MCQs for Class 7 History Chapter 6 “Towns, Traders and Craftspersons”



NCERT Class 7 History Chapter 6 “Towns, Traders and Craftspersons” Multiple Choice Questions with Answers

Towns, Traders, and Craftpersons MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 7 History Book Chapter 6 Towns, Traders and Craftspersons. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.


Q1. What type of towns existed during the Medieval period?

    1. A. Port
    1. B. Administrative
    1. C. Temple
    1. D. All of these

 

 

Q2. Thanjavur is situated on the river:

    1. A. Kaveri
    1. B. Krishna
    1. C. Mahanadi
    1. D. Godavari

 

 

Q3. Which of the following was also an example of a temple town (The capital of Cholas)?

    1. A. Ajmer
    1. B. Thanjavur
    1. C. Berar
    1. D. Golconda

 

 

Q4. The Rajarajeshvara temple was constructed in

    1. A. Ajmer
    1. B. Bijapur
    1. C. Vijayanagara
    1. D. Thanjavur

 

 

Q5. Which of the following was a pilgrim centre?

    1. A. Bombay
    1. B. Calcutta
    1. C. Surat
    1. D. Pushkar

 

 

Q6. What was Mandapika?

    1. A. Mandap
    1. B. Mandi
    1. C. Mandal
    1. D. None of these

 

 

Q7. Which of the following was / were NOT the kind of traders?

    1. A. The Banjaras
    1. B. The Marwari Oswal
    1. C.  Nenadesi
    1. D. Gujarati Baniyas

 

 

Q8. Associations or unions of persons of any particular craft was (were) termed as

    1. A. Emporium
    1. B. Factory
    1. C. Guilds
    1. D. Sthapatis

 

 

Q9. Hampi was the capital of which Empire of the following?

    1. A. Vijayanagara
    1. B. Mughal
    1. C. Mewar
    1. D. None of these

 

 

Q10. The people from distant land visited Surat because

    1. A. It was the Gateway to West Asia
    1. B. It was a beautiful place
    1. C. It was the pilgrim centre
    1. D. None of the above

 

 

Q11. Important trade centre from western India was

    1. A. Masulipatnam
    1. B. Hampi
    1. C. Surat
    1. D. Madurai

 

 

Q12. Masulipatnam was famous for its

    1. A. Elephant trade
    1. B. Temples
    1. C. Crafts production of copper and silver
    1. D. Trading port

 

 

Q13. The part of the town where artisans and merchants of Indian origin used to live was called

    1. A. Administrative town
    1. B. Port town
    1. C. Commercial town
    1. D.  Black town

 

 

Q14. When did Murshidabad become the capital of Bengal?

    1. A. 1703
    1. B. 1704
    1. C. 1709
    1. D. 1710

 

 

Q15. Which town was called the gate to Mecca?

    1. A. Surat
    1. B. Bombay
    1. C. Thanjavur
    1. D. Somnath

 

 

Q16. ………contains copper and tin?

    1. A. Gold
    1. B. Silver
    1. C. Bronze
    1. D. None

 

 

Q17. What did the Indian traders bring from Africa?

    1. A. Gold and Ivory
    1. B. Spices
    1. C. Cloth
    1. D. Animal skin

 

 

Q18. Vasco da gama was a resident of …..?

    1. A. Spain
    1. B. Italy
    1. C. Portugal
    1. D. None

 

 

Q19. Who was Mulla Abdul Gaffur?

    1. A. Trader
    1. B. Farmer
    1. C. Samant
    1. D. Goldsmith

 

 

Q20. Who had huge banking houses at Surat?

    1. A. Surat Seths
    1. B. Kathiawad Seths
    1. C. Aggarwals
    1. D. None

 

 

Q21. When did Hampi fall into ruin?

    1. A. 1555
    1. B. 1560
    1. C. 1565
    1. D. 1570

 

 

Q22. Which cities were gateways for trade?

    1. A. Khambat, Ahmedabad, Surat
    1. B. Gandhinagar, Ahmedabad, surat
    1. C. Surat, Ahmedabad, Kachh
    1. D. Gandhinagar, Kachh, Surat

 

 

Q23. What is Bidar?

    1. A. Art of baked earth
    1. B. A type of embroidery
    1. C. Art of cloth
    1. D. Inlay art on metal

 

 

Q24. How was water supplied to the city of Thanjavur?

    1. A. Wells
    1. B. Tanks
    1. C. Both A & B
    1. D. Rivers

 

 

Q25. The fort of Masulipatnam was built by whom?

    1. A. Dutch
    1. B. English
    1. C. French
    1. D. Portugese

 

 

Q26. Which route were Kabul and Kandahar linked to?

    1. A. Silk route
    1. B. Cape route
    1. C. Suez canal route
    1. D. Cotton route

 

 

Q27. Which empire was Hampi the capital of?

    1. A. Mughal
    1. B. Vijayanagar
    1. C. Mewar
    1. D. None

 

 

Q28. Which of the following is an example of a temple town?

    1. A. Ajmer
    1. B. Thanjavur
    1. C. Berar
    1. D. Delhi

 

 

Q29. Who lived in Black towns in the city of Madras?

    1. A. Weavers
    1. B. Native traders
    1. C. Crafts persons
    1. D. All

 

 

Q30. Name the article on which temple authorities collected tax?

    1. A. Sugar
    1. B. Dyes
    1. C. Cotton
    1. D. All

 

 

Answer key for Class 7 History Book Chapter 6 “Towns, Traders and Craftspersons” MCQs

 

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

C

21

C

2

A

12

D

22

A

3

B

13

D

23

D

4

D

14

B

24

C

5

D

15

A

25

A

6

B

16

C

26

A

7

C

17

A

27

B

8

C

18

C

28

B

9

A

19

A

29

A

10

A

20

B

30

D

 

Tracing Changes through a Thousand Years Chapter 1 New Kings and Kingdom Chapter 2 The Delhi Sultans Chapter 3
The Mughal Empire Chapter 4Rulers and Building Chapter 5Towns, Traders and CraftPersons Chapter 6
Tribes, Nomads and Settled Communities Chapter 7Devotional Paths to the Divine Chapter 8The Making of Regional Cultures Chapter 9
Eighteenth-Century Political Formations Chapter 10