MCQs for Class 9 History Chapter 1 “The French Revolution”



CBSE Class 9 History Book Chapter 1 “The French Revolution” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 9 History Book Chapter 1 – The French Revolution.  Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.


 

Q1. On ………………. the city of Paris was in a state of alarm. The king had commanded troops to move into the city. 

A. 15 July 1779
B. 14 July 1779
C. 15 July 1789
D. 14 July 1789

 

Q2. Some 7,000 men and women gathered in front of the town hall and decided to form a …………?

A. Peoples party
B. Peoples’ militia
C. Peoples democracy
D. Peoples presence

Q3. Finally, a group of several hundred people marched towards the …………….. part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille, where they hoped to find hoarded ammunition?

A. Eastern
B. Northern
C. Western
D. Southern

 

Q4. Why was the fortress-prison, the Bastille, hated by all? 

A. It stood for the despotic power of the king.
B. Because of dictatorship
C. Aristocracy
D. None of these

 

Q5. What was the main protest by the people?

A. Price of bread
B. Behavior of the king
C. Poverty of the people
D. High taxes

 

Q6. Who said “ the task of representing the people has to be given to the rich”?

A. Mirabeau
B. Jean Paul Marat
C. Rousseau
D. Georges Denton

 

Q7. The National Assembly formed a constitution in 1791, to limit the power of the …….?

A. Wealthy men
B. Businessmen
C. Monarch
D. Press

 

Q8. Who wrote the influential pamphlet- ‘What is the Third Estate”? 

A. Mirabeau
B. Jean Paul Marat
C. Abbe Sieyes
D. Georges Denton

 

Q9. Which group of people did not join the Jacobin Club?

A. Artisans
B. Shopkeepers
C. Daily wage workers
D. Men with property

Q10. French women demanded the right to…..?

A. Vote
B. To be elected in the assembly
C. To hold political office
D. All

Q11. A triangular slave trade took place between Europe, the Americas and…..?

A. Asia
B. Australia
C. Africa
D. None

 

Q12. What did the slaves wear after becoming free?

A. Blue cap
B. Red cap
C. White cap
D. Green cap

 

Q13. Who were not considered passive citizens?

A. Women
B. Children
C. Non property men
D. Wealthy people

Q14. The third estate comprised……?

A. Poor and small peasants
B. Land less labour
C. Peasants and artisans
D. All

Q15. Which of the following decisions was taken by the convention?

A. It declared France a constitutional Monarchy
B. Abolished the Monarchy
C. All men and women above 21 got the right to vote
D. Declared France a Republic

Q16. How does a subsistence crisis happen?

A. Bad harvest leads of scarcity of grains
B. Food prices rise and the poor cannot buy bread
C. Leads to disease and death
D. All

Q17. Which of the following statements is false about the Third Estate?

A. It comprised of poor only
B. Some were rich some were poor
C. Rich members owned land
D. Peasant were obliged to serve in the army

 

Q18. What was a guillotine?

A. A device consisted of two poles and a blade to behead people
B. A fine sword to behead people
C. A special noose to hang people
D. None 0f these

Q19. What does the word livres stand for?

A. Unit of currency in France
B. Tax levied by the state
C. Tax levied by the Church
D. Tax to the Landlord

 

Q20. What was Estates General?

A. Post of army general
B. A political body
C. Head of all landed property
D. Advisor of the king

 

Q21. The term old regime is used to describe……?

A. France before 1000 BC
B. Society of France after 1789
C. Society of France before 1789
D. None

 

Q22. Which of these books was written by John Locke?

A. The spirit of the laws
B. Two treatises on Government
C. The social contract
D. All

 

Q23. In the meeting of the Estates General, the members of the Third Estate demanded that………

A. All the estates have one vote together
B. Each estate should have one vote
C. Each member of all three estates should have one vote each
D. None

 

Q24. Who led the representatives of the Third Estate in Versailles on 20th June?

A. Mirabeau
B. Abbe Sieyes
C. Louis XVI
D. A & B

 

Q25. Which of these provisions were passed by the Assembly on night of 4th August 1789? 

A. Abolition of feudal system
B. Clergy had to give up its privileges
C. Tithes was abolished
D. All

Q26. According to the new constitution 1791, the National Assembly was to be …… ?

A. Elected directly
B. Appointed by the king
C. Elected indirectly
D. A hereditary body

 

Q27. Which of the following is true is about Bastille Storming?

A. It was a fortress prison in France
B. It represented despotic powers
C. French common man hated Bastille
D. All

Q28. When did the fall of Bastille take place?

A. 14 July 1789
B. 20 June 1789
C. 4 August 1789
D. 5 May 1789

Q29. Which estates in France were exempted from paying taxes?

A. The first Estate
B. The second Estate
C. First and Second estate both
D. The Third estate

 

Q30. What was Tithes?

A. A tax levied by the Church
B. Tax by the state
C. Tax by the Monarch
D. None

 

Q.31. Which unit of currency was discontinued in the year 1794?  

(a) Dollar
(b) Livre
(c) Rupee
(d) Taille

Q.32. What was the tax to be paid directly to the state by all the members of the Third Estate Known as? 

(a) tithes
(b) taille
(c) feudal dues
(d) manorial dues

 

Q.33. Who was the king of France during the French Revolution? 

(a) Louis XVIII
(b) Louis XVII
(c) Louis XVI
(d) Louis XV

 

Q.34. An Englishman who travelled through France during the years 1787-1789 and wrote the descriptions of his journeys was __________.

(a) George Danton
(b) Arthur Young
(c) Montesquieu
(d) Jean-Jacques Rousseau

 

Q.35. Which was the political body where the three estates used to send their representatives? 

(a) Estates General
(b) Assembly
(c) First Estate
(d) Chateau

 

Q.36. What was an estate consisting of the lord’s lands and his mansion known as? 

(a) chateau
(b) manor
(c) bastille
(d) castle

 

Q.37. When did the National Assembly of France complete the drafting of the Constitution? 

(a) 1792
(b) 1789
(c) 1774
(d) 1791

 

Q.38. For a member of the Assembly, a man had to belong to the highest bracket of taxpayers to qualify as an ____.

(a) clergy
(b) taille
(c) elector
(d) tithes

 

Q.39. Which symbol expressed the personification of law in France? 

(a) winged women
(b) sceptre
(c) eye within a triangle
(d) law table

 

Q.40. The National Anthem of France which was sung for the first time by volunteers as they marched into Paris was ____________

(a) Marseillaise
(b) Versailles
(c) Bastille
(d) Chateaux

 

Q.41. On 21st September 1792, the monarchy was abolished and France was declared a ________.

(a) autocratic
(b) democratic
(c) communist
(d) republic

 

Q.42. The period from _____________ was referred to as the ‘Reign of Terror’.

(a) 1793-1794
(b) 1794-1795
(c) 1795-1796
(d) 1792-1793

 

Q.43. Women of France were disappointed that the Constitution of 1791 reduced them to _________.

(a) active citizens
(b) passive citizens
(c) executive
(d) electors

 

Q.44. The women in France win the right to vote in ______. 

(a) 1946
(b) 1942
(c) 1945
(d) 1947

 

Q.45. In which century the slave trade began? 

(a) sixteenth-century
(b) fifteenth century
(c) seventeenth century
(d) eighteenth century

 

Q.46. When was Napoleon Bonaparte crowned as the Emperor of France?

(a) 1801
(b) 1802
(c) 1803
(d) 1804

 

Q.47. ______________ was regarded as the moderniser of Europe in 1804.

(a) Napoleon
(b) Olympe de Gouges
(c) Robespierre
(d) Robespierre

 

Q.48. In the year ________ Napoleon Bonaparte was defeated at the Battle of Waterloo.

(a) 1814
(b) 1813
(c) 1815
(d) 1816

 

Q.49. One important law that came into effect soon after the storming of the Bastille in the summer of 1789 was the abolition of _____________.

(a) leadership
(b) censorship
(c) invading force
(d) slavery

 

Q.50. Name the two individuals from India who responded to the ideas coming from revolutionary France

(a) Tantia Tope and Raja Rammohun Roy
(b) Tipu Sultan and Laxmi Bai
(c) Tipu Sultan and Rammohun Roy
d) Chandrasekhar Azad and Raja Rammohun Roy

 

Answer key for Class 9 History Chapter 1 – The French Revolution MCQs

Question No. Answer Question No. Answer
1 B 26 C
2 B 27 D
3 A 28 A
4 A 29 C
5 A 30 A
6 B 31 B
7 C 32 B
8 C 33 C
9 D 34 B
10 D 35 A
11 C 36 B
12 B 37 D
13 D 38 C
14 D 39 A
15 D 40 A
16 D 41 D
17 A 42 A
18 A 43 B
19 A 44 A
20 B 45 C
21 C 46 D
22 B 47 A
23 A 48 C
24 D 49 B
25 D 50 C