MCQs for Class 7 History Chapter 9 “The Making of Regional Cultures”

NCERT Class 7 History Chapter 9 “The Making of Regional Cultures” Multiple Choice Questions with Answers

The Making of Regional Cultures MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 7 History Book Chapter 9 The Making of Regional Cultures. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. With what do we associate each region?

A. Food
B. Language
C. Clothing
D. All of these

Q2. The language spoken in the Chera kingdom of Mahodayapuram was

A. Sanskrit
B. Urdu
C. Malayalam
D. Persian

Q3. Fourteenth-century text of Sanskrit which deals with grammar and poetry was called…..?

A. Lilatilakam
B. Miniature
C. Basohil
D.  Dialect

Q4. Chera kingdom was established in

A. 9th century
B. 10th century
C. 11th century
D. 12th century

Q5. The conquerors tried to control the temple of Jagannatha at Puri because

A. they were very devoted to God Jagannatha
B.  the temple was very beautiful
C. the temple had huge wealth
D. none of the above

Q6. Who proclaimed himself as a deputy of God?

A. Shankara
B.  Ramanuja
C. King Anangbhima
D.  Ruler of Mahodayapuram

Q7. The word Rajputana meant

A. the Rajput tradition
B. in 19th century the region of present day Rajasthan
C.  group of Rajputs
D. none of the above

Q8. Which type of emotions were there in Rajputs ?

A. Bravery
B. Valour
C. Loyalty
D. All of these

Q9. The major patrons of Kathak were

A. Mongols
B. Pandayan
C. Mughals
D. Rajput

Q10. Basohli was

A. small sized paintings
B. bold and intense style of miniature paintings
C. old and very distinctive
D. traditions

Q11. Bengali language was derived from

A. Hindi
B. Sanskrit
C.  Persian
D. Urdu

Q12. Which of the following is the language of 13th century Brihaddharma Purana of Bengal?

A. Persian
B. Hindi
C. Urdu
D. Sanskrit

Q13. What type of traveller was Xuan Zang?

A. Japanese
B. Nepali
C. Chinese
D.  Burmese

Q14. What was the capital of Bengal under the Mughal control?

A. Dhaka
B. Murshidabad
C. Calcutta
D. Awadh

Q15. Brihaddharma Purana permitted which caste to eat a certain variety of fish?

A. Kshatriyas
B. Brahamanas
C. Both
D. None of these

Q16. The word Katha is a word of …..?

A. Tamil
B. Hindi
C. Sanskrit
D. Malayalam

Q17. Kathakali is a traditional dance of …..?

A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Q18. Kannada is the language of ….?

A. Kerala
B. Karnataka

C. Andhra Pradesh
D. Tanil Nadu

Q19. Malayalam language was introduced by….?

A. Chola Empire
B. Mughal empire
C. Chera Empire
D. None

Q20. Radha – Krishna is famous for ….?

A. Kathak
B. Ras leela
C. Katha
D. Bharatnatyam

Q21. Jagannath Temple is related to….?

A. Shiva
B. Krishna
C. Vishnu
D. Durga

Q22. Ganga Dynasty was situated in ….?

A. Bengal
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Kerala

Q23. Kuchipudi is a classical dance of which state?

A. Karnataka
B. Kerala
C. Andhrapradesh
D. Bengal

Q24. Name the book written in Manipravalam language?

A. Ramayan
B. Gita
C. Mahabharat
D. Lilatikalam

 

Q25. Where is the famous temple of Jagannath?

A. Orissa
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu

 

Q26. Name the Gharanas associated with kathak?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Lucknow
D. Both A & B

 

Q27. Kathak was recognized as one of the …………… after independence?

A. 6 classical forms of dance
B. Traditions
C. rituals
D. None

 

Q28. ……….literature contains several references to fish?

A. Rajasthani
B. Punjabi
C. Bengali
D. Orissa

Q29. The ……. Were ascetics who engaged in a variety of yogic practices?

A. Nagas
B. Naths
C. Yogis
D. All

 

Q30. The kathaks were originally a caste of ……..?

A. Dancers
B. Singers
C. Storytellers

D. Musicians

 

Answer key for Class 7 History Book Chapter 9 “The Making of Regional Cultures” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

B

21

C

2

C

12

D

22

D

3

A

13

C

23

C

4

A

14

A

24

D

5

C

15

A

25

A

6

C

16

C

26

D

7

B

17

C

27

A

8

D

18

C

28

C

9

C

19

C

29

B

10

B

20

B

30

C

 

Tracing Changes through a Thousand Years Chapter 1 New Kings and Kingdom Chapter 2 The Delhi Sultans Chapter 3
The Mughal Empire Chapter 4Rulers and Building Chapter 5Towns, Traders and CraftPersons Chapter 6
Tribes, Nomads and Settled Communities Chapter 7Devotional Paths to the Divine Chapter 8The Making of Regional Cultures Chapter 9
Eighteenth-Century Political Formations Chapter 10