>

Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

class 10

Home >> Class 10 >> SST >>

Money and Credit Class 10 Important Questions 1,3,4 and 5 Marks for Economics Chapter 3

 

NCERT Solutions for Class 10 Economics Chapter 3 Money and Credit Important Questions

Here are the Money and Credit important questions of 1, 3, 4 and 5 Markers for CBSE Class 10 Economics Chapter 3. The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 10 Social Science important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers. Take Free Online MCQ Test for Class 10
 

 

See Video of Money and Credit Important Questions

 

 

Money and Credit Class 10 Important Question Economics Chapter 3

Money and Credit Multiple Choice Questions Class 10 Economics Chapter 3

 

Q1. Which one of the following is a formal source of credit?
(a) Traders
(b ) Cooperative Societies
(c) Moneylenders
d) Friends and relatives

Answer - (b) Cooperative societies

Q2. Which one of the following is the appropriate meaning of collateral?
(a) It is the sum total of money borrowed from banks.
(b) The amount borrowed from friends.
(c) It is an asset of the borrower used as guarantee to a lender.
(d) The amount invested in a business.

Answer - (c) It is an asset of the borrower used as guarantee to a lender.

 

3. Which one of the following is a modern form of currency?
(a) Paper Notes
(b) Gold
(c) Silver
(d) Copper

Answer - (a) Paper notes

4. Which one of the following is the newer way of providing loans to the rural poor, particularly women?
(a) Cooperative Banks
(b) Grameen Banks
(c) Self-Help Groups
(d) Moneylenders

Answer - (c) Self-Help Groups

 

5. Which of the following is the main informal source of credit for rural households in India?
(a) Friends
(b) Relatives
(c) Landlords
(d) Moneylenders

Answer - (d) Moneylenders

6. Name the system in which the double coincidence of wants is an essential feature.
(a) Barter System
(b) Money Economy
(c) Global Economy
(d) None of these

Answer - (a) Barter System

7. Grameen Bank of Bangladesh was started in
(a) 1960s
(b) 1970s
(c) 1980s
(d) 1990s
Answer - (b) 1970s

8. In a SHG, most of the decisions regarding loan activities are taken by
(a) Banks
(b) Members
(c) Non-government organisation
(d) Cooperative

Answer - (b) Members

9. Which of the following is not an informal source of credit?
(a) Money-lender
(b) Relatives & Friends
(c) Commercial Banks
(d) Traders

Answer - (c) Commercial Banks

10. In which country is the Grameen Bank meeting the credit needs of over 6 million poor people?
(a) Bhutan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Nepal

Answer - (c) Bangladesh

Important Questions and Answers

 

Money and Credit  Class 10 Economics Chapter 3 Question & Answer

 

1. How does money solve the problem of double coincidence of wants? Explain with an example of your own.

Answer - ‘Double coincidence of wants’ is when whatever a person desires to sell is exactly what the other wishes to buy. In a barter system where goods are directly exchanged without the use of money, double coincidence of wants is an essential feature. Money solved the problem of double coincidence of wants because after the introduction of money, people could use money as an intermediate to buy or sell things and no specific buyer or seller was
required for interchanging of products.
For example, a trader wishes to sell 10 sacks full of rice and expects to get it in exchange for five sacks of cereal. To find a suitable buyer to sell the sacks of rice in exchange for cereals would be very tough. However, the money will solve this problem, and the trader can sell the sacks of rice to someone who needs it and in return, buy cereals from the money he gets from the buyer of rice.

2. In situations with high risks, credit might create further problems for the borrower. Explain.

Answer - In situations with high risks, credit might create further problems for the borrower. Credit involves a certain amount of loan that is taken by a borrower from a lender at a high-interest rate.
In case there is a failure, and the borrower faces loss, then he further falls in the trap of credit. This is known as a debt trap.
The borrower has to repay the credit along with interest applied by the lender, and he further falls into the trap of credit, increasing the problems for the borrower.
The borrower also has to sell a part of his or her land to repay the loan.

3. How do banks mediate between those who have surplus money and those who need money?

Answer - Banks mediate between those who have surplus funds (the depositors) and those who are in need of funds (the borrowers) by lending money to people who are in need.
People can open accounts in banks and banks make use of that money to fulfil the loan requirements of the people.
A higher interest rate is charged for the borrower and that profit is given to the depositor as interest for offering deposits.

4. Look at a 10 rupee note. What is written on top? Can you explain this statement?

Answer - “Reserve Bank of India” and “Guaranteed by the Central Government” is written on the top of a 10 rupee note.
Currency in India is issued by the central bank of the country, in the case of India, the Reserve Bank of India is the central bank of the country.
This currency is issued on behalf of the central government, and these two are the only authorities which are responsible for issuing notes and currency in India.

 

Important Videos Links

 

5. Why do we need to expand formal sources of credit in India?

Answer - Formal sources of credit are the Government authorised organisations that are eligible to lend money to people. It is important to expand formal sources of credit in India because the informal sources are not registered and lend money to people at very high-interest rates which is unfair and must not be practised.
If formal sources of credit are increased, people will be able to borrow money at lesser interest rates and will not be liable to do any extra work for the borrower.
Especially in India, if formal sources of credit are increased, people will be able to take loans and use them for the development of the country.

6. What is the basic idea behind the SHGs for the poor? Explain in your own words.

Answer - The Self Help Groups (SHGs) have been set in India with an aim to help the rural poor, especially women. A typical Self Help Group comprises 15-20 people from the same neighbourhood who save some money from their daily wages and collect them together.
People can borrow money from these groups during an emergency or when they are in need. They charge a minimum rate of interest from the borrowers. Once the SHG has managed to save a defined amount of money, they are also eligible to take loans from banks.
The main purpose of introducing these Self Help Groups was to increase small scale employment opportunities for the rural people so that they could start a small business to earn a livelihood.

7. What are the reasons why the banks might not be willing to lend to certain borrowers?

Answer - The reasons why banks might not be willing to lend money to certain borrowers are given below:
Some people fail to provide the required set of documents to get a loan Irregular wages and no fixed job is also one reason because it increases the chances of non-repayment of loans Certain borrowers are added to the list of NPAs.
There is high risk in approving loans to entrepreneurs.

8. In what ways does the Reserve Bank of India supervise the functioning of banks? Why is this necessary?

Answer - The Reserve Bank of India is the central bank of India, and all the other public sector banks work under the supervision of the Reserve Bank of India. It manages the functioning of the banks in the following ways:
It monitors the bank in maintaining the cash balance.
Loans are not just given to profit-making organisations but also to small cultivators and small scale industries.
RBI maintains a periodic report of other banks regarding the amount loaned to people.
It also keeps a regular check on the interest rates set for loans in public sector banks.

9. Analyse the role of credit for development.

Answer - Credit is one of the most major aspects of the development of a country. Affordable credit plays a very important role in the country’s development. People need loans for different reasons and to meet this requirement credit is very important. In India, a major part of the
The population is engaged in agricultural activities; credit plays a very crucial role in agricultural activities.
People can borrow money and use modern farming methods to grow crops that are more reliable than the traditional methods of growing crops. Apart from this, there are small scale industries, business and various other sectors where credit can help people and ultimately
Result in the development of the country.

10. What do you mean by “terms of credit”?

Answer - Interest rate, collateral and documentation requirement, and the mode of repayment together comprise what is called the terms of credit. The terms of credit vary substantially from one credit arrangement to another.
They may vary depending on the nature of the lender and the borrower. The next section will provide examples of the varying terms of credit in different credit arrangements.

 

CBSE Class 10 Important Links

 

 


 

Class 10 SST