Life Processes Class 10 MCQs| Class 10 Science Chapter 6 50 MCQs


Life Processes MCQs Chapter 6 – CBSE Class 10 Science Book “Life processes” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Free MCQs of Class 10 Science Chapter 6 “Life processes”. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for the MCQ video of Life processes

 

Q1- In which group of the organisms the food material is broken down outside the body?

A) Mushroom, green plants, amoeba 

B) Yeast, mushroom, bread mould 

C) Paramecium, amoeba, cuscuta 

D) Cuscuta, lice, tapeworm 

 

Q2- Select the correct statement –

A) Heterotrophs make their food 

B) Heterotrophs utilize solar energy to make food 

C) Heterotrophs do not make their own food 

D) Heterotrophs are capable of converting carbon dioxide and water into carbohydrates 

 

Q3- Which of the following statements about autotrophs is incorrect?

A) They synthesize carbohydrates by using carbon dioxide, water in presence of sunlight and chlorophyll

B) They store carbohydrates in form of starch 

C) They convert carbon dioxide and water into carbohydrates in the absence of sunlight 

D) They form the first trophic level in the food chain 

 

Q4- Which of these reactions occur in photosynthesis?

A) Carbon dioxide is reduced and water is oxidised (Carbon dioxide + water + energy from light produces glucose and oxygen)

B) water is reduced and carbon dioxide is oxidised 

C) carbon dioxide and water are oxidised 

D) carbon dioxide and water are reduced 

 

Q5- A few drops of iodine solution were added to rice water. The solution turned blue-black in colour. This indicates rice water has –

A) complex proteins 

B) simple proteins 

C) starch

D) Fats 

 

Q6- Which is the correct sequence –

A) mouth → stomach → small intestine → oesophagus → large intestine 

B) mouth → oesophagus → stomach → large intestine → small intestine 

C) mouth → stomach → oesophagus → small intestine → large intestine 

D) mouth → oesophagus → stomach → small intestine → large intestine 

 

Q7- If salivary amylase is lacking in saliva, which of the event in mouth will be affected- 

A) Proteins breaking down into amino acids 

B) starch breaking down into sugars 

C) Fats breaking down into fatty acids and glycerol 

D) Absorption of vitamins 

 

Q8- The inner lining of the stomach is protected by one of the following from hydrochloric acid. Choose the correct one –

A) Mucus 

B) Salivary amylase 

C) Pepsin 

D) Bile 

 

Q9- Which part of the alimentary canal receives bile from the liver –

A) stomach 

B) small intestine 

C) large intestine 

D) oesophagus 

 

Q10- In which part of alimentary canal food is finally digested?

A) large intestine 

b) Stomach 

C) Mouth cavity 

D) small intestine 

 

Q11- Choose the function of pancreatic juice from the following :

A) Trypsin digests proteins and lipase digests carbohydrates 

B) Trypsin digests emulsified fats and lipase digests proteins 

C) Trypsin and lipase digest fats 

D) Trypsin digests proteins and lipase digests emulsified fats 

 

Q12- The correct sequence of anaerobic respiration –

A) Glucose → pyruvate → lactic acid 

B) Glucose → Pyruvate → Ethanol + Carbon-Dioxide

C) glucose → pyruvate → ADP→ lactic acid 

D) glucose -→ pyruvate → carbon dioxide + ethanol + energy

 

Q13- The pancreatic juice doesn’t contain the following enzymes- 

A) Trypsin 

B) Amylase 

C) Lipase 

D) Ptyalin 

 

Q14- The pancreas pour their secretion into ___.

A) Small intestine 

B) large intestine 

C) stomach 

D) Duodenum 

 

Q15- The kidneys in human beings are part of ______.

A) Nutrition 

B) Respiration 

C) Excretion 

D) Circulation 

 

Q16- The opening and closing of stomatal pore depends upon ___.

A) Oxygen 

B) Guard Cells

C) concentration of carbon dioxide in stomata 

D) temperature 

 

Q17- In the human digestion system, the enzymes pepsin and trypsin are secreted by?

A) Pancreas and liver 

B) pancreas and gall bladder 

C) stomach and pancreas 

D) stomach and salivary glands 

 

Q18- Which of the statements is correct regarding bile? 

A) secreted by duct and stored in liver 

B) secreted by liver and stored in bile duct 

C) Secreted by Liver and Stored in Gall Bladder 

D) secreted by gall bladder and stored in liver 

 

Q19- Which of the following components of food is digested by s. amylase? 

A) proteins 

B) fats 

C) Minerals 

D) carbohydrates 

 

Q20- Where are proteins first digested? 

A) small intestine 

B) stomach 

C) large intestine 

D) mouth 

 

Q21- Which is the first enzyme that mixes with food? 

A) s.amylase 

B) trypsin 

C) erepsin

D) gastric juice 

 

Q22- The cellular energy reserves in autotrophs are____. 

A) glycogen 

B) starch 

C) protein 

D) fatty acids 

 

Q23- The autotrophs require ____.

A) CO2 and water 

B) chlorophyll 

C) sunlight 

D) All 

 

Q24- The breakdown of pyruvate into carbon dioxide, energy and water takes place in _____.

A) mitochondria 

B) cytoplasm 

C) Endoplasmic reticulum 

D) ribosomes 

 

Q25- When air is blown through lime water it turns milky because of ______.

A) water 

B) carbon dioxide

C) limestone 

D) calcium oxide 

 

Q26- Write the correct sequence of air passage involved in inhalation? 

A) larynx→ Nostrils → Pharynx → lungs 

B) nostrils→ Pharynx→ larynx→ Trachea → alveoli 

C) nasal passage → larynx → Trachea → Pharynx→ Alveoli 

D) None 

 

Q27- During respiration exchange of gases takes place in _____.

A) Trachea and larynx 

B) alveoli of lungs 

C) Alveoli and throat 

D) Throat and larynx 

 

Q28- What prevents back flow of blood during contraction? 

A) Valves in heart 

B) Thick muscular walls of ventricles 

C) Thin walls of atria 

D) All

 

Q29- The correct path of urine is __.

A) Kidney→ ureter → urthra→ urinary bladder 

B) Kidney → urinary bladder → urethra → ureter 

C) kidney→ ureter → urinary bladder→ urethra 

D) urinary bladder → kidney → ureter →urethra 

 

Q30- During deficiency of oxygen in tissues of humans, pyruvic acid is converted into lactic acid in____. 

A) Cytoplasm 

B) chloroplast 

C) mitochondria 

D) golgi body 

 

Q31- Xylem helps in ___.

A) transportation of water 

B) translocation of food 

C) both a and b 

D) transportation of water and minerals 

 

Q32- What is the approximate length of an alimentary canal? 

A) 3m 

B) 4m 

C) 5m 

D) 9m

 

Q33- Which organelle is called powerhouse of the cell? 

A) Mitochondria

B) golgi body 

C) ribosomes 

D) none 

 

Q34- Which respiration is much efficient? 

A) aerobic 

B) anaerobic 

C) both are equal 

D) none 

 

Q35- Write full form of ATP.

A) adenosine diphosphate 

B) adenosine phosphate 

C) adenosine triphosphate 

D) none 

 

Q36- Which of the following statement(s) is (are) true about respiration?

A) During inhalation, ribs move inward and the diaphragm is raised

B) In the alveoli, exchange of gases takes place i.e., oxygen from alveolar air diffuses  into blood and carbon dioxide from blood into alveolar air sacs 

C) Haemoglobin has greater affinity for carbon dioxide than oxygen Alveoli does not help in increasing surface area for exchange of gases

D) None

 

Q37- During respiration exchange of gases takes place in___.

A) Trachea and larynx

B) Alveoli of lungs

C) Alveoli and throat

D) Throat and larynx

 

Q38- Which of the following statement (s) is (are) true about heart?

A) Left atrium receives oxygenated blood from different parts of body while right atrium receives deoxygenated blood from lungs

B) Left ventricle pumps oxygenated blood to different body parts while right ventricle pumps deoxygenated blood to lungs

C) Left atrium transfers oxygenated blood to the right ventricle which sends it to different body parts 

D)Right atrium receives oxygenated blood from different parts of the body while left ventricle pumps oxygenated blood to different parts of the body.

 

Q39- Single circulation i.e., blood flows through the heart only once during one cycle of passage through the body, is exhibited by____.

A) Labeo, Chameleon, Salamander

B) Hippocampus, Exocoetus, Anabas

C) Hyla, Rana, Draco

D) Whale, Dolphin, Turtle

 

Q40- Choose the correct statement that describes arteries:

  1. A) They have thick elastic walls, blood flows under high pressure; collect blood from different organs and bring it back to the heart
  2. B) They have thin walls with valves inside, blood flows under low pressure and carry blood away from the heart to various organs of the body
  3. C) They have thick elastic walls, blood flows under low pressure; carry blood from the heart to various organs of the body
  4. D) They have thick elastic walls without valves inside. The Blood flows under high pressure and carry blood away from the heart to different parts of the body

 

Q41- The filtration units of the kidney are called ___.

A) urethra 

B) ureter 

C) Neuron 

D) nephron 

 

Q42- Oxygen released during photosynthesis comes from_____.

A) water 

B) Chlorophyll 

C) carbon dioxide 

D) glucose 

 

Q43- The blood leaving the tissues becomes rich in _____.

A) Haemoglobin 

B) carbon dioxide 

C) water 

D) oxygen 

 

Q44- Which of the following is incorrect statement:

A) organism grow with time 

B) Organisms must repair and maintain their structure

C) Movement of molecules does not take place among cells

D) Energy is essential for life processes

 

Q45- The internal (cellular) energy reservoir in autotrophs is:

A) glycogen 

B) protein 

C) starch 

D) fatty acid 

 

Q46- Choose the event that does not occur in photosynthesis?

A) Absorption of light energy by chlorophyll

B) Reduction of carbon dioxide to carbohydrates

C) Oxidation of carbon to carbon dioxide

D) Conversion of light energy to chemical energy

 

Q47- Choose the form in which most of the plants absorb nitrogen from the atmosphere ?

A) proteins 

B) nitrates and nitrites 

C) atmospheric nitrogen 

D) amino acids 

 

Q48- Which process converts light energy to chemical energy ?

A) Respiration 

B) photosynthesis 

C) transpiration 

D) transportation of water and minerals 

 

Q49- Which of these is the simplest form of food ?

A) rice 

B) wheat 

C) Butter 

D) Glucose 

 

Q50- Which out of them is raw material for photosynthesis ?

A) carbon dioxide 

B) water 

C) oxygen 

D) both A and B

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 6 Life processes MCQs

Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans.
1 B 11 D 21 A 31 D 41 D
2 C 12 B 22 B 32 D 42 A
3 A 13 D 23 D 33 A 43 B
4 A 14 D 24 A 34 A 44 C
5 C 15 C 25 B 35 C 45 C
6 D 16 B 26 B 36 B 46 C
7 B 17 C 27 B 37 B 47 B
8 A 18 C 28 A 38 B 48 B
9 B 19 D 29 C 39 B 49 D
10 D 20 B 30 A 40 D 50 D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here