MCQs for Class 10 Science Book Chapter 15 “Our Environment”


 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 15 “Our Environment” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 15 – Our Environment. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of Our Environment

 

1. Disposable plastics plates should not be used because ————–.
A. they are made up of light weight material
B. They are made of toxic materials
C. they are made up of biodegradable materials
D. they are made up of non biodegradable materials

 

2. Which of the following groups contain only biodegradable items ?
A. grass, flowers, leather
B. grass, wood, plastics
C. fruit peels, cake and lime juice
D. cake, wood, grass

 

3. What will happen if deer is missing from the food chain : grass → deer → Tiger ?
A. the population of tiger will increase
B. tiger will start eating grass
C. the population of grass decrease
D. population of tiger decrease and grass increases

 

4. Which is incorrect:
A. all green plants and blue green algae are producers
B. green plants get their food from organic compounds
C. producers prepare food from inorganic substances
D. plants convert solar energy to chemical energy

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi  
Class 10th SST Lessons   Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons      

 

5. The % of solar radiation absorbed by all green plants for photosynthesis is about ———–.
A. 1%
B. 5%
C. 8%
D. 10%

 

6. If a grasshopper is eaten by frog, then the energy transfer will be from :
A. producers to decomposers
B. producer to primary consumer
C. primary consumer to secondary consumer
D. secondary consumer to primary consumer

 

7. The organisms of higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to lower trophic level, constitute the—————–.
A. food web
B. ecological pyramid
C. ecosystem
D. food chain

 

8. Which is non biodegradable?
A. wood, paper, leather
B. polythene, detergent, grass
C. plastic, detergent, glass
D. plastic, bakelite, DDT

 

9. In a given food chain the amount of energy at fourth trophic level is 5 KJ, what will be the energy at producer level ?
A. 5KJ
B. 50KJ
C. 500kJ
D. 5000KJ

 

10. The excessive exposure of humans to UV rays results in :
A. damage immune system
B. skin cancer
C. peptic ulcers
D. damage to lungs

 

11. The decomposers in ecosystem:
A. convert inorganic materials to simpler forms
B. convert organic material to inorganic forms
C. do not breakdown organic compounds
D. None

 

12. The flow of energy in ecosystem :
A. unidirectional
B. Bidirectional
C. multidirectional
D. no specific direction

 

13. In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to next is in the form of ____.
A. heat energy
B. light energy
C. mechanical energy
D. chemical energy

 

14. Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain?
A. decrease in energy at higher trophic level
B. deficient in food supply
C. polluted air
D. water

 

15. Which of the following constitute the food chain?
A. grass,wheat and mango
B. grass, goat and human
C. goat , cow and elephant
D. grass, fish , goat

 

16. Which of the following are environment friendly practices?
A. carrying cloth bags to put purchases in while shopping
B. switching off unnecessary lights and fans
C. walking to school instead of getting your mother to drop you on her scooter
D. all

 

17. In a food chain, the third trophic level is always occupied by_____.
A. carnivores
B. herbivores
C. omnivores
D. decomposers

 

18. An ecosystem includes _____.
A. all living organisms
B. non living objects
C. both living and non living components
D. sometimes living sometimes non living

 

19. Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain, in increasing amount at each higher trophic level is known as ______
A. Eutrophication
B. pollution
C. biomagnification
D. accumulation

 

Important Videos Links

 

20. Depletion of ozone is mainly due to ________
A. chlorofluorocarbons
B. sulphur dioxide
C. acid rain
D. green house effect

 

21. The constituents which do not form an eco-system are _______.
A. plastic
B. biodegradable
C. non biodegradable
D. all

 

22. Which of the following is an example of producers?
A. plastic pens
B. plastic bags
C. polyethene
D. grass

 

23. Which of the following is an example of herbivores?
A. cow
B. shark
C. lion
D. tiger

 

24. Which of the following is not an example of abiotic factors?
A. light
B. plants
C. heat
D. temperature

 

25.—– is a biodegradable pollutant .
A. paper
B. cotton cloth
C. cotton
D. DDT

 

26. Which of the following is the terrestrial ecosystem?
A. natural forest
B. pond
C. lake
D. aquarium

 

27. —- is an omnivore animal .
A. Lion
B. Hawk
C. Jackal
D. Man

 

28. The formula of ozone is _____.
A. O₂
B. "O₃"
C. "O₄"
D. O₅

 

29. The number of atoms of oxygen in ozone______.
A. 2
B. 3
C. 6
D. 7

 

30. The constituent that does not form ecosystem is :
A. Biotic constituents
B. Abiotic constituents
C. Plastic bags
D. all

 

31. The functional unit of environment
A. Ecosystem
B. Nitrogen
C. Carbon
D. Oxygen

 

32. Which out of them is herbivore?
A. Cow
B. shark
C. Lion
D. Tiger

 

33. Which is not an abiotic factor ?
A. Light
B. plants
C. Heat
D. Temperature

 

34. _____ is a terrestrial ecosystem .
A. A natural forest
B. Lake
C. Pond
D. Aquarium

 

35. The microorganisms comprises of :
A. Bacteria
B. Fungi
C. a and b
D. green plants

 

36. In the food chain, herbivores fall at ____ level .
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

 

37. In food chain, small carnivores fall at __ level.
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

 

38. In trophic level, the greatest number is of _____.
A. producers
B. Primary consumers
C. Secondary consumers
D. Tertiary consumers

 

39. In food web, flow of energy is :
A. Non directional
B. Bidirectional
C. Unidirectional
D. any of above

 

40. Following is true for food web :
A. The energy available at each level gets diminished
B. Energy moves progressively through different levels
C. a and b
D. none

 

41. Order of energy flow in ecosystem is :
A. Sunlight →Herbivores →producers →carnivores
B. Sunlight → producers → carnivores → herbivores
C. Sunlight → herbivores → carnivores → producers
D. Sunlight → producers →herbivores → carnivores

 

42. Ozone shields the surface of earth from :
A. Infra red rays
B. U-v rays
C. X-rays
D. all

 

43. Which refrigerant is responsible for depletion of ozone layer
A. CFC
B. FCC
C. FCF
D. CCF

44. The organisms which synthesise carbohydrates from inorganic compounds using radiant energy are called :
A. Decomposers
B. Producers
C. Herbivores
D. Carnivores

 

45. What percentage of sunlight is captured by plants to convert into food energy ? A. 1%
B. 10%
C. 50%
D. more than 50%

 

46. A detritus food chain begins with _____.
A. Carnivores
B. Herbivores
C. Omnivores
D. Decomposers

 

47. Which statement is incorrect :
A. All green plants and blue green algae are producers
B. Green plants get their food from organic compounds
C. Producers prepare their own food from inorganic compounds
D. Plants convert solar energy into chemical energy

 

48. Edaphic factors include ______.
A. Abiotic components
B. Biotic components
C. Producers
D. Consumers

 

49. Acid rain is caused due to _______.
A. Carbon oxides
B. Nitrogen oxides
C. Sulphur oxides
D. both b and c

 

50. Which of the following belongs to the category of primary consumers ?
A. Eagle and snake
B. Grasshopper and cattle
C. Snake and frog
D. Water beetles and fish

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 15 Our Environment MCQs

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

Q. No.

Ans.

1

D

11

A

21

A

31

A

41

D

2

B

12

A

22

D

32

A

42

B

3

D

13

D

23

A

33

B

43

A

4

B

14

A

24

B

34

A

44

B

5

A

15

B

25

D

35

C

45

A

6

C

16

D

26

A

36

B

46

D

7

A

17

A

27

D

37

C

47

B

8

D

18

C

28

B

38

A

48

A

9

D

19

C

29

B

39

C

49

D

10

C

20

A

30

B

40

C

50

B

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern – Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE Click here