MCQs for Class 10 Science Book Chapter 14 “Sources of Energy”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 14 “Sources of Energy” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 14 – Sources of Energy. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Sources of Energy

 

1. A body of mass 1kg is attracted by the earth with a force which is equal to
A. 9.8N
B. 6.67x 1011
C. 1 N
D. 9.8m/s

 

2. Which is the most popular kitchen fuel in India?
A. LPG
B. Kerosene
C. Coal
D. Firewood

 

3. Which method is used to produce electricity in hydroelectric power plant?
A. By boiling the water to produce steam
B. By ionizing water
C. By running dynamo by kinetic energy
D. Any of these

 

4. Which of the given is the odd one out?
A. Petroleum
B. Hydro electricity
C. Coal
D. CNG

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

5. Which method is used to produce electricity in thermal power plant?
A. By heating chargeable cells
B. By boiling water
C. By pushing pistons by heat energy
D. Any of these

 

6. Which of the given is a component of bio-gas?
A. Methane
B. LPG
C. CNG
D. Hydrogen sulphide

 

7. Which of the given produces energy because of temperature difference at various levels in ocean?
A. Tidal energy
B. Wave energy
C. Solar energy
D. Ocean thermal energy

 

8. Which energy source is the largest source used in India?
A. CNG
B. LPG
C. Coal
D. Bio gas

 

9. Which of the given is normally used in solar cookers for trapping solar energy?
A. Solar panels
B. Silicon cells
C. Mirrors
D. Any of these

 

10. In which of the given kinetic energy is converted into electrical energy?
A. Tidal energy
B. Hydro energy
C. Wind energy
D. All of these

 

11. Which of the given is the ultimate source of energy for us?
A. LPG
B. Nuclear
C. Solar
D. CNG

 

12. Which of the given is a non-renewable source of energy?
A. Wood
B. Sun
C. Fossil fuels
D. Wind

 

13. Acid rain happens because
A. Sun leads to heating of upper layer of atmosphere
B. Burning of fossil fuels release oxides of carbon, nitrogen and sulphur in the atmosphere
C. Electrical charges are produced due to friction amongst clouds
D. The earth atmosphere contains acids

 

14. Fuel used in thermal power plants is
A. Water
B. Uranium
C. Biomass
D. Fossil fuels

 

15. In a hydro power plant
A. Potential energy possessed by stored water is converted into electricity
B. Kinetic energy possessed by stored water is converted into potential energy
C. Electricity is extracted from water
D. Water is converted into steam to produce electricity

 

16. Which is the ultimate source of energy?
A. Water
B. Sun
C. Uranium
D. Fossil fuels

 

17. Which one of the given forms of energy leads to the least environmental pollution in the process of its harnessing and utilisation?
A. Nuclear energy
B. Thermal energy
C. Solar energy
D. Geothermal energy

 

18. Ocean thermal energy is due to
A. Energy stored by waves in the ocean
B. Temperature difference at different levels in the ocean
C. Pessure difference at different levels in the ocean
D. Tides arising out in the ocean

 

19. The major problem in harnessing nuclear energy is how to
A. Split nuclei
B. Sustain the reaction
C. Disposal of spent fuel safely
D. Convert nuclear energy into electrical energy

 

Important Videos Links

 

20. Which part of the solar cooker is responsible for greenhouse effect?
A. Coating with black colour inside the box
B. Mirror
C. Glass sheet
D. Outer cover of the solar cooker

 

21. The main constituent of biogas is
A. Methane
B. Carbon dioxide
C. Hydrogen
D. Hydrogen sulphide

 

22. The power generated in a windmill
A. Is more in rainy season since, damp air would mean more air mass hitting the blades
B. Depends on the height of the tower
C. Depends on wind velocity
D. Can be increased by planting tall trees close to the tower

 

23. Choose the correct statement
A. Sun can be taken as an inexhaustible source of energy
B. There is infinite storage of fossil fuel inside the earth
C. Hydro and wind energy plants are non-polluting sources of energy
D. Waste from a nuclear power plant can be easily disposed off

 

24. In a hydroelectric power plant more electrical power can be generated if water falls from a greater height because
A. Its temperature increases
B. Larger amount of potential energy is converted into kinetic energy
C. The electricity content of water increases with height
D. More water molecules dissociate into ions

 

25. Choose the incorrect statement.
A. We are encouraged to plant more trees so as to ensure clean environment and also provide biomass fuel
B Gobar-gas is produced when crops, vegetable wastes etc., decompose in the absence of oxygen
C. The main ingredient of biogas is ethane and it gives a lot of smoke and also produces a lot of residual ash
D. Bio-mass is a renewable source of energy

 

26. The largest component of biogas is
A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Methane

 

27. The gaseous fuel which has the highest calorific value is
A. Hydrogen
B. Methanen
C. LPG
D. Biogas

 

28. Which of the given is not the characteristics of a good fuel is:
A. Less calorific value
B. Easy to store and transport
C. Less residue after burning
D. All of these

 

29. Thermal power plants uses……………….,……………And……………………………..to produce thermal electricity.
A. Coal,Petroleum and natural gas
B. CNG, LPG and natural gas
C. Coal, CNG and non-natural gas
D. None of these

 

30. Which of the given is not the conventional sources of energy
A. Fossil fuels
B. Biomass
C. Solar energy
D. Vegetable wastes

 

31. Solar energy is energy derived from
A. Helium
B. Sun
C. Coal
D. Wave

 

32. Fission of radioactive substances is known as
A. Nuclear blast
B. Nuclear energy
C. Nucleolus energy
D. Source energy

 

33. Geo-thermal energy is energy derived from:
A. Hot spots under the earth
B. Cold spots above the earth
C. Hot spots above the earth
D. Cold spots under the earth

 

34. Quality of fuel is measured by
A. Calorific value
B. Combustion value
C. Initial value
D. None of these

 

35. Acid rain is the result of:
A. Sun leads to heating of upper layer of atmosphere
B. Burning of fossil fuels release oxides of carbon, nitrogen and sulphur in the atmosphere
C. Electrical charges are produced due to friction amongst clouds
D. Earth atmosphere contains acids

 

36. Green house effect is caused by gases like
A. Helium
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

 

37. A solar water heater cannot be used to get hot water on
A. A sunny day
B. A cloudy day
C. A hot day
D. A windy day

 

38. Chief constituent of natural gas is:
A. Methane
B. Ethane
C. Butane
D. Propane

 

39. The power plant which converts potential energy of falling water into electricity is
A. Nuclear plant
B. Thermal plant
C. Hydro power plant
D. Wind plant

 

40. Most of the sources of energy that we use represent stored solar energy. Which of the given is not ultimately derived from the sun’s energy?
A. Geothermal energy
B. Wind energy
C. Fossil fuels
D. Bio-mass

 

41. Wood is a……………………………..
A. Primary fuel
B. Secondary fuel
C. Liquid fuel
D. Processed fuel

 

42. Which of the given is not an example of a bio-mass energy source?
A. Wood
B. Gobar-gas
C. Nuclear energy
D. Coal

 

43. The popular name of bio gas is
A. Gobar gas
B. Marsh gas
C. Ethane gas
D. Helium gas

 

44. The country of winds is
A. Indian
B. China
C. Denmark
D. Netherlands

 

45. Which of the given is the ultimate source of energy?
A. Water
B. Uranium
C. Sun
D. Fossil fuel

 

46. Which of these is the most preferred fuel in urban kitchens?
A. Firewood
B. Cowdung cake
C. Coal
D. LPG

 

47. Which source of energy is the most used in India?
A. Coal
B. Petroleum
C. Nuclear energy
D. Wind energy

 

48. Which of these is used to run turbines in thermal power plants?
A. Water
B. Coal
C. Steam
D. Ice

 

49. Which state produces the largest amount of wind energy in India?
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Punjab
D. Tamil nadu

 

50. Which of these is a renewable source of energy?
A. Solar energy
B. Hydel energy
C. Wind energy
D. All of these

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 14 Sources of Energy MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

A

11

C

21

A

31

B

41

A

2

A

12

C

22

C

32

B

42

C

3

C

13

B

23

A

33

A

43

A

4

B

14

D

24

B

34

A

44

C

5

B

15

A

25

C

35

B

45

C

6

A

16

B

26

D

36

D

46

D

7

D

17

C

27

A

37

B

47

B

8

B

18

B

28

A

38

A

48

B

9

C

19

C

29

A

39

C

49

D

10

D

20

C

30

C

40

A

50

D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here