Acids, Bases and Salts MCQs for Class 10 Science Book Chapter 2


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 2 Acids, Bases and Salts MCQs with Answers

Acids Bases and Salts – Here is a compilation of Class 10 Science MCQs Chapter 2  Acids, Bases, and Salts. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Acids, Bases and Salts

 

1. Which one of the given is a mineral acid?
A. Lactic acid
B. Formic acid
C. Tartaric acid
D. Hydrochloric acid

 

2. Which one of the given is an organic acid?
A. Citric acid
B. Hydrochloric acid
C. Lactic acid
D. Both (1) & (3)

 

3. Which one of the given is incorrect?
A. Acids turns blue litmus paper red
B. Aqueous solutions of acids conduct electricity
C. Acids react with certain metals to form hydrogen gas
D. None of these

 

4. Which one of the given acids is used in the treatment of bone marrow and scurvy diseases?
A. Acetic acid
B. Hydrochloric acid
C. Ascorbic acid
D. Nitric acid

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

5. Acid present in apple is :
A. Oxalic acid
B. Malic acid
C. Acetic acid
D. Formic acid

 


 

6. Which one of the given is hydracid?
A. H₃PO₄
B. H₂SO₄
C. HCN
D. HNO₃

 

7. Most of the oxides of metals when react with acid, form____
A. A base
B. An acid
C. A salt
D. Either (1) or (2)

 

8. Generally, when certain metals react with an acid they release _______ gas.
A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Argon

 

9. Which one of the given is formed when sodium hydrogen carbonate reacts with hydrochloric acid?
A. Sodium chloride
B. Carbon dioxide
C. Water
D. All the these

 

10. A strong acid:
A. Completely gets ionized in water
B. Partially gets ionized in water
C. Do not get ionized in water
D. All the these

 

11. Which of the given is a strong base?
A. Calcium hydroxide
B. Magnesium hydroxide
C. Ammonium hydroxide
D. Potassium hydroxide

 

12. Which of the given is used as an antacid?
A. Sodium hydrocarbonate
B. Calcium hydroxide
C. Magnesium hydroxide
D. All the these

 

13. Which one of the given is the pH value of pure water?
A. 0
B. 7
C. 8
D. 1

 

14. Which one of the given is true, if a substance has a pH value of 4?
A. The substance is a base
B. The substance is an acid
C. The substance is a neutral substance
D. Either (1) or (2)

 

15. Which one of the given is true, if a substance has a pH value of 7?
A. The substance is a base
B. The substance is a acid
C. The substance is a neutral substance
D. Either (1) or (2)

 


 

16. In which one of the given reactions a salt is reacting with a base?
A. NaOH+HCl→NaCl+H₂O
B. Cu(OH)₂+H₂SO₄→CuSO₄+2H₂O
C. KOH+HCl→KCl+H₂O
D. 6NH₄OH+Al(SO₄)₃→2Al(OH)₃+3(NH₄)₂SO₄

 

17. Which one of the given is commonly known as blue vitriol and is used as a fungicide?
A. Potassium nitrate
B. Copper sulphate
C. Sodium carbonate
D. Sodium chloride

 

18. Which one of the following is formed when calcium hydroxide reacts with carbon dioxide?
A. Hydrogen gas
B. Water
C. Salt
D. Both B and C

 

19. Which of the following phenomena occurs when acid is mixed with water
(a) Neutralization
(b) Dilution
(c) Ionization
A. Only (B) is correct
B. (A) & (B) are correct
C. (B) & (C) are correct
D. Only (C) is correct

 

20. Which one among the given is a weak base?
A. Sodium hydroxide
B. Potassium hydroxide
C. Ammonium hydroxide
D. All the these

 

Important Videos Links

 

21. Which acid is used in cola to give it a biting sharp taste
A. Sulphuric acid (H₂SO₄)
B. Tartaric acid
C. Phosphoric acid
D. Citric acid

 

22. Range of pH scale is
A. 7 to 10
B. 0 to 10
C. 0 to 14
D. 7 to 14

 

23. Due to excess passing of CO2 through an aqueous solution of slaked lime, its milkiness fades because
A. Calcium carbonate is produced
B. Calcium bi-carbonate is produced
C. Calcium oxide is produced
D. Due to the production of more heat

 

24. When acids dissolve in water it releases _____.
A. H+ ion
B. H- ion
C. H3O+ ion
D. H3O2+ ion

 

25. Which element is always present in Arrhenius acid?
A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Hydrogen
D. None of these

 

26. Methyl red colour in acidic medium is
A. Yellow
B. Pink
C. Red
D. Orange

 

27. The chemical formula of Gypsum is
A. CaSO₄,1/2H₂O
B. CaSO₄,2H₂O
C. CaSO₄,H₂O
D. CaSO₄,3H₂O

 

28. During the preparation of HCl gas on a humid day, the gas is usually passed through the guard tube containing CaCl₂. The purpose of using CaCl₂ is
A. To add moisture to the gas (HCl)
B. To absorb HCl gas
C. To absorb moisture from HCl gas
D. To Use it as a catalyst

 

29. Which one is different from others
A. Nitric acid
B. Sulphuric acid
C. Tartaric acid
D. Phosphoric acid

 

30. Soda ash chemical formula is
A. NaHCO₃
B. Na₂CO₃, 9H₂O
C. Na₂CO₃
D. Na₂CO₃,10H₂O

 


 

31. Common salt beside being used in the kitchen can also be used as the raw material for the production of
(a) Baking powder
(b) Washing soda
(c) Black ash
(d) Slaked lime
A. (B) and (C)
B. (A) and (C)
C. (A) and (B)
D. (B) and (D)

32. Level of pH found in antacid solution
A. ≤6.5
B. ≥7.0
C. >10
D. >14

 

33. Black ash is
A. Dry KOH
B. Barium sulphide
C. Charcoal
D. Hydrated KOH

 

34. When electricity passes through NaCl aqueous solution
A. Sodium metal is deposited
B. Only Chlorine gas is produced
C. Chlorine & Hydrogen gases are produced
D. All of the given are produced

 

35. Identify the element
(a) It is a white translucent solid
(b) It readily reacts with water and produces an alkaline solution
(c) It is stored in kerosene
A. Na
B. Ca
C. Al
D. P

 

36. Bleaching powder’s chemical name is ______
A. Calcium hypo-Oxychloride
B. Calcium Oxychloride
C. Calcium Chloride
D. Calcium Chloro-Oxide

 

37. The colour of Methyl orange in basic medium is
A. Pink
B. Orange
C. Purple
D. Yellow

 

38. The pH of commonly used toothpaste is
A. <6.5
B. ≥7.0
C. ≥2.2
D. None of these

 

39. Phenolphthalein’s colour in basic medium is ____but in acid it is ______.
A. Pink, Colorless
B. Yellow, Pink
C. Pink, Orange
D. Blue, Red

 

40. When sodium hydroxide reacts with Zinc it produces ______
A. Sodium oxide and water
B. Sodium zincates and water
C. Sodium zincates and hydrogen
D. Sodium oxide and hydrogen

 

41. You are given 3 unknown solutions with pH value as 6,8 & 9.5 respectively. Which solution will contain maximum OH⁻ ion?
A. Solution sample-1
B. Solution sample-2
C. Solution sample-3
D. Data are insufficient

 

42. The pH of Gastric juice is
A. <6.5
B. ≥7.0
C. 5
D. None of these

 

43. The chemical formula of Plaster of Paris is
A. CaSO₄,1/2H₂O
B. CaSO₄, 2H₂O
C. CaSO₄, H₂O
D. CaSO₄, 3H₂O

 

44. Ammonium sulphate salt is
A. Basic salt
B. Acidic salt
D. Neutral salt
D. Complex salt

 

45. Which of the following acid(s) never forms acidic salt?
(a) HCl
(b) H₃PO₄
(c) H₂SO₄
(d) H₂CO₃
A. (A) only
B. (D) only
C. (A) and (D) both
D. (A) and (C) both

46. Vinegar is used in pickling as it
A. Is an acid
B. Prevents the growth of microbes
C. Prevents drying of a pickle
D. Increases taste

 

47. PH scale of a neutral solution is
A. 14
B. 7
C. 10
D. 12

 

48. Which of the following acids are edible
(a) Citric acid
(b) Tartaric acid
(c) Hydrochloric acid
(d) Carbonic acid
A. (A) and (B) are correct
B. (A), (B) and (D) are correct
C. (A), (B) and (C) are correct
D. All are correct

 

49. Butyric acid is found in
A. Rancid butter
B. Rancid cake
C. Stings of bees
D. All of these

 

50. An indicator is one kind of the following compound
A. Strong acid only
B. Reducing agent
C. Weak base or acid only
D. Complex salt

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 2 Acids, Bases and Salts MCQs

Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans.
1 D 11 D 21 B 31 C 41 C
2 D 12 D 22 C 32 C 42 C
3 D 13 B 23 A 33 B 43 A
4 C 14 B 24 A 34 D 44 A
5 B 15 C 25 C 35 A 45 D
6 C 16 D 26 C 36 B 46 B
7 C 17 B 27 B 37 D 47 B
8 C 18 D 28 C 38 B 48 B
9 D 19 C 29 B 39 A 49 B
10 A 20 C 30 C 40 C 50 C

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here