MCQs for Class 7 History Chapter 7 “Tribes, Nomads and Settled Communities”

NCERT Class 7 History Chapter 7 “Tribes, Nomads and Settled Communities” Multiple Choice Questions with Answers

Tribes, Nomads and Settled Communities MCQs – Here is a compilation of Free Tribes, Nomads and Settled Communities. Students can practice free MCQs as have been added by CBSE in the new exam pattern. At the end of Multiple Choice Questions, the answer key has also been provided for your reference.

Q1. Mir Jumla attacked the Ahom in …..?

A. 1662
B. 1665
C. 1670
D. 1672

Q2. The specialized artisans were……?

A. smiths , carpenters, peasants
B. Smiths carpenters, masons
C. Soldiers, carpenters, masons
D. None

Q3. Verna was prescribed by…?

A. Brahmans
B. Kings
C. Poets
D. Artisans

Q4. Many societies did not follow the social rules prescribed by the Brahmans,
who were they?

A. Poets
B. Peasants
C. Artisans
D. Tribes

Q5. Khokhar tribes lived in?

A. Kashmir
B. Punjab
C. Assam
D. Gujrat

Q6. Kamal Khan Gakkhar was the mansabdar in the reign of….?

A. Babur
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shah jahan

Q7. Langhas and Arghuns tribes dominated extensive regions which are….?
A. Multan and Sindh
B. North East
C. Central India
D. Southern India

Q8. Kolis lived particularly in many areas of?
A. Gujarat
B. Nagaland
C. Tamil Nadu
D. Andhra pradesh

Q9. Those who specifically made and sold ropes, reeds, straw matting, and course sack are called …..?
A. Banjaras
B. Gonds
C. Petty pedlars
D. Bhils

Q10. Mongols were hunter-gatherer tribes inhabited in ….?
A. Esatern Asia
B. South Asia
C. West asia
D. Central Asia

Q11. Who assumed the title of Sangram Shah?
A. Bir narain
B. Chaman das
C. Aman Das
D. Dalpat

Q12. In which region did Rani Durgawati rule?
A. Punjab
B. Amber
C. Bikaner
D. Garha Katanga

Q13. The 84 villages or Chaurasi were further divided into what?

A. Tandas
B. Barhots
C. Khel
D. Clan

Q14. The Cheros were defeated in 1591 by whom?

A. Mahrana Pratap
B. Raja Man Singh
C. Amax Singh
D. Prithviraj Chauhan

Q15. What is meant by Paths and Bhuiyans?

A. They were forced to join the war
B. They were forced to give their lands
C. They were forced to work in Ahom state
D. None

Q16. What is the meaning of Gondwana?

A. Country inhabited by the Mughals
B. Country inhabited by tribals
C. Country inhabited by Gonds
D. Country inhabited by peasants

Q17. Who were Ahoms?

A. Tribals
B. Mughals
C. Gonds
D. Mongols

Q18. On what basis was the society divided?

A. According to varnas
B. According to the puranas
C. According to the religion
D. According to wealth

Q19. Tribals obtained their livelihood from:

A. Hunting
B. Agriculture
C. Herding
D. All of these

Q20. Which tribal group established a powerful kingdom in Assam?

A. Khokhar
B. Ahoms
C. Gonds
D. Banjaras

Q21. The important tribe of Bihar is

A. Mundas
B. Ahoms
C. Khokhar
D. Gonds

Q22. Who used the services of Banjaras as trading nomads?

A. Alauddin Khilji
B. Jahangir
C. Both A & B
D. None

Q23. Who were known as the rathakaras?

A. Chariot makers
B. Soldiers
C. Brahmanas
D. Carpenters

Q24. How many units of villages were called chaurasi?

A. 80
B. 84
C. 14
D. 24

Q25. A division of Gond kingdoms controlled by a particular clan was termed as

A. Tanda
B. Clan
C. Garh
D. Khel

Q26. The main occupation of Gond tribes was

A. Trade
B. Agriculture
C. Goldsmith
D. Blacksmith

Q27. Who was Bir Narain?

A. Ruler of Sindh
B. Ruler of Punjab
C. Son of Rani Durgawati
D. None of these

Q28. The Ahom tribes migrated from

A. Iran
B. Arab
C. Myanmar (Burma)
D. China

Q29. Paik are

A. The landlords
B. The forced labourers
C. People wandering from one place to another
D. Clan in the Ahom society

Q30. A large number of ………… were found in the present-day state of Chhattisgarh.

A. Mundas
B. Ahoms
C. Khokhar
D. Gonds

Answer key for Class 7 History Book Chapter 7 “Tribes, Nomads and Settled Communities” MCQs

Question No.

Answer

Question No.

Answer

Question No.

Answer

1

A

11

C

21

A

2

B

12

D

22

C

3

A

13

B

23

A

4

D

14

B

24

B

5

B

15

C

25

C

6

B

16

C

26

B

7

A

17

A

27

C

8

A

18

A

28

C

9

C

19

D

29

B

10

D

20

B

30

D

 

Tracing Changes through a Thousand Years Chapter 1 New Kings and Kingdom Chapter 2 The Delhi Sultans Chapter 3
The Mughal Empire Chapter 4Rulers and Building Chapter 5Towns, Traders and CraftPersons Chapter 6
Tribes, Nomads and Settled Communities Chapter 7Devotional Paths to the Divine Chapter 8The Making of Regional Cultures Chapter 9
Eighteenth-Century Political Formations Chapter 10