

 

Q38- What other freedom the poet wants the slum children to enjoy?

A) Freedom of roaming
B) freedom to spend money
C) freedom to eat
D) freedom of knowledge,wisdom and expression

 

Q39- What does the expression ‘Break O break open’ suggest?

A) barriers on the road
B) barriers of garbage heap
C) barriers of dirty environment must be broken
D) None

 

Q40- What does the poet want?
A) to send the children out of the slums
B) to send the children to America
C) to send the children to open fields
D) to send the children to a beach

 

 

ANSWER KEY

1

D

11

B

21

D

31

D

2

A

12

B

22

D

32

D

3

D

13

B

23

D

33

D

4

D

14

C

24

D

34

D

5

C

15

C

25

D

35

D

6

D

16

A

26

C

36

D

7

D

17

D

27

D

37

D

8

D

18

D

28

D

38

D

9

D

19

C

29

D

39

C

10

B

20

D

30

D

40

A

 

Class 12 Important Videos Links

 

Score 100 percent in English Grammar!
Special Course by English Academy Experts - 55 Lessons, 40 Tests for Everyone in CBSE Class 9 & 10 Students - Check out Special Offer
englishacademy.successcds.net