MCQs for Class 10 Science Book Chapter 16 “Management of Natural Resources”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 16 “Management of Natural Resources” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 16 – Management of Natural Resources. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Management of Natural Resources

 

1. The most appropriate definition of natural resources is that it is a substance or commodity that is–
A. present only on land
B. A gift of nature which is very useful to mankind
C. A man made substance placed in nature
D. available only in forest

 

2. It is important to make small checks on dams across the flooded gullies because they ____
A. hold water for irrigation
B. they look good
C. they hold water and prevent soil erosion
D. hold water permanently

 

3. Expand the abbreviation GAP?
A. government agency for pollution control
B. gross assimilation for photosynthesis
C. Ganga Action Plan
D. government agency for animal protection

 

4. The ph range most conducive for life of fresh water plants and animals is ____
A. 6.5-7.5
B. 2.0-3.5
C. 3.5-5
D. 9-10.5

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

5. The important message conveyed by chipko movement is ______
A. to involve the community in forest conservation efforts
B. to ignore the community in forests conservation efforts
C. to cut down forests trees for developmental activities
D. Government agencies have unquestionable right to order destruction of trees in forests

 

6. Select incorrect statement-
A. Economic development is linked with environmental conservation
B. sustainable development encourages development for current generations and conservation of resources for future generations
C. sustainable development does not consider the viewpoints of stakeholders
D. sustainable development is a long planned and persistent development

 

7. Pick the right combination –
A. wind, ocean, coal
B. kerosene, wind, tide
C. wind, wood, sun
D. petroleum, wood, coal

 

8. A successful forest conservation strategy should involve :
A. protection of animals at highest trophic level
B. protection of only consumers
C. protection of herbivores
D. comprehensive programme to protect all physical and biological components

 

9. Select the ecofriendly activity among them :
A. using car for transportation
B. using poly bags for shopping
C. using dyes for colouring clothes
D. using windmills to generate power for irrigation

 

10. khadins, Bundhis, Ahars and kattas are ancient structure that are examples for :
A. Grain storage
B. wood storage
C. water harvesting
D. soil conservation

 

11. The main cause for abundant coliform bacteria in river ganga is :
A. Disposal of unburnt corpses into water
B. Discharge of effluents from electroplating industries
C. washing of clothes
D. All

 

12. In our country vast tracts of forests are cleared and a single species of plant is cultivated. This practice promotes :
A. Biodiversity in that area
B. Monoculture in the area
C. Growth of natural forests
D. Preserves the natural ecosystem in area

 

13. The three R’s that will help us to conserve natural resources for long term use are :
A. Recycle, regenerate, reuse
B. reduce, regenerate, reuse
C. reduce, reuse, redistribute
D. reduce, reuse, recycle

 

14. The pH of water samples collected from a river was found to be acidic in range of 3.5-4.5. On the banks of the river were several factories that were discharging effluents into water. The effluents of which one of the following factories is most likely cause for lowering the pH of river water ?
A. Soap and detergent factory
B. lead battery manufacturing factory
C. plastic cup manufacturing factory
D. Alcholic factory

 

15. From the list given below, pick the item that is not a natural resource?
A. soil
B. water
C. electricity
D. air

 

16. The most rapidly dwindling natural resource in the world is-
A. water
B. forests
C. wind
D. sunlight

 

17. The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is?
A. disposal of unburnt corpses into water
B. discharge of effluents from electroplating industries
C. washing of clothes
D. immersion of ashes

 

18. Select the incorrect statement-
A. Economic development is linked to environmental conservation
B. Sustainable development encourages development for current generation and conservation of resources for future generations
C. Sustainable development does not consider the viewpoints of stakeholders
D. Sustainable development is a long planned and persistent development

 

19. Which of the following is not a natural resource?
A. mango tree
B. wooden house
C. snake
D. wind

 

Important Videos Links

 

20. Select the wrong statement?
A. "Forests conserve water"
B. "Forests provide variety of products"
C. "Forests do not conserve soil"
D. "Forests have greater plant diversity"

 

21. Arabari forest of Bengal is dominated by———-
A. Teak
B. sal
C. bamboo
D. mangroove

 

22. Ground water will not be depleted due to—— A. Afforestation
B. thermal power plants
C. cropping high water demanding plants
D. loss of forest and decreased rainfall

 

23. Opposition to the construction of large dams is due to———
A. social reasons
B. economic reasons
C. environmental reasons
D. all

 

24. Coliform is a group of ——-
A. Fungi
B. Bacteria
C. virus
D. none

 

25. Coliform is found in ——
A. Intestines
B. Kidneys
C. spines
D. liver

 

26. Following is used to check pH value :
A. universal adapter
B. universal indicator
C. Universal meter
D. none

 

27. Following is true :
A. Forests are biodiversity hotspots
B. Measure of biodiversity of an area is the number of species found
C. loss of diversity may lead to loss of ecological stability D. all

 

28. The chipko andolan originated from :
A. H.P.
B. Garhwal
C. Rajasthan
D. M.P.

 

29. Canal irrigation system called Kulhs had evolved in :
A. H.P.
B. Bihar
C. Karnataka
D. Gujarat

 

30. Tehri Dam is built on the river ______________-.
A. Yamuna
B. Ganga
C. Satluj
D. Beas

 

31. The following problem arises when a dam is built :
A. Social problems
B. Environmental problems
C. Economic problems
D. All

 

32. Watershed management emphasizes scientific soil and water conservation :
A. is to develop primary resources of land and water
B. To increase the biomass production
C. To produce secondary resources of plants and animals D. all

 

33. Following is the advantage of water stored in ground :
A. It does not evaporate
B. It spreads out to recharge wells
C. It provides moisture to vegetation over a wide area
A. all

 

34. Following is a GreenHouse Gas :
A. CO₂
B. CO
C. SO₂
D. none

 

35. Coal and petroleum were formed from degradation of :
A. biomass
B. Rocks
C. a and b
D. none

 

36. What is sustainable development ?
A. The development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
B. To conserve natural resources of power while reducing pollution and harm to the environment.
C. It is a practice of developing land and construction projects in a manner that reduces their impact on the environment by allowing them to create energy efficient models of self sufficiency.
A. All

 

37. Which of the following is correct, if we only achieve two out of three pillars of sustainable development ?
A. Social + economic sustainability =Equitable
B. Social + environmental sustainability =Bearable
C. Economic + Environmental sustainability =viable
D. All

 

38. What are primary goals of sustainability :
A. The end of poverty and hunger
B. Better standards of education and health care -particularly as it pertains to water quality and better sanitation
C. To achieve gender equality
D. all

 

39. When did the term sustainable development om,e into existence?
A. 1987
B. 1980
C. 1978
D. 1992

 

40. If you paint old chairs to make them new, you are :
A. Recycling
B. Reusing
C. recovering
D. reducing

 

41. Which was the first city to establish system of waste removal :
A. Lahore
B. Athens
C. Paris
D. London

 

42. Why is burning waste not an acceptable practice of solid waste management ?
A. As it is very costly
B. It requires modern technologies
C. It cause severe environmental issues
D. It requires lot of space

 

43. What plan should we make use of for disposing solid waste ?
A. Integrated waste plan
B. Recycling of waste management plan
C. Reducing waste management plan
D. Use of waste plan management

 

44. The term Municipal solid waste is used to describe which kind of solid waste ————.
A. Hazardous
B. Toxic
C. Non-hazardous
D. Non toxic

 

45. How many main components are there in an integrated waste system ?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

 

46. Which of the following waste management is reduced on an individual level ?
A. Source reduction
B. Recycling
C. Disposal
D. Burning

 

47. Which out of them can be recycled ?
A. Plastic
B. Wood
C. Organic materials
D. Aluminium

 

48. Why plastics are difficult to recycle ?
A. As it is very hard
B. It is very adhesive in nature
C. Because of its different types of polymer resins
D. Because of different sizes of plastic

 

49. How does organic material in the buried solid waste decompose ?
A. By oxidation
B. By microorganisms
C. By flow of water
D. By soil particles

 

50. What is the name for the process of burning municipal solid waste in a properly designed furnace under suitable temperature and operating conditions ?
A. Landfill
B. Recycling
C. Vermicomposting
D. Incineration

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 16 Management of Natural Resources MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

B

11

D

21

B

31

D

41

B

2

C

12

A

22

A

32

D

42

D

3

C

13

D

23

D

33

D

43

A

4

A

14

B

24

B

34

A

44

A

5

A

15

C

25

A

35

A

45

C

6

C

16

B

26

B

36

D

46

A

7

A

17

A

27

D

37

D

47

D

8

D

18

C

28

B

38

D

48

C

9

D

19

B

29

A

39

B

49

B

10

C

20

C

30

B

40

B

50

D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here