MCQs for Class 10 Science Book Chapter 4 “Carbon and Its Compounds”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 4 “Carbon and Its Compounds” Multiple Choice Questions ‌(MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 4 – Carbon and Its Compounds. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Carbon and Its Compounds

 

1. The isomeric pair is
A. Ethane and propane
B. Propane and butane
C. Ethane and ethane
D. Butane and 2-methylpropane

 

2. Which of the given is used to oxidise ethanol to ethanoic acid?
A. Alkaline KMnO₄
B. Conc. H₂SO₄
C. Acidified K₂Cr₂O₇
D. All of these

 

3. Which is denatured spirit?
A. Ethanol only
B. Ethanol and methanol (50%)
C. Ethanol and methanol (5%)
D. Methanol only

 

4. Tertiary butanol gets oxidised with oxidising agents like alkaline KMNO₄ to
A. Isobutane
B. Ter-butyl alcohol
C. Secondary-propyl alcohol
D. All of these

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

5. The substance not responsible for the hardness of water is
A. Sodium nitrate
B. Calcium hydrogen carbonate
C. Calcium carbonate Magnesium carbonate

 


 

6. The by product of soap is
A. Isoprene
B. Glycerol
C. Butene
D. Ethylene glycol

 

7. Covalent compounds
A. Have high melting and boiling point
B. Are mostly soluble in water
C. Are formed between atoms of metals and non-metals
D. Are formed by the sharing of electrons in the bonding atoms

 

8. Vinegar is a solution of
A. 30% - 40% acetic acid in alcohol
B. 5% - 8% acetic acid in alcohol
C. 5% - 8% acetic acid in water
D. 15% -20% acetic acid in water

 

9. Which of the given can be used for the denaturation of ethyl alcohol?
A. Methyl alcohol
B. Pyridines
C. Copper sulphate
D. All of these

 

10. Soaps are formed by saponification of
A. Alcohols
B. Glycosides
C. Simple esters
D. Carboxylic acids

 

11. Carbon exists in the atmosphere in the form of
A. Only carbon monoxide
B. Carbon monoxide in traces and carbon dioxide
C. Only carbon dioxide
D. Coal

 

12. Which of the following statements are usually correct for carbon compounds? These
(a) Are good conductors of electricity.
(b) Are poor conductors of electricity.
(c) Have strong forces of attraction between their molecules.
(d) Do not have strong forces of attraction between their molecules.
A. (A) & (C)
B. (B) & (C)
C. (A) & (D)
D. (B) & (D)

 

13. A molecule of ammonia (NH₃) has
A. Only single bonds
B. Only double bonds
C. Only triple bonds
D. Two double bonds and one single bond

 

14. Buckminsterfullerene is an allotropic form of
A. Phosphorus
B. Sulphur
C. Carbon
D. Tin

 

15. Which of the given is not an aliphatic hydrocarbon?
A. Ethene
B. Ethane
C. Propyne
D. Benzene

 


 

16. "In the given reaction, alkaline KMnO₄ acts as: CH₃ + CH₂ + OH ⟶Alkaline KMO₄ + Heat ⟶ CH₃ + COOH"
A. Reducing agent
B. Oxidising agent
C. Catalyst
D. Dehydrating agent

 

17. Oils on treating with hydrogen in the presence of palladium or nickel catalyst form fats. This is an example of
A. Addition reaction
B. Substitution reaction
C. Displacement reaction
D. Oxidation reaction

 

18. In which of the given compounds -OH is the functional group?
A. Butanone
B. Butanol
C. Butanoic
D. Butanal

 

 

19. The soap molecule has a __ Hydrophilic head and a
A. hydrophobic tail
B. Hydrophobic head and a hydrophilic tail
C. Hydrophobic head and a hydrophobic tail
D. Hydrophilic head and a hydrophilic tail

 

20. Identify the unsaturated compounds from the following.
(a) Propane
(b) Propene
(c) Propyne
(d) Chloropropane
A. (A) & (B)
B. (B) & (D)
C. (C) & (D)
D. (B) & (C)

 

Important Videos Links

 

21. Complete combustion of a hydrocarbon gives
A. CO+H₂O
B. CO₂+H₂O
C. CO+H₂
D. CO₂+H₂

 

22. Which is not correct for isomers of a compound?
A. They differ in physical properties
B. They differ in chemical properties
C. They have same molecular formula
D. They have same structural formula

 

23. Buckminsterfullerene is an example of……………of carbon
A. An isomer
B. An isotope
C. An allotrope
D. A functional group

 

24. Who prepared urea the first time by heating ammonium cyanate?
A. Wohler
B. Lavosier
C. Fuller
D. Haber

 

25. Butanone is a four-carbon compound with the functional group ______
A. Carboxylic acid
B. Aldehyde
C. Ketone
D. Alcohol

 

26. Mineral acids are stronger acids than carboxylic acids because
(a) Mineral acids are completely ionised
(b) Carboxylic acids are completely ionised
(c) Mineral acids are partially ionised
(d) Carboxylic acids are partially ionised
A. (A) & (D)
B. (B) & (C)
C. (A) & (B)
D. (C) & (D)

 

27. Carbon forms four covalent bonds by sharing its four valence electrons with four univalent atoms, e.g. hydrogen. After the formation of four bonds, carbon attains the electronic configuration of
A. Helium
B. Neon
C. Argon
D. Krypton

 

28. Major constituent of LPG is……………
A. Ethene
B. Butane
C. Propane
D. Pentane

 

 

29. Which of the given does not belong to the same homologous series?
A. CH₄
B. C₂H₆
C. C₃H₈
D. C₄H₈

 

30. The name of the compound, CH₃ ─ CH₂ ─ CHO is:
A. Propanal
B. Propanone
C. Ethanol

D. Ethanal


 

31. The heteroatoms present in CH₃ ─ CH₂ ─ O ─ CH₂ ─ CH₂Cl are:
(a) Oxygen
(b) Carbon
(c) Hydrogen
(d) Chlorine
A. (A) & (B)
B. (B) & (C)
C. (C) & (D)
D. (A) & (D)

 

 

32. The first member of alkyne homologous series is:
A. Ethyne
B. Ethene
C. Propyne
D. Methane

 

33. Which of the given is a noble gas?
A. Carbon
B. Argon
C. Nitrogen
D. Hydrogen

 

34. How many electrons are there in the outermost shell of carbon?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

 

35. Which allotrope of carbon is in the form of the geodesic globe?
A. Graphite
B. Diamond
C. Fullerene
D. Carbon nanotube

 

36. Which of the given has a triple bond?
A. Hydrogen molecule
B. Oxygen molecule
C. Nitrogen molecule
D. Ammonia molecule

 

37. Which of the given has a double bond?
A. Hydrogen molecule
B. Oxygen molecule
C. Nitrogen molecule
D. Methane molecule

 

38. How many single bonds are present in methane?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Three

 

39. Subsequent members of homologous series differ by how many atomic mass units?
A. 14
B. 16
C. 24
D. 28

 

40. How many carbon atoms are present in one molecule of ethanoic acid?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

 

41. How many carbon atoms are present in one molecule of ethanol?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

 

42. Functional group – COOH is present in which of the given?
A. Carboxylic acid
B. Alcohol
C. Aldehyde
D. Ketone

 

43. Functional group – CHO is present in which of the given?
A. Carboxylic acid
B. Alcohol
C. Aldehyde
D. Ketone

 

44. A hydrocarbon should have a minimum of how many carbon atoms to show isomerism?
A. Three
B. Four
C. Five
D. Six

 

45. Ethanol reacts with sodium and forms two products. These are
A. Sodium ethanoate and hydrogen
B. Sodium ethanoate and oxygen
C. Sodium ethoxide and hydrogen
D. Sodium ethoxide and oxygen

 

46. Vinegar is a solution of
A. 50% – 60% acetic acid in alcohol
B 5% – 8% acetic acid in alcohol
C. 5% – 8% acetic acid in water
D. 50% – 60% acetic acid in water

 

47. Which of the given represents a saponification reaction?
A. CH₃COONa + NaOH + CaO → CH₄ + Na₂CO₃
B. CH₃COOH + C₂H₅ + H₂SO₄ → CH₃COOC₂H₅ + H₂O
C. 2CH₃COOH + 2Na → 2CH₃COONa + H₂
D. CH₃COOC₂H₅ + NaOH → CH₃COONa + C₂H₅OH

 

48. Which of the given is an odd compound?
A. Ethene
B. Ethane
C. Propene
D. Acetylene

 

49. Which one of the given is an unsaturated hydrocarbon?
A. Acetylene
B. Butane
C. Propane
D. Decane

 

50. Two neighbours of homologous series differ by
A. _CH
B. _CH₂
C. _CH₃
D. _CH₄

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 4 Carbon and Its Compounds MCQs

Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans.
1 D 11 C 21 B 31 D 41 B
2 D 12 D 22 D 32 A 42 A
3 C 13 A 23 C 33 B 43 C
4 B 14 C 24 A 34 D 44 B
5 A 15 D 25 C 35 C 45 A
6 B 16 B 26 A 36 C 46 D
7 D 17 A 27 B 37 B 47 D
8 C 18 B 28 B 38 A 48 B
9 D 19 A 29 D 39 A 49 A
10 C 20 D 30 A 40 B 50 B

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here