MCQs for Class 7 History Chapter 10 “Eighteenth Century Political Formations”



CBSE Class 7 History Book Chapter 10 “Eighteenth Century Political Formations” Multiple Choice Questions with Answers

Here is a compilation of Free MCQs of Class 7 History Book Chapter 10 – Eighteenth Century Political Formations. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.


Q1. The British East India Company established its power after

A. 1757
B. 1761
C. 1768
D. 1771

Q2. Aurangzeb had depleted the military and financial resources by fighting a long war in the

A. East India
B. North India
C. Deccan
D. None of these

Q3. Aurangzeb died in the year

A. 1700
B. 1710
C. 1725
D. 1707

Q4. Ahmad Shah Abdali was the ruler of

A. Afghanistan
B. Iran
C. Iraq
D. None

Q5. Ahmad Shah Abdali invaded North India…….. times between 1748 and 1761.

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Q6. During which century did the Mughal Empire decline?

A. 18th
B. 16th
C. 19th
D. 20th

Q7. Which of the following enjoyed the zat rank of 7000?

A. Asaf Jah
B. Murshid Quli Khan
C. Both A & B
D. None

Q8. Who were the Telugu warrior chiefs’?

A. Nayakas
B. Jathas
C. Misl
D. All

Q9. Who was the powerful governor of Bengal?

A. Sa’adat Khan
B. Murshid Quli Khan
C. Asaf Jah
D. Alivardi Khan
Q10. During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?

A. Murshil Quli
B. Sa’adat Khan
C. Alivardi Khan
D. Asaf Jah

Q11. Sawai Jai Singh founded his new capital here:

A. Malwa
B. Amber
C. Jodhpur
D. Jaipur

Q12. Dalkhalsa was set up in 1699 by

A. Guru Nanak Dev
B. Guru Tegh Bahadur
C. Guru Gobind Singh
D. Guru Har Kishan

Q13. Small political groups of the Sikhs were called

A. Khalsa
B. Misls
C.  Dalkhalsa
D.  Jathas

Q14. Chauth was the ……….. of the land revenue.

A. 10%
B. 20%
C. 25%
D. 30%

Q15. Who was the founder of the Maratha empire?

A. Shivaji
B. Tipu Sultan
C. Raja Jai Singh
D. None of these

Q16. Shivaji adopted the title of Chhatrapati in

A. 1701
B. 1760
C.  1752
D.  1762

Q17. Tax levied by Marathas was called

A. Zat
B. Sardeshmukhi
C. Umara
D. Chauth

Q18. Under whose leadership Bharatpur emerged as a strong Jat State?

A. Churaman
B. Suraj Mal
C. Jawahir Shah
D.  Nadir Shah

Q19. Kunbis were the ……?

A. Farmers
B. Maratha warriors
C. Maratha peasant warriors
D. Priests

Q20. Which part of India was associated with the peasant and zamindari rebellions?

A. Southern and Eastern parts
B. Northern and Southern parts
C. Northern and western parts
D. Eastern and Western parts

Q21. Bahadur Shah was the son of ….?

A. Akbar
B. Babur
C. Shahjahan
D. Aurangzeb

Q22. Surajmal was the leader of …..?

A. Jats
B. Marathas
C. Rajputs
D. None

Q23. Who were the ijaradars ?

A. Revenue farmers
B. Warriors
C. Tax collectors
D. Peasants

Q24. What were the jats prosperous in?

A. Art
B. Agriculture
C. War
D. Craft

Q25. Nadir Shah was the ruler of …..?

A. Iran
B. Iraq
C. Afghanistan
D. None

Q26. What were the offices held by Sa’adat Khan?

A. Subadari
B. Diwani
C. Faujdari
D. All

Q27. Why did the Zamindars of Bengal borrow money from bankers and money lenders?

A. To increase their wealth
B. To pay revenue in cash
C. To buy new land
D. To promote the agricultures

Q28. Who was the founder of Awadh?

A. Sa’adat khan
B. Murshid Kuli Khan
C. Asaf Jah
D. None

Q29. Who was appointed by the Mughals to control over their provinces?

A. Subadars
B. Faujdars
C. Diwans
D. All

Q30. What was the total number of sikh misls before Ranjit Singh?

A. 10
B. 12
C. 20
D. 15

Answer key for Class 7 History Book Chapter 10 “Eighteenth Century Political Formations” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

A

11

D

21

D

2

C

12

C

22

A

3

D

13

B

23

A

4

A

14

C

24

B

5

C

15

A

25

A

6

A

16

D

26

D

7

C

17

B

27

B

8

A

18

B

28

A

9

B

19

C

29

D

10

C

20

B

30

B