MCQs for Class 10 Science Book Chapter 8 “How do organisms reproduce”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 8 “How do organisms reproduce” Multiple Choice Questions ‌(MCQs) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 8 – How do organisms reproduce. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of How do organisms reproduce

 

Q1- In a list of organisms given below which is reproduced by asexual method ?
A) Banana
B) Yeast
C) Dog
D) lion

 

Q2- Offsprings formed by asexual method of reproduction have greater similarity among themselves because_______.
A) Asexual reproduction involves two parent
b) Asexual reproduction does not involve gametes
C) Asexual reproduction occurs before sexual reproduction
D) Asexual reproduction occurs before sexual reproduction

 

Q3- The correct sequence of reproductive stages seen in flowering plants is _______
A) Gamete, zygote, embryo, seedling
B) zygote, gamete, embryo, seedling
C) seedling, embryo, zygote, gametes
D) gamete, embryo, zygote , seedling

 

Q4- The number of chromosomes present in parents and offspring of a particular species remains constant due to ________.
A) doubling of chromosomes during zygote formation
B) Halving of chromosomes during gamete formation
C) Doubling of chromosomes after gamete formation
D) Halving of chromosomes after gamete formation

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

Q5- In rhizopus tubular structure bearing sporangia at their tips are called __________.
A) filaments
B) Rhizoids
C) roots
D) Hyphae

 

Q6 Which among the following is not the function of testis at puberty ?
A) Formation of sperms
B) Releasing testosterone
C) ovulation
D) release of seminal fluid

 

Q7- Length of the pollen grain depends upon the distance between ________.
A) pollen grain and upper surface of stigma
B) pollen grain on upper surface of stigma and ovule
C) pollen grain in anther and upper surface of stigma
D) upper surface of stigma and lower part of style

 

Q8- The ability of cell to divide into several cells during reproduction in plasmodium is called __________.
A) budding
B) reproductive division
C) Multiple fission
D) BInary fission

 

Q9- Asexual reproduction takes place through budding in _______.
A) Amoeba
B) yeast
C) plasmodium
D) leishmania

 

Q10- The anther contains ________.
A) sepals
B) ovules
C) carpel
D) pollens

 

Q11- In human females, an event that reflects onset of reproductive phase is :
A) Growth of body
B) change in voice
C) changes in hair pattern
D) menstruation

 

Q12- Which among the following is not sexually transmitted?
A) AIDS
B) hepatitis
C) Syphilis
D) Gonorrhoea

 

Q13- Which of the following is not the part of female reproductive system?
A) ovary
B) fallopian tube
C) uterus
D) vas deferens

 

Q14- During adolescence, several changes occur in human body. Mark one change that is associated with sexual maturity in boys?
A) loss of milk teeth
B) increase in height
C) weight gain
D) cracking of voice

 

Q15- The offsprings formed by sexual reproduction exhibit more variations because _________.
A) sexual reproduction is a lengthy process
B) genetic material comes from two parents of same species
C) genetic material comes from two parents of different species
D) genetic material comes from many parents

 

Q16- The reproductive part of flower is _______.
A) sepals
B) petals
C) anther
D) flower

 

Q17- The seeds with two cotyledons are:
A) fruit
B) dicot
C) monocot
D) flower

 

Q18- The triploid nucleus formed is called ______.
A) fruit
B) seed
C) zygote
D) endosperm

 

Q19- Syngamy is :
A) fusion of male gamete and female gamete in humans
B) fusion of male gamete and female gamete in non flowering plants
C) fusion of egg cell and male gamete in non flowering plants
d) fusion of egg cell and male gamete in flowering plants

 

Q20- The fate of placenta is to :
A) provide nutrition to embryo
B) provide support to embryo
C) provide minerals to zygote
D) none

 

Important Videos Links

 

Q21- Vegetative propagation refers to formation of new plants from———-.
A) stem, roots, flowers
B) stem, roots, leaves
C) stem, flowers, fruit
d) stem, leaves, flowers

 

Q22- Factors responsible for the rapid spread of bread mould on slices of bread are _______.
A) lesser number of spores
B) availability of moisture and nutrients
C) presence of tubular branched hyphae
D) formation of round shaped sporangia

 

Q23- Which of the following statements are true for flowers?
A) flowers are always bisexual
B) They are sexual reproductive organ
C) They are produced in all group of plants
D) After fertilization they give rise to fruit

 

Q24- Which among the following statements are false for unisexual flowers?
A) They always possess stamen and pistil
B) they possess either stamen or pistil
C) they show cross pollination
D) unisexual flowers posessing only stamens can not produce fruits

 

Q25- Which among the following statements are false for sexual reproduction in flowering plants?
A) it requires two types of gametes
B) fertilization is compulsory
C) it always results in formation of zygote
D) offsprings are clones

 

Q26- Reproduction is essential for living organisms in order to _______.
A) keeping the organism alive
B) fulfil their energy requirement
C) maintain growth
D) continue species from generation to generation

 

Q27- In human males, the testes lie in the scrotum, because it helps in _________.
A) process of mating
B) formation of sperm
C) easy transfer of gametes
D) all

 

Q28- The two oviducts in human female unite in a bag called ________.
A) vagina
B) uterus
C) cervix
D) fallopian tube

 

Q29- Which out of them is STD?
A) kala azar
B) jaundice
C) cholera
D) syphilis

 

Q30- When an animal is cut into pieces and each part gives rise to new organism the process is called _____________.
A) Budding
B) fragmentation
C) spore formation

D) Regeneration

 

Q31- Which of the following is contraceptive ?
A) condom
B) copper T
C) Diaphragm
D) all

 

Q32- Which is the portion on which grafting is done and it provides roots?
A) stock
B) scion
C) both a and b
D) none

 

Q33- Where does fertilization occur in human females ?
A) cervix
B) vagina
C) uterus
D) oviduct

 

Q34- Growing foetus derives nutrition from mother through _______.
A) endosperm
B) placenta
C) fallopian tube
D) cervix

 

Q35- What is the puberty age in females?
A) 8-10
B) 10-12
C) 12-14
D) 14-16

 

Q36- IUCD is for :
A) vegetative propagation
B) prevent miscarriage
C) contraception
D) increasing fertility chance

 

Q37- Bryophyllum reproduces through _______.
A) Buds
B) leaf
C) root
D) stem

 

Q38- Rose is propogated through ______.
A) leaf
B) stem
C) root
D) none

 

Q39- The animals that give birth to young ones are called as :
A) Oviparous
B) Viviparous
C) both a and b
D) None

 

Q40- Tadpole is the developing stage of which of these?
A) Dogs
B) Cats
C) Frogs
D) humans

 

Q41- The cell formed after fertilization is called :
A) Foetus
B) zygote
C) embryo
D) none

 

Q42- Eggs are formed in :
A) Testes
B) ovaries
C) penis
D) none

 

Q43- How many modes of reproduction take place in animals?
A) one type
B) Two types
C) three types
D) four types

 

Q44- A sperm consists of how many parts ?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

 

Q45- Foetus is a :
A) well developed embryo
B) developing embryo
C) A zygote
D) male gamete

 

Q46- oviparous are the ones who _____
A) produce eggs
B) produce young ones
C) both a and b
D) none

 

Q47- Cloning is a mode of :
A) sexual reproduction
B) asexual reproduction
C) both a and b
D) none

 

Q48- The lytic enzyme of sperm is :
A) ligase
B) Acrosome
C) Androgen
D) pepsin

 

Q49- The number of chromosomes in human sex cell is :
A) 23
B) 23 pairs
C) 46
D) 46 pairs

 

Q50- The number of autosomes in humans is :
A) 46
B) 44
C) 23
D) 22

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 8 How do organisms reproduce MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

B

11

D

21

B

31

D

41

B

2

A

12

B

22

B

32

A

42

B

3

A

13

D

23

B

33

D

43

B

4

B

14

D

24

A

34

B

44

C

5

D

15

B

25

D

35

B

45

A

6

C

16

D

26

D

36

C

46

A

7

B

17

B

27

D

37

A

47

B

8

C

18

D

28

B

38

B

48

B

9

A

19

D

29

D

39

B

49

A

10

D

20

A

30

B

40

D

50

B

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here