MCQs for Class 10 Science Book Chapter 12 “Electricity”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 12 “Electricity” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 12 – Electricity. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Electricity

 

1. Which of the given is the SI Unit of Electric Current?
A. Ohm
B. Ampere
C. Volt
D. Faraday

 

2. The hindrance presented by material of conductor to the smooth passing of electric current is known as:
A. Resistance
B. Conductance
C. Inductance
D. None of these

 

3. A fuse wire is inserted in which wire?
A. Live wire
B. In the neutral wire
C. In the earth wire
D. May be connected in any line

 

4. The rate of flow of an electric charge is known as :
A. Electric potential
B. Electric conductance
C. Electric current
D. None of these

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

5. The instrument used for measuring electric current is :
A. Ammeter
B. Galvanometer
C. Voltmeter
D. Potentiometer

 


 

6. The amount of work done in joules, when one unit electric charge moves from one point to another point in an electric circuit is called :
A. Electric current
B. Electric resistance
C. Electric conductance
D. Potential difference

 

7. The unit of potential difference is :
A. Volt
B. Ohm
C. Ampere
D. Faraday

 

8. The relation between potential difference (V) and current (I) is :
A. V α I2
B. V α 1/I
C. V2 α I
D. V α I

 

9. The relation between potential difference (V) and current (I) was discovered by :
A. Newton
B. Ampere
C. Ohm
D. Volta

 

10. The obstruction offered by material of conductor to the passage of electric current is known as :
A. Resistance
B. Conductance
C. Inductance
D. None of these

 

11. The SI unit of resistance is :
A. Newton
B. Ohm
C. Watt
D. Joule

 

12. Which of the given statements is not true, regarding the electrical set-up for the verification of Ohm’s law:
A. The voltmeter is connected in parallel with the known resistance
B. The ammeter is connected in series circuit
C. The rheostat can only increase the resistance in electric circuit
D. The single key is used to switch on/off the electric circuit

 

13. A voltmeter is used to find p.d. in any electrical circuit which of the statement given below is true :
A. A voltmeter is a high resistance instrument and is connected in series circuit
B. A voltmeter is a low resistance instrument and is connected in series circuit
C. A voltmeter is a high resistance instrument and is connected in parallel circuit
D. A voltmeter is a low resistance instrument and is connected in series circuit

 

14. A battery of 12V is connected in series with resistors of 0.2 ohm, 0.3 ohm, 0.4 ohm, 0.5 ohm and 12 ohm. How much current would flow through the 0.3 ohm resistor?
A. 0.895A
B. 1.11A
C. 0.5A
D. None of these

 

15. On which of the given resistance does not depend :
A. Length of conductor
B. Area of cross-section
C. Temperature
D. Density

 


 

16. In parallel combination of electrical appliances, total electrical power
A. Increase
B. Decrease
C. Does not change
D. Remain same

 

17. How the charge will flow?
A. By heating them
B. By applying potential difference
C. Both
D. None of these

 

18. If length of a conductor and it's radius is increased twice, how the resistance will change?
A. Resistance will remain unchanged
B. Resistance increase twice
C. Resistance will become half
D. Resistance will increase 4 times

 

19. The potential difference applied is directly proportional to current only if
A. Always
B. Never
C. Sometimes
D. When temperature is constant

 

Important Videos Links

 

20. Equipment resistance of 4 4Ω resistance in parallel is
A. 4Ω
B. 1Ω
C. 2Ω
D. 16Ω

 

21. Which of the given conditions represent more resistance at constant temperature?
A. The red line
B. The yellow line
C. Both are equal
D. Can't be said

 

22. There is wire of length I and cross section A. Which of the given have least resistance?
A. Length doubled, Area halved
B. Length tripled, Area doubled
C. Length halved, Area doubled
D. The original wire

 

23. On which of the given parameters specific resistance depends?
A. Length of wire
B. Area of wire
C. Current passing through it
D. Temperature

 

24. A resistor of length l is connected to a battery and current l is given through it. If it is divided into 3 parts by length. And all having the same cross sectional area are connected in series with the same battery, the current flowing through them will be?
A. l/3
B. 3l
C. l
D. 3l/2

 

25. Two resistances R1 and R2 are connected with a cell in parallel. Find the ratio of current flowing through R1 to the current flowing through R2.
A. R1:R2
B. R2:R1
C. 1.01
D. Data not sufficient

 

26. Which of the given statements is true regarding ammeter and voltmeter?
A. Ammeter is connected in series with the required device, Voltmeter in parallel
B. Both ammeter and voltmeter are connected in series with required device
C. The voltmeter is connected in series with the device, Ammeter in parallel
D. They can be connected in any way

 

27. Amount of energy delivered by a power of one kilowatt in one hour is called _______
A. Kilogram-second
B. Kilowatt-second
C. Watt-hour
D. Kilowatt-hour

 

28. In SI unit, JC⁻¹ is equal to
A. Volt
B. Newton's law
C. Pascal
D. Omega

 

29. Materials having non linear voltage current relationship are ____
A. Ohmic
B. Non-ohmic
C. Batteries
D. Capacitors

 

30. Due to flow of positive or negative charges or both charges at a same time, ______
A. Electric current is produced
B. Light is produced
C. Heat is produced
D. Air is produced

 


 

31. In a filament type light bulb, most of the electric power consumed appears as:
A. Visible light
B. Infra-red rays
C. Ultraviolet rays
D. Fluorescent light

 

32. At a given time, a house is supplied with 100 A at 220 V. How many 75 W, 220 V light bulbs could be switched on in the house at the same time (if they are all connected in parallel)?
A. 93
B. 193
C. 293
D. 393

 

33. If the current flowing through a fixed resistor is halved, the heat produced in it will become:
A. Double
B. Half
C. One-fourth
D. Four times

 

34. A wire of resistance R1 is cut into five equal pieces. These five pieces of wire are then connected in parallel. If the resultant resistance of this combination be R2, then the ratio R1 / R2 is:
A. Jan-25
B. 01-May
C. 5
D. 25

 

35. The heat produced by passing an electric current through a fixed resistor is proportional to the square of:
A. Magnitude of resistance of the resistor
B. Temperature of the resistor
C. Magnitude of current
D. Time for which current is passed

 

36. An electric heater is rated at 2 Kw. Electrical energy costs Rs 4 per k Wh. What is the cost of using the heater for 3 hours?
A. Rs. 12
B. Rs. 24
C. Rs. 36
D. Rs. 48

 

37 The commercial unit of energy is:
A. Watt
B. Watt-hour
C. Kilowatt-hour
D. Kilo-joule

 

38. An electric fuse works on the:
A. Chemical effect of current
B. Magnetic effect of current
C. Lighting effect of current
D. Heating effect of current

 

39. If the amount of electric charge passing through a conductor in 10 minutes is 300 C, the current flowing is:
A. 30 A
B. 12.03 AM
C. 12.05 AM
D. 5.00 AM

 

40. The resistivity of copper metal depends on only one of the following factors. This factor is:
A. Length
B. Thickness
C. Temperature
D. Area of cross-section

 

41. When a 4 Ω resistor is connected across the terminals of a 12 V battery, the number of coulombs passing through the resistor per second is:
A. 0.3
B. 3
C. 4
D. 12

 

42. The device used for measuring potential difference is known as:
A. Potentiometer
B. Ammeter
C. Galvanometer
D. Voltmeter

 

43. Keeping the potential difference constant, the resistance of a circuit is doubled. The current will become:
A. Double
B. Half
C. One-fourth
D. Four times

 

44. The unit for measuring potential difference is:
A. Watt
B. Ohm
C. Volt
D. kWh

 

45. The resistivity of a certain material is 0.6 Ωm. The material is most likely to be:
A. An insulator
B. A superconductor
C. A conductor
D. A semiconductor

 

46. The resistance of a wire of length 300 m and cross-section area, 1.0 mm² made of material of resistivity 1.0 x 10⁻⁷ Ω is:
A. 2 Ω
B. 3 Ω
C. 20 Ω
D. 30 Ω

 

47. The other name of potential difference is:
A. Amphereage
B. Wattage
C. Voltage
D. Potential energy

 

48. The unit of electrical resistance is:
A. Ampere
B. Volt
C. Coulomb
D. Ohm

 

49. If the resistance of a certain copper wire is 1Ω, then the resistance of a similar nichrome wire will be about:
A. 25 Ω
B. 30 Ω
C. 60 Ω
D. 45 Ω

 

50. A car headlight bulb working on a 12 V car battery draws a current of 0.5 A. The resistance of the light bulb is:
A. 0.5 Ω
B. 6 Ω
C. 12 Ω
D. 24 Ω

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 12 Electricity MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

B

11

B

21

A

31

B

41

B

2

A

12

C

22

C

32

D

42

D

3

A

13

C

23

D

33

C

43

B

4

C

14

A

24

C

34

D

44

C

5

A

15

D

25

B

35

C

45

D

6

D

16

D

26

A

36

B

46

D

7

A

17

B

27

D

37

C

47

C

8

D

18

C

28

A

38

D

48

D

9

C

19

D

29

B

39

C

49

C

10

A

20

B

30

A

40

C

50

D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here