MCQs for Class 10 Science Book Chapter 11 “The human eye and the colorful world”

 

CBSE Class 10 Science Book Chapter 11 “The human eye and the colorful world” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 10 Science Book Chapter 11 – The human eye and the colorful world. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new Exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

 

Click Here for MCQ video of The human eye and the colorful world

 

1. The image formed by retina of human eye is :
A. Virtual and erect
B. Real and inverted
C. Virtual and inverted
D. Real and erect

 

2. The change in focal length of human eye is caused due to –
A. Ciliary muscles
B. Pupil
C. Cornea
D. Iris

 

3. The least distance of distinct vision for a young adult with normal vision is :
A. 25m
B. 20m
C. 25cm
D. 20cm

 

4. The persistence of vision for human eye is-
A. 1/10th of a sec
B. 1/16th of a sec
C. 1/6th of a sec
D. 1/18th of a sec

 

Class 10th English Lessons Class 10th English Mcq Take Free MCQ Test English Class 10 English Important Questions and Answers
Class 10th Science Lessons Class 10th Science Mcq Take Free MCQ Test Science Class 10 Science Important Questions and Answer
Class 10th Hindi Lessons Class 10th Hindi Mcq Take Free MCQ Test Hindi
Class 10th SST Lessons Take Free MCQ Test SST Class 10 Social Science Important Questions and Answers
Class 10th Sanskrit Lessons

 

5. The light sensitive cell present on retina and is sensitive to the intensity of light is :
A. cones
B. Rod cell
C. Both cone and rod cells
D. None

 


 

6. The phenomenon of light responsible for the working of human eye is :
A. Reflection
B. Refraction
C. Power of accommodation
D. Persistence of vision

 

7. Which of the following colours is least scattered by fog, dust or smoke :
A. Violet
B. Blue
C. Red
D. Yellow

 

8. The coloured light that reflects most while passing through a prism is :
A. yellow
B. Violet
C. Blue
D. Red

 

9. The amount of light entering the eye is controlled by :
A. Ciliary muscles
B. Pupil
C. Cornea
D. Iris

 

10. The part of the eye which refracts light entering the eye from external objects :
A. Lens
B. Cornea
C. Iris
D. Pupil

 

11. The variation of focal length to form a sharp image on the retina is called ----.
A. Accommodation
B. Aperture
C. Retina control
D. Sutter

 

12. In human eye image is formed :
A. Behind retina
B. In front of retina
C. On retina
D. In between lens and retina

 

13. Light enters eye through a transparent membrane called :
A. Cornea
B. Pupli
C. Iris
D. Retina

 

14. Colored portion of eye that controls amount of light reaching retina is called :
A. Cornea
B. Pupil
C. Retina control
D. Iris

 

15. Human eye acts like a -------.
A. Endoscope
B. Camera
C. Telescope
D. Microscope

 

16. The passage through which tears pass is :
A. Cornea
B. Tear gland
C. Tear duct
D. Eyeball

 

17. The part of eye that is a messenger of electrochemical signals from eye to brain is called :
A. Blood vessel
B. Optic nerve
C. Iris
D. Cornea

 

18. Thing that shuts automatically to protect eyes is known as :
A. Eyelash
B. Eyelid
C. Iris
D. Cornea

 

19. Ability of combination of dual vision of eyes is called :
A. Dim vision
B. Concave vision
C. Binocular vision
D. Bright vision

 

20. For a young adult with normal vision the far point is :
A. 20cm
B. 20m
C. 20Km
D. Infinity

 

21. Sunlight is a mixture of __ visible colours
A. 5
B. 6
C. 7
D. none

 

22. The effect of glass prism is only to separate the seven colours of
A. White light
B. light from bulb
C. Sunlight
D. All

 

23. The __ colour is at the top and ____ colour is at the bottom of spectrum.
A. Red, Violet
B. Red, Blue
C. Violet, red
D. None

 

24. Who discovered the experiments with glass prism that white light consists of seven colours
A. Newton
B. Faraday
C. Maxwell
D. Young

 

25. The light that refracts most while passing through a prism
A. Red
B. Violet
C. Indigo
D. Yellow

 

26. The rod cells responds to
A. Colour of light
B. Source of light
C. Intensity of light
D. None

 

27. Which of the following colours is the least deviated on passing through a prism :
A. Red
B. Yellow
C. Violet
D. Indigo

 

28. Cornea is a transparent spherical structure which ____
A. Reflects light
B. Refracts light
C. Scatters light
D. None

 

29. The image on the retina remains for 1/16th of sec. This is called as:
A. Accomodation
B. Persistence of vision
C. Both a and b
D. None

 

30. The middle vascular layer that darkens the eye from inside and prevents internal reflection is :
A. Choroid
B. Sclera
C. Retina
D. Cornea

 

31. The eye lens is a
A. Transparent double convex lens
B. Transparent double concave lens
C. Transparent concave convex lens
D. None

 

32. The eye lens contains a liquid called :
A. Aqueous humour
B. Peroxide
C. Vitreous humour
D. None

 

33. Long sightedness is caused by eyeball being too short. It can be corrected by :
A. Using convergent lens
B. Plane mirror
C. Divergent lens
D. None

 

34. Astigmatism occurs when the cornea does not have a truly spherical shape. The defect can be cured by :
A. Concave lens
B. Cylindrical shape
C. Convex lens
D. Plane convex lens

 

35. The power of lens being +4 D, suggests that it is :
A. Convex lens
B. Plane convex lens
C. Concave lens
D. none

 

36. When an object moves towards a convex lens the size of image _____.
A. Decreases
B. Increases
C. First decreases then increases
D. Remains the same

 

Important Videos Links

 

37. When Newton colour disc is rotated fast, the different colours _____.
A. Can be separated
B. Can be differentiated
C. Can not be differentiated
D. None

 

38. When a ray passes through a prism ______.
A. It goes undeviated
B. It remain parallel to a base
C. It bends towards the base
D. None

 

39. The angle at which the ray gets deviated is called :
A. Angle of deviation
B. Angle of dispersion
C. Angle emergence
D. refracted angle

 

40. At a particular minimum angle of deviation, the prism is under :
A. Maximum deviation position
B. Minimum or maximum deviation position
C. Minimum deviation position
D. None

 

41. At a particular minimum value of angle of deviation, the refracted ray becomes :
A. Parallel to base of prism
B. Perpendicular to base of prism
C. Inclined at 45degrees w.r.t base of prism
D. None

 

42. The angle between two refracting surfaces of prism is :
A. Prism
B. Emergence
C. Deviation
D. Incidence

 

43. A transparent refracting material which is bounded by two plane refracting surfaces is :
A. Prism
B. Convex lens
C. Glass slab
D. None

 

44. The ratio of real depth to apparent depth is called :
A. Refractive index
B. Critical angle
C. Lateral displacement
D. None

 

45. The image formed by retina of human eye is :
A. Permanent
B. temporary
C. Blurred
D. None

 

46. The property related to the sense of continuity of vision is called :
A. Persistence of vision
B. Colour blindness
C. Optical illusion
D. None

 

47. When the muscles are relaxed, the eye lens is ______ and the distant objects can be seen clearly.
A. Thin
B. Thick
C. Inclined
D. None

 

48. When looking at nearby objects the muscles ____ the eye lens so as to __ its focal length.
A. Compresses, increases
B. Compresses, decreases
C. Expands, increase
D. Expands, decrease

 

49. The muscular diaphragm that controls the sides of pupil is :
A. Cornea
B. Ciliary muscles
C. Iris
D. Retina

 

50. Having two eyes facilities :
A. Increasing the field view
B. Three dimensional view
C. Developing concept of distance
D. All

 

Important Questions Videos Links

 

Answer Key for Class 10 Science Book Chapter 11 The human eye and the colorful world MCQs

Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans. Q. No. Ans.
1 B 11 A 21 C 31 A 41 A
2 A 12 C 22 D 32 A 42 C
3 C 13 A 23 C 33 A 43 A
4 B 14 D 24 A 34 B 44 A
5 B 15 B 25 B 35 A 45 B
6 B 16 B 26d D 36 D 46 A
7 C 17 B 27 A 37 C 47 B
8 B 18 B 20 D 38 C 48 B
9 D 19 C 29 B 39 A 49 C
10 B 20 D 30 A 40 C 50 D

 

Take Free MCQ Test Science

 

Also See :

 

Class 10 Science MCQ Tests as per latest pattern - Take Chapter Wise Tests ABSOLUTELY FREE -Click here