MCQs for Class 10 Science Book Chapter 13 “Magnetic Effects of Electric Currents”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 13 “Magnetic Effects of Electric Currents” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Currents. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Magnetic Effects of Electric Currents

 

1. The mains power supply of a house is through a 2A fuse. How many 50W bulbs can be used in this house at the normal voltage?
A. 7
B. 8
C. 5
D. 6

 

2. In your city electricity costs 40 paise per kilowatt hour. You pay for:
A. Electric current
B. Electric energy
C. Electric charge
D. Electric power

 

3. A magnetic field line is used to find the direction of:
A. South-north
B. A compass needle
C. A bar magnet
D. Magnetic field

 

4. The mains power supply of a house is through a 20A fuse. When a 1500 W heater is used in this house, how many 100 W bulbs can be used simultaneously? (The supply is at 220 V and the appliances are rated for 220V
A.35
B. 29
C. 30
D.19

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

5. A magnetic field line is used to find the direction of:
A. South-north
B. A compass needle
C. A bar magnet
D.Magnetic field

 


 

6. The magnetic field lines inside a current carrying solenoid, are:
A. Along the axis and parallel to each other
B. Circular, but they do not intersect each other
C. Circular at the ends inside the solenoid
D.All of these

 

7. A strong bar magnet is placed vertically above a horizontal wooden board. The magnetic lines of force will be:
A. Only in horizontal plane around the magnet
B. Only in vertical plane around the magnet
C. In horizontal as well as in vertical planes around the magnet
D. In all planes around the magnet

 

8. ___________ are generally made up of pure tin or an alloy of tin with other metals like copper.
A. Metal wires
B. Fuse wires
C. Circuit
D.Electric iron

 

9. The most suitable material for making the core of an electromagnet is:
A. Soft iron
B. Brass
C. Aluminium
D.Steel

 

10. The north pole of earth magnet is in the:
A. Geographical south
B. Geographical east
C. Geographical west
D.Geographical north

 

11. An electric fuse is used to prevent: A. Short circuit B. Overload
A. Only A
B. Only B
C. Both A and B
D.None of these

 

12. Which of the given is not attracted by a magnet?
A. Steel
B. Cobalt
C. Brass
D.Nickel

 

13. Overloading happens because:
A. Of connecting many appliances to a single socket
B. Short circuits
C. Of hike in the supply voltage
D.Any of these

 

14. Which of the given correctly describes the magnetic field near a long straight wire?
A. The field consists of straight lines perpendicular to the wire
B. The field consists of straight lines parallel to the wire
C. The field consists of radial lines originating from the wire
D.The field consists of concentric circles centred on the wire

 

15. The shape of the earth's magnetic field resembles that of an imaginary:
A. U-shaped magnet
B. Straight conductor carrying current
C. Current-carrying circular coil
D. Bar magnet

 


 

16. Which one of the given has its working based on electromagnetic induction?
A. Galvanometer
B. Ammeter
C. Voltmeter
D.Transformer

 

17. Which of the given statements is incorrect regarding magnetic field lines?
A. The direction of magnetic field at a point is taken to be the direction in which the north pole of a magnetic compass needle points
B. Magnetic field lines are closed curves
C. If magnetic field lines are parallel and equidistant, they represent zero field strength
D.Relative strength of magnetic field is shown by the degree of closeness of the field lines

 

18. The direction of current in the coil at one end of an electromagnet is clockwise. This end of the electromagnet will be:
A. North pole
B. East pole
C. South pole
D.West pole

 

19. The front face of a circular wire carrying current behaves like a north pole. The direction of current in this face of the circular wire is:
A. Clockwise
B. Downwards
C. Anticlockwise
D.Upwards

 

Important Videos Links

 

20. In an electric motor, the direction of current in the coil changes once in each:
A. Two rotations
B. One rotation
C. Half rotation
D.One-fourth rotation

 

21. A magnetic field exerts no force on:
A. An electric charge moving perpendicular to its direction
B. An unmagnetised iron bar
C. A stationary electric charge
D.A magnet

 

22. A rectangular coil of copper wire is rotated in a magnetic field. The direction of induced current changes once in each:
A. Two revolutions
B. One revolution
C. Half revolution
D.One-fourth revolution

 

23. At the time of short circuit, the current in the circuit:
A. Reduces substantially
B. Does not change
C. Increases heavily
D.Varies continuously

 

24. Which one of the given statements is not true?
A. In a house circuit, lamps are used in parallel
B. Switches, fuses and circuit breakers should be placed in the neutral wire
C. An electric iron iron has its earth wire connected to the metal case to prevent the user receiving a shock
D.When connecting a three-core cable to a 13 A three-pin plug, the red wire goes to the live pin

 

 

25. A DC generator is based on the principle of:
A. Electrochemical induction
B. Electromagnetic induction
C. Magnetic effect of current
D.Heating effect of current

 

26. The north pole of a long bar magnet was pushed slowly into a short solenoid connected to a galvanometer. The magnet was held stationary for a few seconds with the north pole in the middle of the solenoid and then withdrawn rapidly. The maximum deflection of the galvanometer was observed when the magnet was:
A. Moving towards the solenoid
B. Moving into solenoid
C. At rest inside the solenoid
D.Moving out of the solenoid

 

27. The maximum number of 40 W tube-lights connected in parallel which can safely be run from a 240 V supply with a 5 A fuse is:
A. 5
B. 15
C. 20
D.30

 

28. The force experienced by a current-carrying conductor placed in a magnetic field is the largest when the angle between the conductor and the magnetic field is:
A. 45 degree
B. 60 degree
C. 90 degree
D.180 degree

 

29. The frequency of direct current (DC) is:
A. 0 Hz
B. 50 Hz
C. 60 Hz
D.100 Hz

 

30. The device used for producing electric current is called a:
A. Generator
B. Galvanometer
C. Ammeter
D.Motor


 

31. Each one of the given changes will increases emf (or voltage) in a simple generator except:
A. Increasing the number of turns in the armature coil
B. Winding the coil on a soft armature
C. Increasing the size of the gap in which the armature turns
D.Increasing the speed of rotation

 

32. An electric generator converts:
A. Electrical energy into mechanical energy
B. Mechanical energy into heat energy
C. Electrical energy into chemical energy
D.Mechanical energy into electrical energy

 

33. The phenomenon of electromagnetic induction is:
A. The process of charging a body
B. The process of generating magnetic field due to a current passing through a coil
C. Producing induced current in a coil to relative motion between a magnet and the coil
D.The process of rotating a coil of an electric motor

 

34. Circuit Breaker Device which can be used in place of fuse in domestic electric wiring is called:
A. CBD
B. DCB
C. MCD
D.MCB

 

35. The frequency of alternating current (AC) supply in India is:
A. 0 Hz
B. 50 Hz
C. 60 Hz
D.100 Hz

 

36. A 3-pin mains plug is fitted to the cable for a 1 kW electric kettle to be used on a 250 V a.c. supply. Which of the given statement is not correct?
A. The fuse should be fitted in the live wire
B. A 13 A fuse is the most appropriate value to use
C. The neutral wire is coloured black
D.The green wire should be connected to the earth pin

 

37. In normal use, a current of 3.5 A flows through a hair dryer. Choose a suitable fuse from the given:
A. Three A
B. Five A
C. Ten A
D.Thirty A

 

38. An induced current is produced when a magnet is moved into a coil. The magnitude of induced current does not depend on:
A. The speed with which the magnet is moved
B. The number of turns of the coil
C. The resistivity of the wire of the coil
D.The strength of the magnet

 

39. An electric motor is a device which transforms:
A. Mechanical energy to electrical energy
B. Heat energy to electrical only
C. Electrical energy to heat energy only
D.Electrical energy to mechanical energy

 

40. A car headlamp of 48 W works on the car battery of 12 V. The correct fuse for the circuit of this car headlamp will be:
A. Five A
B. Ten A
C. Three A
D.Thirteen A

 

41. The essential difference between an AC generator and a DC generator is that:
A. AC generator has an electromagnet while a DC generator has permanent magnet
B. DC generator will generate a higher voltage
C. AC generator will generate a higher voltage
D. AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator

 

42. An MCB which cuts off the electricity supply in case of short-circuiting or overloading works on the:
A. Chemical effect of current
B. Heating effect of current
C. Magnetic effect of current
D.Electroplating effect of current

 

43. A 1.25 kW heater works on a 220 V mains supply. What current rating would a suitable fuse have?
A. Two A
B. Five A
C. Ten A
D.Thirteen A

 

44. A TV set consumes an electric power of 230 watts and runs on 230 volts mains supply. The correct fuse for this TV set is:
A. Five A
B. Three A
C. One A
D.Two A

 

45. The back face of a circular loop of wire is found to be south magnetic pole. The direction of current in this face of the circular loop of wire will be:
A. Towards south
B. Clockwise
C. Anticlockwise
D.Towards north

 

46. The magnetic effect of current was discovered by:
A. Maxwell
B. Fleming
C. Oersted
D.Faraday

 

47. The magnetic field lines:
A. Intersect at right angles to one another
B. Intersect at an angle of 450 to each other
C. Do not cross one another
D.Cross at an angle of 600

 

48. If the direction of current in a solenoid when viewed from a particular end is anticlockwise, then this end of solenoid will be:
A. West pole
B. South pole
C. North pole
D. East pole

 

49. The magnetic field inside a long straight solenoid carrying current:
A. Is zero
B. Decreases as we move towards its end
C. Increases as we move towards its end
D. Is the same at all points

 

50. A magnet attracts:
A. Plastics
B. Any metal
C. Aluminium
D. Iron and steel

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

B

11

C

21

C

31

C

41

D

2

B

12

C

22

C

32

D

42

C

3

D

13

D

23

C

33

C

43

C

4

B

14

D

24

B

34

D

44

D

5

D

15

D

25

B

35

B

45

B

6

A

16

D

26

D

36

B

46

C

7

D

17

C

27

D

37

B

47

C

8

B

18

C

28

C

38

C

48

C

9

A

19

C

29

A

39

D

49

D

10

A

20

C

30

A

40

A

50

D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here