Metals and Non Metals MCQs Class 10 Science Chapter 3


 

CBSE Class 10 Science Chapter 3 Metals and Non Metals Multiple Choice Question with Answers

Metals and Non Metals Class 10 MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 3 Metals and Non-Metals.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Metals and Non-Metals

 

1. Which of the given properties is generally not shown by metals?
A. Electrical conduction
B. Sonorous in nature
C. Dullness
D. Ductility

 

2. The ability of metals to be drawn into thin wire is known as
A. Ductility
B. Malleability
C. Sonorousity
D. Conductivity

 

3. Aluminium is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminium are responsible for the same?
(a) Good thermal conductivity
(b) Good electrical conductivity
(c) Ductility
(d) High melting point
A. (A) & (B)
B. (A) & (C)
C. (B) & (C)
D. (A) & (D)

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

4. Which one of the given metals does not react with cold as well as hot water?
A. Na
B. Ca
C. Mg
D. Fe

 

5. Which of the given oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?
A. FeO
B. Fe₂O₃
C. Fe₃O₄
D. Fe₂O₃ and Fe₃O₄

 


 

6. What happens when calcium is treated with water?
(a) It does not react with water
(b) It reacts violently with water
(c) It reacts less violently with water
(d) Bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of calcium
A. (A) & (D)
B. (B) & (C)
C. (A) & (B)
D. (C) & (D)

 

7. Generally metals react with acids to give salt and hydrogen gas. Which of the given acids does not give hydrogen gas on reacting with metals (except Mn and Mg)?
A. H₂SO₄
B. HCl
C. HNO₃
D. All the these

 

8. The composition of aqua-regia is
A. Dil.HCl : Conc. HNO₃ = 3 : 1
B. Conc.HCl : Dil. HNO₃ = 3 : 1
C. Conc.HCl : Conc. HNO₃ = 3 : 1
D. Dil.HCl : Dil. HNO₃ = 3 : 1

 

9. Which of the following are not ionic compounds?
(a) KCl
(b) HCl
(c) CCl₄
(d) NaCl
A. (A) & (B)
B. (B) & (C)
C. (C) & (D)
D. (A) & (C)

 

10. Which one of the given properties is not generally exhibited by ionic compounds?
A. Solubility in water
B. Electrical conductivity in solid state
C. High melting and boiling points
D. Electrical conductivity in molten state

 

11. Which of the following metals exists in its native state in nature?
(a) Cu
(b) Au
(c) Zn
(d) Ag
A. (A) & (B)
B. (B) & (C)
C. (B) & (D)
D. (C) & (D)

 

12. Metals are refined by using different methods. Which of the following metals are refined by electrolytic refining?
(a) Au
(b) Cu
(c) Na
(d) K
A. (A) & (B)
B. (A) & (C)
C. (B) & (C)
D. (C) & (D)

 

13. Silver articles become black on prolonged exposure to air. This is due to the formation of
A. Ag₃N
B. Ag₂O
C. Ag₂S
D. Ag₂S and Ag₃N

 

14. Galvanisation is a method of protecting iron from rusting by coating with a thin layer of
A. Gallium
B. Aluminium
C. Zinc
D. Silver

 

15. Stainless steel is very useful material for our life. In stainless steel, iron is mixed with
A. Ni and Cr
B. Cu and Cr
C. Ni and Cu
D. Cu and Au

 


 

16. If copper is kept open in air, it slowly loses its shining brown surface and gains a green coating. It is due to the formation of
A. CuSO₄
B. CuCO₃
C. Cu(NO₃)₂
D. CuO

 

17. Generally, metals are solid in nature. Which one of the given metals is found in liquid state at room temperature?
A. Na
B. Fe
C. Cr
D. Hg

 

18. Which of the given metals are obtained by electrolysis of their chlorides in molten state ?
(a) Na
(b) Ca
(c) Fe
(d) Cu
A. (A) & (D)
B. (C) & (D)
C. (A) & (C)
D. (A) & (B)

 

19. Generally, non-metals are not lustrous. Which of the given nonmetals is lustrous?
A. Sulphur
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Iodine

 

20. Which one of the given four metals would be displaced from the solution of its salts by other three metals?
A. Mg
B. Ag
C. Zn
D. Cu

 

21. 2 ml each of concentrated HCl, HNO₃ and a mixture of concentrated HCl and concentrated HNO₃ in the ratio of 3 : 1 were taken in test tubes labelled as A, B and C. A small piece of metal was put in each test tube. No change occurred in test tubes A and B but the metal got dissolved in test tube C respectively. The metal could be
A. Al
B. Au
C. Cu
D. Pt

 

22. An alloy is
A. An element
B. A compound
C. A homogeneous mixture
D. A heterogeneous mixture

 

23. An electrolytic cell consists of
(a) Positively charged cathode
(b) Negatively charged anode
(c) Positively charged anode
(d) Negatively charged cathode
A. (A) & (B)
B. (C) & (D)
C. (A) & (C)
D. (B) & (D)

 

24. During electrolytic refining of zinc, it gets
A. Deposited on cathode
B. Deposited on anode
C. Deposited on cathode as well as anode
D. Remains in the solution

 

25. An element A is soft and can be cut with a knife. This is very reactive to air and cannot be kept open in air. It reacts vigorously with water. Identify the element
A. Mg
B. Na
C. P
D. Ca

 

26. Alloys are homogeneous mixtures of a metal with a metal or nonmetal. Which among the given alloys contain non-metal as one of its constituents?
A. Brass
B. Bronze
C. Amalgam
D. Steel

 

27. Which among the given statements is incorrect for magnesium metal?
A. It burns in oxygen with a dazzling white flame
B. It reacts with cold water to form magnesium oxide and evolves hydrogen gas
C. It reacts with hot water to form magnesium hydroxide and evolves hydrogen gas
D. It reacts with steam to form magnesium hydroxide and evolves hydrogen gas

 

28. Which among the given alloys contains mercury as one of its constituents?
A. Stainless steel
B. Alnico
C. Solder
D. Zinc amalgam

 

Important Videos Links

 

29. Reaction between X and Y, forms compound Z. X loses electron and Y gains electron. Which of the given properties is not shown by Z?
A. Has high melting point
B. Has low melting point
C. Conducts electricity in molten state
D. Occurs as solid

 

30. The electronic configurations of three elements X, Y and Z are X – 2, 8; Y – 2, 8, 7 and Z – 2, 8, 2. Which of the given is correct?
A. X is a metal
B. Y is a metal
C. Z is a non-metal

D. Y is a non-metal & Z is a metal


 

31. Although metals form basic oxides, which of the given metals form an amphoteric oxide?
A. Na
B. Ca
C. Al
D. Cu

 

32. Generally, non-metals are not conductors of electricity. Which of the given is a good conductor of electricity?
A. Diamond
B. Graphite
C. Sulphur
D. Fullerene

 

33. Electrical wires have a coating of an insulating material. The material generally used is
A. Sulphur
B. Graphite
C. PVC
D. All can be used

 

34. Which of the given non-metals is a liquid?
A. Carbon
B. Bromine
C. Phosphors
D. Sulphur

 

35. Which of the given can undergo a chemical reaction?
A. MgSO₄ + Fe
B. ZnSO₄ + Fe
C. MgSO₄ + Pb
D. CuSO₄ + Fe

 

36. Which of the given metals is present in the anode mud during the electrolytic refining of copper?
A. Sodium
B. Aluminium
C. Gold
D. Iron

 

37. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. The compound is soluble in water. The element is likely to be
A. Calcium
B. Carbon
C. Iron
D. Silicon

 

38. The second most abundant metal in the earth’s crust is
A. Oxygen
B. Silicon
C. Aluminium
D. Iron

 

39. An alloy of Zn and Cu is dissolved in dil. HCl. Hydrogen gas is evolved. In this evolution of gas
A. Only zinc reacts with dil. HCl
B. Only copper reacts with dil. HCl
C. Both zinc and copper react with dil. HCl
D. Only copper reacts with water

 

40. A greenish coating develops on copper utensils due to formation of
A. CuCO₃
B. Cu(OH)₂
C. Cu(OH)₂.CuCO₃
D. CuO

 

41. Rusting of iron takes place in
A. Ordinary water
B. Distilled water
C. Both ordinary & Distilled water
D. None of these

 

42. The bronze medals are made up of
A. Cu and Zn
B. Zn and Ni
C. Cu and Sn
D. Cu, Zn, Tn

 

43. Silver articles become black on prolonged exposure to air. This is due to the formation of
A. Ag₂O
B. Ag₂S
C. AgCN
D. Ag₂O and Ag₂S

 

44. During smelting, an additional substance is added which combines with impurities to form a fusible product known as
A. Slag
B. Mud
C. Gangue
D. Flux

 

45. A student placed an iron nail in copper sulphate solution. He observed the reddish brown coating on the iron nail which is
A. Soft and dull
B. Hard and flading
C. Smooth and shining
D. Rough and granular

 

46. Which among the given alloys contain non-metal as one of its constituents?
A. Brass
B. Amalgam
C. Gunmetal
D. None of these

 

47. An aluminium strip is kept immersed in freshly prepared ferrous sulphate solution taken in a test tube, the change observed is that
A. Green solution slowly turns brown
B. Lower end of test tube become slightly warm
C. A colourless gas with the smell of burning sulphur is observed
D. Light green solution changes to blue

 

48. Which of the given metals cannot be extracted using smelting?
A. Fe
B. Al
C. Zn
D. Pb

 

49. In general, the number of electrons in the outermost shell of a metal atom is
A. 1
B. 1 to 3
C. 5 to 8
D. 8

 

50. Aluminum is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminum are responsible for the same?
(a) Good thermal conductivity
(b) Good electrical conductivity
(c) Ductility
(d) High melting point
A. (A) & (B)
B. (A) & (C)
C. (B) & (C)
D. (A) & (D)

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 3 Metals and Non-Metals MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

C

11

C

21

B

31

C

41

C

2

A

12

D

22

C

32

B

42

C

3

D

13

C

23

B

33

C

43

B

4

D

14

C

24

A

34

B

44

A

5

C

15

A

25

B

35

D

45

D

6

D

16

B

26

D

36

D

46

B

7

C

17

D

27

B

37

C

47

A

8

A

18

D

28

D

38

D

48

B

9

B

19

D

29

B

39

A

49

B

10

B

20

B

30

D

40

A

50

D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here