MCQs for Class 10 Science Book Chapter 7 “Control and Coordination”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 7 “Control and Coordination” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 7 – Control and Coordination. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Control and Coordination

 

Q1- In a synapse chemical signal is transmitted from ______.
A) from dendrite of one neuron to axonal end of other neuron
B) axon to cell body of same neuron
C) cell body to axonal end of same neuron
D) axonal end of one neuron to dendrite of another neuron

 

Q2- In a neuron, conversion of electric signal to chemical reaction occurs at ______.
A) cell body
B) dendritic end
C) axonal terminals
D) axon

 

Q3- Impulse flows from ___.
A) dendrite to axon in same neuron
B) axon to dendrite
C) nodes of ranvier to axon
D) none

 

Q4- Which statement is wrong:
A) sudden action in response to something in environment is called reflex action
B) The path through which signals are transmitted from receptor to muscle is called reflex arc
C) Motor neurons carry signal from spinal cord to effector organs
D) Sensory neurons carry impulse from effector to receptors

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

Q5- The growth of tendrils in pea plant is due to ____.
A) effect of gravity
B) effect of chemicals
C) rapid cell divisions in tendriller cells that are away from support
D) rapid cell division in tendriller cells in contact with the support

 

Q6- The shape of guard cells changes due to change in ___.
A) Protein composition of cells
B) temperature of cells
C) amount of water in cells
D) position of nucleus in cells

 

Q7- The substance that triggers the fall of mature leaves and fruits from plants is ____.
A) Auxin
B) Gibberellin
C) Abscisic acid
D) Cytokinin

 

Q8- Which of the following is plant hormone ?
A) insulin
B) thyroxine
C) oestrogen
D) cytokinin

 

Q9- The movement of root away from light is:
A) Positive phototropism
B) negative phototropism
C) negative hydrotropism
D) positive hydrotropism

 

Q10- Cretinism results due to :
A) Excess secretion of growth hormone
B) under secretion of thyroxin
C) excess secretion of adrenaline
D) under secretion of growth hormone

 

Q11- The gap between two neurons is :
A) dendrite
B) synapse
C) axon
D) impulse

 

Q12- The brain is responsible for —————–.
A) Balancing of body
B) Thinking
C) Regulating heart beat
D) All

 

Q13- Which is not true about brain:
A) there are lobes in fore brain
B) Centres of hearing, smell, memory are located in fore brain
C) Involuntary actions are controlled by medulla in hind brain
D) Cerebellum does not control postures

 

Q14- Involuntary actions in the body are controlled by ___.
A) Medulla in fore brain
B) medulla in mid brain
C) medulla in hind brain
D medulla in spinal cord

 

Q15- Which of the following pairs of brain part and its function are not correctly
matched?
A) Pons -consciousness
B) cerebrum-memory and intelligence
C) cerebellum -balancing and posture
D) medulla -involuntary actions

 

Q16- In humans the life process is regulated and controlled by _______.
A) Reproductive and endocrine systems
B) Respiratory and Nervous systems
C) endocrine and digestive systems
D) nervous and endocrine system

 

Q17- Choose incorrect statement about insulin
A) It is produced by pancreas
B) it regulates the growth and development of body
C) it regulates blood sugar level
D) deficiency causes diabetes

 

Q18- Select the mismatched pairs :
A) Adrenaline-pituitary gland
B) Testosterone -testes
C) Estrogen -ovary
D) Thyroxine -thyroid gland

 

Q19- Rhythm of sleep in our body is controlled by __.
A) Thymus gland
B) Pineal gland
C) ACTH
D) ADH

 

Q20- Which of the following endocrine glands is unpaired?
A) Adrenal
B) Pituitary
C) Testes
D) Ovary

 

Important Videos Links

 

Q21- When a person is suffering from cold, he can not ________.
A) Differentiate the taste of an apple from that of ice cream
B) Differentiate the smell of a perfume from that of agarbatti
C) Differentiate red light from green light
D) Differentiate a hot object from a cold object

 

Q22- Dramatic changes in body features are associated with puberty that are mainly
because of the secretion of _____.
A) estrogen from testes and testosterone from ovary
B) estrogen from adrenal gland and testosterone from pituitary
C) estrogen from ovary and testosterone from testes
D) estrogen from pituitary and testosterone from thyroid

 

Q23- Which of the following statements is correct about receptors?
A) Gustatory receptors detect taste while olfactory receptors detect smell
B) Both gustatory and olfactory receptors detect smell
C) Auditory receptors detect smell and olfactory receptors detect taste
D) Olfactory receptors detect taste and gustatory receptors smell

 

Q24- In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs in:
A) cell body
B) axonal end
C) axon
D) dendrite

 

Q25- The main function of abscisic acid in plants is to _____.
A) increase length of plant
B) promotes growth of plant
C) inhibits growth of plant
D) promotes growth of stem

 

Q26- The growth of pollen tubes towards ovules is due toV____.
A) hydrotropism
B) phototropism
C) chemotropism
D) geotropism

 

Q27- The substance that triggers the fall of mature leaves and fruits from plants is ____.
A) Auxin
B) gibberellin
C) cytokinin
D) Abscisic acid

 

Q28- Which of the following is not an involuntary action?
A) salivation
B) chewing
C) heart beat
D) vomiting

 

Q29- Which statement is not true about thyroxin?
A) Iron is essential for the synthesis of thyroxin
B) It regulates carbohydrates, protein and fat metabolism in the body
C) Thyroid gland requires iodine to synthesise thyroxin
D) Thyroxin is also called thyroid hormone

 

 

Q30- Dwarfism results due to _____.
A) Excess secretion of thyroxin
B) Less secretion of growth hormone
C) Less secretion of adrenaline
D) Excess secretion of growth hormone

 

Q31- A doctor advised a person to take an injection of insulin because——-.
A) His blood pressure was low
B) His heart was beating slowly
C) He was suffering from goitre
D) His sugar level in blood was high

 

Q32- The hormone which increases the fertility in males is called ______.
A) estrogen
B) Testosterone
C) growth hormone
D) Bile juice

 

Q33- The nervous system is divided into the ____and the ___ ;the former consists of
____
and the latter consists of _____.
A) CNS, PNS, the brain and spinal cord; nerves around the body
B) CNS, PNS, the nerves around the body; the ventricles
C) ANS, PNS, the nerves around the body; the ventricles
D) ANS, CNS, the nerves around the body; the brain and spinal cord

 

 

Q34- The brain’s supporting cells are called _____.
A) Neurons
B) Mitochondria
C) Nuclei
D) Glial cells

 

Q35- Which is not a part of neuron ?
A) synaptic cleft
B) lobe
C) dendrite
D) nucleus

 

Q36- The point at which the terminal button and another neuron communicate is called
____;communication here is made possible by the release of ____.
A) Axon hillock,hormones
B) Presynaptic membrane ,neurotransmitter
C) synapse ,neurotransmitter
D) synapse , hormones

 

Q37- ____ covers most of the axon, it is important because it ___
A) Synovial fluid, facilitates electrical conduction of nerve cells
B) mylein, facilitates the release of neurotransmitter
C) CSF, increases conduction of impulse
D) membrane potential, increases conduction of impulse

 

Q38- The spaces between the covered part of neurons :
A) Nodes of Ranvier
B) vessicles
C) ventricles
D) synaptic cleft

 

Q39- Neurons communicate by sending electrical impulses called _____.
A) membrane potentials
B) action potentials
C) neurotransmitters
D) neuromodulators

 

Q40- Adrenaline, noradrenaline, serotonin are called ?
A) Amines
B) neurotransmitters
C) nero actors
D) none

 

Q41- What is the role of schwann cells in neuron ?
A) Thermal insulation of neural axons
B) limit the speed of action potential
C) Enhance the speed of impulse
D) All

 

Q42- The skeletal muscles are controlled by which nervous system ?
A) somatic N.S
B) Autonomic N.S
C) glial cells
D) all

 

Q43- _____ consists of brain and spine.
A) CNS
B) PNS
C) ANS
D) AAS

 

Q44- Nerves throughout the body other than Brain and spinal cord form ___.
A) CNS
B) PNS
C) ANS
D) AAS

 

Q45- Groups of neurons that make hundreds of synaptic connections with each other
and work together are ______.
A) ganglia
B) neuronal pool
C) Autonomic system
D) somatic system

 

Q46- ____ conducts impulse from peripheral body parts to brain .
A) sensory nerve
B) motor nerve
C) interneurons
D) microglia

 

Q47- ____ are multipolar and conduct impulse out from spinal cord .
A) neuroglia
B) neurolemma
C) schwann cells
D) motor neuron

 

Q48- _____ receives the sensory impulses and conveys to proper part of brain for
further processes.
A) Hypothalamus
B) cerebrum
C) cerebellum
D) medulla

 

Q49- Damage of cerebellum will most affect the career of :
A) architect
B) teacher
C) librarian
D) athlete

 

Q50- Without ___ the two sides of brain won't work ?
A) frontal lobe
B) cerebral cortex
C) thalamus
D) corpus callosum

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 7 Control and Coordination MCQs

Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans.
1 D 11 B 21 B 31 D 41 A
2 C 12 D 22 C 32 B 42 B
3 A 13 D 23 A 33 A 43 A
4 D 14 C 24 B 34 A 44 B
5 C 15 A 25 C 35 B 45 A
6 C 16 D 26 C 36 C 46 A
7 C 17 B 27 C 37 B 47 D
8 D 18 A 28 B 38 A 48 A
9 B 19 B 29 A 39 C 49 D
10 B 20 B 30 B 40 B 50 D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here