MCQs for Class 7 History Chapter 8 “Devotional Paths to the Divine”

NCERT Class 7 History Chapter 8 “Devotional Paths to the Divine” Multiple Choice Questions with Answers

Devotional Paths to the Divine MCQs – Here is a compilation of Free MCQs of Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. Which devotional path evolved since the 8th century?

A. Bhakti
B. Sufism
C. None of these
D. Both A & B

Q2. Which was NOT the supreme deity of Hindu worshipped during Bhakti movement?

A. Shiva
B. Vishnu
C. Ganesha
D. Durga

Q3. Religious biographies are called

A. Autobiography
B. Geography
C. Photography
D. Hagiography

Q4. Ramanuja was born in which state of India?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. None of these

Q5. Allama Prabhu was the companion of:

A. Ramanuja
B. Basavanna
C. Shankara
D. Kabir

Q6. Vitthala is a form of

A. Shiva
B. Vishnu
C. Krishna
D. Ganesha

Q7. Who rewrote the Gita in Marathi?

A. Saint Janeshwara
B. Chaitanya
C. Basavanna
D. Virashaiva

Q8. Nathpanthis, Siddas and Togis made devotional religion popular in:

A. North
B. South
C. East
D. West

Q9. Sufis were ………. Mystics.

A. Hindu
B. Boddh
C. Muslim
D. Christian

Q10. The Sufi master held their assemblies in their

A. Temple
B. Courtyards
C. Khanqahs
D. None of these

Q11. House of rest for travellers kept by a religious order is

A. Fable
B. Sama
C. Raqas
D. Hospice

Q12. According to Islam the day of judgement before the Allah is called

A. Quran
B. Haz
C. Qayamat
D. Jannat

Q13. The disciples in Sufi system were called

A. Shishya
B. Nayanars
C. Alvars
D. Murids

Q14. Shariat is

A. Single minded devotion to one God
B. Month of fasting for Muslims
C. The disciples in Sufi system
D. Holy law made by Muslim scholars

Q15. The Ramacharitamanas is written in which language?

A. Urdu
B. Hindi
C. Awadhi
D. Brij

Q16. Kabir was brought up by the family of:

A. Carpenters
B. Weavers
C. Farmers
D. None of these

Q17. New script introduced by Guru Nanak was termed as

A. Dharamsala
B. Gurmukhi
C. Gurudwara
D. Langar

Q18. Adi-Granth is the other name of

A. Adi-Puran
B. Guru Granth Sahib
C. Koran
D. Gita

Q19. ghazzali and Rumi were the great sufis of……?

A. North Asia
B. Central Asia
C. Central America
D. East Asia

Q20. sankara Deva was from?

A. Assam
B. Mizoram
C. Manipur
D. None

Q21. Mira bai was a devotee of …..?

A. Ram
B. Krishna
C. Vishnu
D. Shiva

Q22. Guru Nanak was born in ….?

A. Lahore
B. Talwandi
C. Ramdaspur
D. Banaras

Q23. The term Langar refers to ….?

A. Common place of worship
B. Gurudwara
C. The gums
D. Common Kitchen

Q24. Dargah Khwaja Moiuddin Chisti is situated in …..?

A. Jaipur
B. Banaras
C. Ajmer
D. Delhi

Q25. Narsi Mehta was a saint of …..?

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Maharashtra

Q26. Muslim scholars deveopled aholy law called …..?

A. Shariat
B. Bhakti
C. Meditation
D. Salvation

Q27. Where was the composition of Srdas compiled?

A. Sursagara
B. Sursaravali
C. Sahitya lahiri
D. All

Q28. Whose songs became popular in Rajasthan and Gujarat?

A. Surdas
B. Kabir
C. Mirabai
D. Guru Nanak

Q29. Surdas was a devotee of …..?

A. Vishnu
B. Krishna
C. Shiva
D. Durga

Q30. What are Vamghars?

A. House of recitation and prayers
B. House of merchants
C. House of soldiers
D. None

Answer key for Class 7 History Book Chapter 8 “Devotional Paths to the Divine” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

D

11

D

21

B

2

C

12

C

22

B

3

D

13

D

23

A

4

B

14

D

24

C

5

B

15

C

25

A

6

B

16

B

26

A

7

A

17

B

27

D

8

A

18

B

28

C

9

C

19

B

29

B

10

C

20

A

30

A

 

Tracing Changes through a Thousand Years Chapter 1 New Kings and Kingdom Chapter 2 The Delhi Sultans Chapter 3
The Mughal Empire Chapter 4Rulers and Building Chapter 5Towns, Traders and CraftPersons Chapter 6
Tribes, Nomads and Settled Communities Chapter 7Devotional Paths to the Divine Chapter 8The Making of Regional Cultures Chapter 9
Eighteenth-Century Political Formations Chapter 10