Your No1 source for Latest Entrance Exams, Admission info

class 10

Home >> Class 10 >> SST >>

CBSE Class 10 Economics Important Questions for Chapter 1 Development

 

NCERT Solutions for Class 10 Economics Chapter 1 Development Important Questions

Here are the important questions of 1,3,4 and 5 Marks for CBSE Class 10 Economics Chapter 1 Development. . The important questions we have compiled will help the students to brush up on their knowledge about the subject. Students can practice Class 10 Social Science important questions to understand the subject better and improve their performance in the board exam. The solutions provided here will also give students an idea about how to write the answers. Take Free Online MCQ Test for Class 10

 

 

Important Topics for CBSE Class 10 Economics Chapter 1 Developments

  1. Development
  2. Different ideas of development
  3. National Income, Total Income and Average Income
  4. Resources and sustainability

 

Important Question for CBSE Class 10 Economics Chapter 1 Development

Class 10 Economics Chapter 1 Development Multiple Choice Questions

Q 1. What was the literacy rate in Kerala in 2011?
(a) 82
(b) 94
(c) 62
(d) 50

Answer - 94

 

Q. 2. Human Development Report is published by?
(a) UNDP
(b) World Bank
(c) IMF
(d) WHO

Answer - UNDP

 

 

Q. 3. Which of the following is the most important component for comparing different countries?
(a) Population
(b) Income
(c) Per capita
(d) Resources

Answer (c) Per capita income

 

Video of Development Important Questions

Top

 

Q 4. In which state of India is the infant mortality rate lowest?
(a) Goa
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Kerala

Answer - (a) Goa

 

Q 5. Which of the following countries has higher HDI rank than India?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Pakistan

Answer - (a) Sri Lanka

 

Q 6. Pick out the cause (from below) that enhances environmental degradation:
(a) Planting of trees.
(b) Prevention of factory wastes getting mixed up with river water.
(c) Ban on use of plastic bags.
(d) Allowing increase in the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, etc.

Answer -  (d) Allowing increase in the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, etc.

 

Q 7. HDI stands for ‘Human Development Index’ that focuses on Fill in the blanks with one of the following options:
(a) Life expectancy
(b) Gross enrolment ratio for three levels of schooling
(c) National income
(d) All the above

Answer - (d) All the above

 

Q 8. Pick out the correct meaning listed below to define ‘average income’.
(a) Average income of the country means the total income of the country.
(b) The average income in a country is the income of only employed people.
(c) The average income is the same as per capita income.
(d) The average income includes the value of property held.

Answer - (c) The average income is the same as per capita income.

 

Important Questions and Answers

 

Q 9. What will be the top priority in the developmental goal of a landless labourer?
(a) Expansion of rural banking
(b) More days of work and better wages
(c) Metal roads for transportation
(d) Establishment of a high school

Answer - (b) More days of work and better wages

 

Q 10. What proportion of the country is over using their groundwater reserves?
(a) One-Fourth
(b) One-Tenth
(c) One-Third
(d ) Half

Answer (c) One-Third

 

Class 10 Economics Chapter 1 Development Question & Answer

Q1. What is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries? What are the limitations of this criterion, if any?

Answer - World Bank uses the per capita income to classify different countries. The per capita income is calculated by dividing the total income of the country by the population of the country.

  1. The limitations of the criterion are:
  2. Other important factors, including literacy rate, infant mortality rate, healthcare, are ignored while classifying the countries.
  3. Information about the unequal distribution of income is not mentioned by The World Bank.
  4. The economy of the country cannot determine the development of the country solely.

 

Q2. In what respects is the criterion used by the UNDP for measuring development different from the one used by the World Bank?

Answer - The criterion used by UNDP is different from the one used by the World Bank because UNDP compares countries based on the educational level of the people, their health status and per capita income. This is in contrast with the method used by the World Bank because the World Bank only calculates the per capita income for measuring development.

 

Q3. Why do we use averages? Are there any limitations to their use? Illustrate with your own examples related to development.

Answer - Different countries have a different population, so calculating the average helps in getting an estimated answer which can be used to compare different things at different levels. There are limitations of calculating averages because we cannot know the difference in the
income of the people and the unfair distribution of income in a country or state.

For example, if we calculate the per capita income of two countries A and B with 5 people each, the salary of five people in country A is Rs.23,000, Rs.22,000, Rs.23,500, Rs.28,000 and Rs.25,000 and the income of people living in country B are Rs.1,50,000, Rs. 22,000, Rs.50,000, Rs.4000, Rs.2500.

The average income of country A will be Rs.24,300, and that of country B will be Rs.45,700. This proves that the average of country B is higher than that of country A, and yet there is a disparity in the income distribution of country B and the income is evenly distributed in country A.

 

Important Videos Links

 

Q4. Kerala, with lower per capita income has a better human development ranking than Haryana. Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states. Do you agree? Discuss.

Answer - Kerala, with lower per capita income, has a better human development ranking than Haryana. Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states. This is true because the literacy rate, infant mortality rate, healthcare facilities, etc. are better in Kerala in comparison to Haryana.
The per capita income is only calculated by calculating the average income of the state, irrespective of any other factor.

 

Q5. Find out the present sources of energy that are used by the people in India. What could be the other possibilities fifty years from now?

Answer - The present sources of energy used by people in India include firewood, coal, petroleum, crude oil and natural gas. The other possibilities fifty years from now can be using solar energy and wind energy as a source for various energy forms.
This is because the current usage of sources of energy may result in the loss of these resources for future generations.

 

Q6. Why is the issue of sustainability important for development?

Answer - Sustainable development refers to using natural resources in a manner so that they can be used by the present and future generations. The issue of sustainability is important for development because if the natural resources are not used carefully, they may not be available for future generations. The depleting resources of a country may ultimately result in a lack of development of the country.

 

Q7. Give an example of conflicting desires/aspirations.

Answer - An industrialist may want more dams to get more electricity but this may submerge the land and disrupt the lives of people who are displaced such as tribal people. They prefer small dams.

 

Q8. “The Earth has enough resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of even one person”. How is this statement relevant to the discussion of development? Discuss.

Answer - Development does not solely depend on the economic factors of a country, but is also dependent on resources that are available for the people of a country to use.

The statement: “The Earth has enough resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of even one person” is completely relevant in terms of the development of a country because natural resources are non-renewable resources.

It is the responsibility of the people to use them only to meet their needs and not to satisfy their greed.

If natural resources are not used wisely now, the future generations may not be able to use them for their needs, which will result in the downfall of development of a country.

 

Q9. List a few examples of environmental degradation that you may have observed around you.

Answer - A few examples of environmental degradation that we can observe around us are:

  1. Pollution caused by vehicles and the excess use of fuels in vehicles.
  2. Industrial waste collected in residential areas and discarded into water bodies
  3. Deforestation
  4. Mining
  5. Soil Erosion

Increased pollution in the environment has resulted in global warming and depletion of glaciers and the atmospheric conditions.

 

Q10. Define:
1. Infant mortality rate
2. Literacy rate
3. Net attendance ratio
4. BMI

Answer - 1. Infant Mortality Rate: It indicates the number of children that die before the age of 1 year as a proportion of 1000 live children born in that particular year.

2. Literacy Rate: It measures the proportion of the literate population in the 7 and above age group.

3. Net Attendance Ratio: It is the total number of children of age group 6 to 10 attending school as a percentage of the total number of children in the same age group.

4. BMI stands for Body Mass Index: It is calculated by dividing the weight of a person in kilograms (kgs) by the square of his/her height in meters. It is an indicator of the level of nourishment in adults.

 

CBSE Class 10 Important Links

 

 


 

Class 10 SST